maanantai 14. elokuuta 2017

Yle: Sininen tulevaisuus avaa maahanmuuttolinjaansa: "Meillä ei voi toimia, jos on tuomio kiihotuksesta kansanryhmää vastaan"

Yle: Sininen tulevaisuus avaa maahanmuuttolinjaansa: "Meillä ei voi toimia, jos on tuomio kiihotuksesta kansanryhmää vastaan" 14.8.2017

Mitä on perusteilla olevan Sininen tulevaisuus -puolueen maahanmuuttopolitiikka ja miten linja eroaa perussuomalaisista? Kysymyksiin saatiin hieman lisävaloa maanantaina Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän kesäkokouksessa.

"Sinisen tulevaisuuden maahanmuuttolinja on realismia ilman rasismia", lausui Uusi vaihtoehto -eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo.

Miten linjanne eroaa Perussuomalaisten maahanmuuttopolitiikasta?

– Meidän näkemyksemme on se, että jokaisesta voi tulla suomalainen ja jokaisella on jakamaton ihmisarvo, Elo sanoi.

Luuletko, että he (perussuomalaiset) ovat asian suhteen eri mieltä?

– Heitän pallon siihen suuntaan, että näkevätkö asiat samalla tavalla, Elo vastaa.

Sampo Terhoa (UV) kysymykset hieman turhauttivat.

– En aio ruveta linjaamaan politiikkaamme suhteessa mihinkään muuhun puolueeseen, eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri sanoo.

Terho kuitenkin konkretisoi asiaa hieman.

– Meillä ei voi toimia, jos on saanut tuomion kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, Terho linjaa.

Kyseisen tuomion ovat perussuomalaisista saaneet puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho, kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, kotkalainen kaupunginvaltuutettu Freddy van Wonterghem, sekä Sebastian Tynkkynen.

Miksi tuomiot kansanryhmää vastaan kiihottamisesta eivät olleet ongelma silloin kun istuitte samassa puolueessa perussuomalaisten kanssa?

– Olihan se ongelma monessakin suhteessa, mutta en ota kantaa menneisiin, enkä perussuomalaisiin, Terho vastaa.

Sanoitte, että linjanne on "realismia ilman rasismia". Vihjaatteko, että perussuomalaiset olisivat syyllistyneet rasismiin?

– Heistä osa on syyllistynyt kiihottamiseen kansanryhmää vastaan, mistä on tullut tuomiot, Simon Elo vastaa.

Ei lisää pakolaisia: "Suomi on leiviskänsä hoitanut"

Muita selkeitä linjaeroja perussuomalaisten ja Sinisen tulevaisuuden maahanmuuttopolitiikassa ei maanantaina selvinnyt.

Sampo Terhon mukaan Sinisen tulevaisuuden maahanmuuttopolitiikka luottaa EU:hun niissä kysymyksissä, "jotka on välttämätöntä ratkaista ylikansallisella tasolla".

Sininen tulevaisuus kuitenkin esimerkiksi vastustaa EU:n yhteistä taakanjakojärjestelmää, joka jakaisi turvapaikanhakijoita maiden kantokyvyn mukaan.

– Emme hyväksy minkäänlaista pakotettua taakanjakojärjestelmää, jossa jäsenmaat joutuisivat ilman omaa päätöstään vastaanottamaan EU:n lähettämiä turvapaikanhakijoita, Terho sanoo.

Simon Elon mukaan Sininen tulevaisuus "haluaa auttaa hädänalaisia Suomessa ja maailmalla". Se ei kuitenkaan tarkoita esimerkiksi pakolaiskiintiön nostamista.

– Suomi on pieni maa, joka pystyy tekemään vain oman osansa. Suomi on leiviskänsä hoitanut, meillä ei ole syytä ruoskia itseämme.

Elon mukaan Sininen tulevaisuus haluaa pitää kiinni myös tarveharkinnasta. Eli siitä, ettei EU- ja Eta-alueen ulkopuolelta tuleville anneta Suomesta työperäistä oleskelulupaa, jos alalla on jo tarjolla Suomessa asuvia työttömiä.

Tosin myöskään perussuomalaisten riveistä ei ole kuulunut kannatusta tarveharkinnan poistolle, pakolaiskiintiön nostolle, tai EU:n taakanjakojärjestelmälle.

Juttua päivitetty 14.8.2017 klo 17:37: Lisätty Terhon vastaus kysymykseen "Miksi tuomiot kansanryhmää vastaan kiihottamisesta eivät olleet ongelma silloin kun istuitte samassa puolueessa perussuomalaisten kanssa"?