maanantai 8. kesäkuuta 2015

Karjalainen: Esitys pakolaissopimuksen purkamisesta nurin Lieksassa

Karjalainen: Esitys pakolaissopimuksen purkamisesta nurin Lieksassa 8.6.2015

Lieksan perussuomalaisten valtuustoryhmän aloite ely-keskuksen ja kaupungin välisen, pakolaisten vastaanottoa koskevan sopimuksen purkamisesta tyrmättiin maanantaina kaupunginhallituksessa äänin 7-2.

Perussuomalaiset jättivät kokouksessa muutosesityksen, jossa aloitteesta poistettiin vaade sopimuksen purkamisesta myös pakolaisista aiheutuvien kustannusten osalta. Perussuomalaiset pelkäävät maahanmuuttajien määrän nostavan pitkäaikaistyöttömien määrää Lieksassa tulevaisuudessa.

Aloitteessa todettiin muun muassa, että sopimuksen lopettamisen jälkeen kuntaan saapuvilta pakolaisilta voitaisiin karsia kaikki ylimääräinen tuki, joka ei kuulu kaupungin lakisääteisen toiminnan piiriin.

Lieksa on saanut vuosina 2010-2014 ely-keskuksen maksamia erilliskorvauksia 8,1 miljoonaa euroa ja pääluvun mukaista laskennallista korvausta 2,8 miljoonaa euroa. Ehtona korvausten maksamiselle on ollut, että kunta on laatinut kotouttamisohjelman ja hyväksynyt sopimuksen ely-keskuksen kanssa.

-  Sopimuksen irtisanomisella ei kuitenkaan voida vaikuttaa kuntaan tapahtuvan ulkomaalaisväestön muuttoon, koska ulkomaalaislain mukaan kaikilla Suomen rajojen sisäpuolella laillisesti oleskelevilla on oikeus liikkua maassa ja valita asuinpaikkansa, perusturvajohtaja Arto Sihvonen mainitsee esitystä koskevassa lausunnossaan.