Helsingin Uutiset: Somalikirjailija: Nettirasismi ei katoa katselemalla 30.8.2015
Kirjailijan mukaan internetin vihapuheen kitkemistä pitää tehostaa. Myös ei-rasistien pitää osallistua keskusteluun.
Kun lehtiartikkelissa esiintyy jokin sanoista maahanmuutto, ulkomaalaistaustainen tai pakolainen, nettiviha roihahtaa. Asialliset vastaukset vihaisiin puheisiin jäävät usein huomiotta, eivätkä moderaattorit pysy lokakirjoittajien perässä.
Toukokuussa ilmestyneen Suomen somalit -kirjan tekijän Yusuf M. Mubarakin mielestä nettirasismin torjuntaan ei panosteta tarpeeksi.
– Ei täällä tehdä mitään sen eteen. Ehkä ei haluta, ehkä se ei tule kenenkään mieleen, Mubarak sanoo.
Mubarakin mielestä lehtien ja internet-julkaisujen pitäisi ottaa enemmän vastuuta artikkeleiden kommenttiosioista.
– En käytä minuuttiakaan omaa aikaani keskusteluiden katseluun. Eivät ne ole sen arvoisia. Joka kahdeskymmenes viesti voi olla järkevä, Mubarak toteaa.
Nettivihaan on puuttunut myös Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT). EIT antoi 16. kesäkuuta ratkaisun tapauksessa, jossa virolainen Delfi-uutisportaali oli jättänyt vuonna 2006 erään uutisensa kommenttiosionsa liian vähäiselle valvonnalle ja osio oli täyttynyt halventavista kommenteista.
EIT:n mukaan sananvapaus ei riittänyt kommenttien suojaksi ja Delfi määrättiin maksamaan noin 320 euron suuruinen korvaus kommenttien kohteelle.
Nettipoliisin ylikonstaapeli Marko ”Fobba” Forss kirjoittaa blogissaan, että ratkaisulla voi hyvinkin olla vaikutusta myös Suomen nettikommentointiin.
Vuonna 2013 tuli ilmi 45 rasistista rikosepäilyä, joiden tapahtumapaikkana oli internet. Näistä valtaosa oli kunnianloukkausepäilyjä.
Mubarak nostaa esille myös maahanmuuttokriittisen keskustelupalstan Hommaforumin. Yhdenvertaisuus lain edessä ei toteudu, jos lainvalvojat eivät puutu ihmisryhmien solvaamiseen.
– Ovatko nämä ihmiset lain ulkopuolella? Ei se ole sananvapautta, että saa haukkua toista rotua!
Vaikka nettirasismia tuskin koskaan saadaan kitkettyä kokonaan pois, jotain sille voi tehdä. Mubarak uskoo, että jos sekä kommentoijat että artikkeleiden kirjoittajat kommentoisivat nettirasisteille takaisin, tilanne alkaisi parantua. ”Ei pidä paikkaansa” riittäisi jo pitkälle.
Kuten EIT:n ratkaisukin osoittaa, silmien ummistaminen kommenttipalstalle on väärä ratkaisu.
– Radikaalien puolueiden menestys Euroopassa perustuu siihen, etteivät tavalliset ihmiset ole asioista mitään mieltä, Mubarak harmittelee.
Mubarak iloitsee siitä, että suomalaisesta somalikulttuurista kertova Suomen somalit -kirja on saanut hyvän vastaanoton maahanmuuttajilta ja kantasuomalaisilta.
Kirjan tarkoitus onkin herättää keskustelua ja auttaa lukijaansa näkemään, miten somalit oikeasti suhtautuvat Suomeen ja kantasuomalaisiin. Mitä enemmän on keskustelua, sitä enemmän syntyy mielipiteitä.
Yusuf M. Mubarak
- Kirjoitti Suomen somalit -kirjan yhdessä Eva Nilssonin ja Niklas Saxénin kanssa.
- Nokian insinööri, Suomi-Somalia seuran varapuheenjohtaja ja pitkäaikainen maahanmuuttoaktiivi.
- Asunut Suomessa vuodesta 1990.