torstai 3. toukokuuta 2012

HS: Ritva Viljanen haluaa lisää tukea maahanmuuttajakouluille

Helsingin Sanomat: Ritva Viljanen haluaa lisää tukea maahanmuuttajakouluille 3.5.2012

Kesäkuussa Helsingin sivistys- ja henkilöstötoimen apulaiskaupunginjohtajana aloittava Ritva Viljanen (sd) on huolissaan Helsingin kaupunginosien eriarvoistumisesta. Viljasen mielestä Helsingin pitäisi panostaa erityisesti Itä-Helsinkiin ja pyrkiä luomaan sinne koko väestöä kiinnostavia palveluita.

Viljanen sanoo, ettei idässä ole vielä maahanmuuttajalähiöitä, mutta niitä uhkaa syntyä, ellei alueen kiinnostavuutta paranneta.
"Kun lähiössä asuu enemmän kuin 20 prosenttia maahanmuuttajataustaisia ihmisiä, tutkimusten mukaan silloin alkaa kantaväestön poismuutto alueelta", Viljanen sanoo HS:n haastattelussa.

"Palveluja pitää tarjota kaikille niin, että ne kiinnostavat erityisesti kantasuomalaisia."
Hänen mielestään suunnittelussa pitäisi ottaa mallia Vuosaaren Meri-Rastilasta.
"Alueella oli tapahtumassa voimakas eriytyvä kehitys. Siellä oli Mogadishu Avenuekin, mutta kun sinne rakennettiin rantabulevardit, uimarannat ja hienot kerrostalot merinäkymällä, se käänsi kehityksen suunnan täysin."

Yksi keino parantaa idän houkuttelevuutta on panostaa kouluihin, joissa on runsaasti maahanmuuttajataustaisia lapsia, sanoo Viljanen.
"Tarvitaan paljon tukea: valmentavaa opetusta, ylimääräistä suomen ja ruotsin opetusta ja lisää kouluavustajia."

Viljasesta tulee pian Suomen suurimman työnantajan, Helsingin kaupungin, henkilöstöasioista vastaava pomo.
Maahanmuuttajat ovat myös tässä mielessä haaste, sillä heidän työttömyysasteensa on kantaväestöön verrattuna kolminkertainen.
Viljasen mielestä tehokkain keino on parantaa kielenopetusta. Hän toivoo asennemuutosta myös työnantajilta.
"Työnantajat tarvitsevat tukea maahanmuuttajien työllistämiseen. Ruotsi käyttää siihen paljon rahallista tukea. Nyt pitäisi tutkia, kannattaisiko vastaava tuki ottaa käyttöön myös täällä."

[...]