tiistai 30. kesäkuuta 2015

Savon Sanomat: Kaupustelijoita liikkeellä Varkaudessa – Poliisi: Älä avaa ovea

Savon Sanomat: Kaupustelijoita liikkeellä Varkaudessa – Poliisi: Älä avaa ovea 30.6.2015

Facebookissa on viime päivinä käyty keskustelua ovelta ovelle kiertävistä, ulkomaalaisista kaupustelijoista.

Varkauden alueen ilmoitustaulu -ryhmän jäsenten mukaan kaupustelijoita on tavattu ainakin Puurtilassa ja Könönpellossa.

Könönpellossa kaupustelijan kerrotaan marssineen omin lupineen olohuoneeseen, kun talonväki oli takapihalla. Kertomuksen mukaan henkilö oli kuitenkin poistunut asunnosta ilman sen suurempia ongelmia.

Arvotavara katoaa

Rikoskomisario Harri Pöysti Varkauden poliisiasemalta sanoo, että erilaiset kaupustelijat ja kerjäläiset ovat jokakesäinen riesa Pohjois-Savossakin.

Aivan viime aikoina kukaan varkautelainen ei ole ilmoittanut kaupustelijoista poliisille asti, mutta ilmiö on Pöystille tuttu.

– Usein tungetaan asuntoon, ja siinä yhteydessä viedään arvotavaraa. Jos henkilöitä on useampia, niin yhden myydessä jotakin tai keskustellessa asukkaan kanssa muut kiertävät paikat, Pöysti sanoo.

Hänen mukaansa kaupustelijat liikkuvat usein autolla paikasta toiseen ja vaihtavat tiheään paitsi paikkaa myös paikkakuntaa.

Keväällä Varkauden poliisi tutki asuntomurtoja, joiden tekijöiksi epäillyt romanialaiset on sittemmin vangittu Pohjanmaalla. Samat tekijät olivat murtautuneet asuntoihin eri puolella Suomea.

– Tapausta tutkittiin yhteistyössä Pohjanmaan poliisin kanssa. Siinä tapauksessa he eivät tyytyneet pelkkään kaupusteluun, Pöysti toteaa.

Vanhus, varo!

Miten kaupustelijoihin sitten pitäisi suhtautua? Pöystin mukaan kaupustelua ei ole määritelty rikokseksi, eli siinä mielessä kaupustelijat eivät syyllisty laittomuuksiin, vaikka muita ihmisiä heidän toimintansa ärsyttäisikin.

Toisaalta Pöysti korostaa, että keskustelut kaupustelijoiden kanssa kannattaa käydä korkeintaan eteiskynnyksellä – jos siinäkään.

– Etenkään vanhusten ei pitäisi avata ovea tuntemattomille ollenkaan. Jos oven avaa, tulevat vieraat helposti myös sisään, hän varoittaa.

Poliisille kaupustelijoista kannattaa ilmoittaa lähinnä siinä tapauksessa, että huomaa jotakin kadonneen vierailun yhteydessä.

Pöystin mukaan poliisi on joutunut aiemmin puuttumaan myös aggressiiviseksi käyneeseen kerjäämiseen, kun rahaa vailla ollut henkilö on alkanut tarttua ihmisten vaatteisiin.

– Tällaista tiedetään tapahtuneen ainakin Kuopiossa, Pöysti sanoo.