Helsingin Sanomat: STT: Poliisi epäilee kansanedustaja Juho Eerolaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan 25.8.2017
Yle: Halla-aho Eerolan rikosepäilystä: Ei tarvetta ryhtyä toimenpiteisiin
Iltalehti: Eerola kiistää syyllistyneensä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan - väittää rikosilmoituksen tulleen uuden vaihtoehdon riveistä
Iltalehti: Halla-aho kommentoi Eerolan rikosepäilyä: "Ei ole aihetta harjata"
POLIISI epäilee perussuomalaisten kansanedustaja Juho Eerolaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Asiasta kertoo STT.
STT:n mukaan on kertonut Facebook-kirjoituksessaan muun muassa sylkeneensä romanikerjäläisten kohdalla. Lisäksi hän kutsuu Romanian romaneita rikollisiksi.
Poliisi on STT:n mukaan kuulustellut Eerolaa asiaan liittyen. HS kertoo asiasta pian lisää.
Päivitetty versio:
Kansanedustaja Juho Eerolaa epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – tutkintapyynnön tekijä ihmettelee ”tuossa asemassa” olevan ihmisen asennetta
POLIISI epäilee perussuomalaisten kansanedustajaa Juho Eerolaa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Asiasta kertoi perjantaina ensimmäisenä STT.
Rikostarkastaja Jouni Niskanen Helsingin poliisista vahvistaa HS:lle, että kansanedustaja Eerolaa on kuulusteltu, koska häntä epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Niskanen tähdentää, että kyseessä on vasta epäily ja esitutkinta.
Niskanen on tutkinnanjohtaja vihapuhetutkintaryhmässä, joka on sijoitettuna Helsingin poliisilaitokselle.
Eerolan Facebook-kirjoituksesta tehtiin tutkintapyyntö poliisille heinäkuussa. Kyseessä ovat Eerolan kärkevät kommentit romanikerjäläisistä, joita hän pitää lähinnä rikollisina ja kertoo, ettei ole tarjonnut heille rahaa.
”Sen sijaan olen katsonut halveksivasti, sylkäissyt mielenosoituksellisesti, tai muutaman kerran jopa kaivanut pankkikorttini esiin ja tarjonnut sitä maksuvälineeksi”, Eerola kirjoitti.
HEINÄKUUSSA esimerkiksi Itä-Savo-lehti kertoi, että entinen perussuomalainen Rikhard Blomerus on tehnyt Eerolan Facebook-julkaisusta tutkintapyynnön poliisille ja kantelun oikeuskanslerille. Pyynnössä oli mukana myös Romanitaitelijoiden verkoston puheenjohtaja Kyösti Roth.
Poliisia pyydettiin arvioimaan, onko kansanedustaja syyllistynyt rasistiseen vihapuheeseen ja kiihottamiseen kansanryhmää vastaan. Pyynnön mukaan Eerola oli tuominnut kaikki kerjäläisromanit rikollisiksi ja pillerikauppiaiksi. Eerolan kerrottiin myös kirjoittaneen, että hän oli joskus sylkäissyt halveksivasti nähdessään romanikerjäläisiä.
Rikostarkastaja Niskanen korostaa, etteivät sananvapauden rajat ole yksiselitteisiä. ”Kun on kyseessä korkeassa asemassa oleva henkilö, korostuu toisaalta sananvapaus yhteiskunnallisesti merkittävistä asioista, mutta toisaalta korostuu myös erityinen vastuu”, Niskanen sanoo. ”Kyseessä on kaksipiippuinen juttu”, Niskanen arvioi.
OIKEUDEN päätöksiä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan on vasta muutamia. Tuomioita ovat saaneet esimerkiksi perussuomalaiset Jussi Halla-aho, Sebastian Tynkkynen ja Teuvo Hakkarainen.
Niskanen arvioi, että tuomioistuinten ja syyttäjien ratkaisukäytäntöä aletaan saada lisää lähitulevaisuudessa. Valtakunnallisella vihapuhetutkintaryhmällä on tällä hetkellä tutkinnassa noin 70 juttua, ja syyttäjälle on siirretty syyteharkintaan parikymmentä juttua
EEROLA kiistää syyllistyneensä rikokseen. ”En ole myöskään sylkenyt tai kehottanut ketään sylkemään romanikerjäläisiä kohti. Kyseessä on minun kannanottoni huumerikollisuutta vastaan”, Eerola sanoo HS:lle.
”Maahan olen saattanut sylkäistä, mutta ei kai se rikos ole”, Eerola kommentoi Facebook-päivitystään.
Eerola on vakuuttunut, että lähes kaikki romanikerjäläiset ovat mukana huumerikollisuudessa, ja kerjääminen sekä kielojen ja lehtien myynti on peitetoimintaa. ”Saattaa siellä olla mukana muutama kerjäläinen, jotka eivät ole osa rikollista toimintaa”, Eerola arvioi.
TUTKINTAPYYNNÖN tehnyt Blomerus ihmettelee Eerolan eli ”tuossa asemassa olevan lainsäätäjän ja mielipidevaikuttajan” asennetta romaneita kohtaan.
Blomeruksen mukaan Eerolan tulisi pikemminkin painostaa poliittisin keinoin ja myös EU:n kautta, että romanien asemaa Romaniassa ja Bulgariassa parannettaisiin niin, ettei heidän tarvitsisi lähteä kerjäämään muihin maihin.
”Kyse on romanien ihmis- ja perusoikeuksista”, Blomerus muistuttaa. Hän myöntää, että rikollisuuttakin romanikerjäläisten piirissä esiintyy, mutta kaikkia romaneja ei pidä leimata rikollisiksi.