tiistai 16. kesäkuuta 2015

Ilta-Sanomat: Nettipoliisi Fobba otti kantaa kohuttuun K-market-videoon: ”Miehillä on oikeus tehdä rikosilmoitus”

Ilta-Sanomat: Nettipoliisi Fobba otti kantaa kohuttuun K-market-videoon: ”Miehillä on oikeus tehdä rikosilmoitus” 16.6.2015

Nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss ottaa Uuden Suomen blogitekstissään kantaa kohutun myymälävarkausvideon ympärillä pyörineeseen keskusteluun.

Eilen sosiaalisessa mediassa levisi vauhdilla video, jossa kaupan naispuolinen myyjä taltuttaa olutvarkaan pippurisumutteella ja raahaa hänet takaisin myymälän puolelle. Varkaan mukana on toinen henkilö, joka yritti auttaa kaveriaan. Esterinportin K-kauppias Saku Kytölä latasi videon sosiaaliseen mediaan, jolloin se levisi.

Kesko pyysi kauppiasta poistamaan videon. Kytölä kommentoi IS:lle, että keskustelu käytiin Keskon edustajien kanssa hyvässä hengessä.

– Jotkut mediat ovat väittäneet, että Kesko olisi painostanut minua poistamaan videon. Minä olen tehnyt päätöksen videon poistamisesta. Tuli huoli yksityisyyden suojaan liittyen.

Kytölä korostaa, että kaupan henkilökunnalla on kaikki luvat ja koulutukset kunnossa sumutteiden käyttöön liittyen.

Nettipoliisi Marko ”Fobba” Forss on ottanut tänään Uuden Suomen blogissaan kantaa myymälävarkausvideoon. Hän kirjoittaa, että yksittäisiä kansalaisia ei sido poliisin tiukat esitutkintalain säädökset, vaan punnintaa tehdään julkaisijan sananvapauden ja kohteen yksityisyyden suojan suhteen. Rikosnimikkeet ovat tällöin yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen ja kunnianloukkaus.

Kauppias halusi julkaisulla tuoda esiin sen, että muutos, ettei sakkorangaistuksia voi enää muuntaa vapausrangaistuksiksi, on lisännyt näpistelyä. Fobba tulkitsee, että keskustelun olisi voinut avata pelkällä tekstilläkin, mutta se ei olisi saanut samaa julkisuutta ilman videota.

Kenellä on vastuu videosta ja sen kommenteista?

Fobba kirjoittaa, että koska rikos ei lähtökohtaisesti ole yksityisasia ja kauppiaalla ei näyttänyt olevan saatesanojen perusteella halventamistarkoitusta, rikosnimikkeet eivät hänen mielestään täyty. Kyse on Fobban mukaan yleisesti merkittävästä asiasta, nimittäin keskustelusta sakon muuntorangaistuksista ja myyjän turvallisuudesta.

– Miehillä on toki oikeus tehdä rikosilmoitus asiasta.

Sen sijaan Fobba pitää mahdollisena, että videon kommentit menevät laittomuuksien puolelle, vaikka julkaisu ei sitä välttämättä olekaan.

– Tämä ei kuitenkaan lähtökohtaisesti muodosta rikosoikeudellista vastuuta videon lisääjälle, koska jokainen vastaa omasta uunoudestaan, Fobba kirjoittaa.

Ylläpitäjä voi Fobban mukaan joutua vastuuseen, jos videoon tulee kommentti, jonka voi tulkita kiihottamiseksi kansanryhmää vastaan. Tässä tapauksessa kyseessä olisi siis kommentti, jossa kaikki maahanmuuttajataustaiset leimattaisiin myymälävarkaiksi.

Fobba nostaa kuitenkin tekstissään esiin ristiriidan, jonka mukaan ylläpitäjä ei ole vastuussa, jos viestit kohdistuvat yksittäisiin henkilöihin, vaikka kommentit olisivat uhkaavia, solvaavia tai rasistisia. Kommentoijan tilanne voi toki olla toinen.