perjantai 18. elokuuta 2017

Yle: Joka toinen työikäinen somalialainen on työtön – lasten tulevaisuus huolettaa

Yle: Joka toinen työikäinen somalialainen on työtön – lasten tulevaisuus huolettaa 18.8.2017

– Jos paluulento olisi ollut mahdollinen, olisin lähtenyt takaisin.

Tämä oli tuntemus, kun Sagal Mohamud Ali saapui Turkuun 27 vuotta sitten. 4. toukokuuta 1990 ensimmäiset somalialaiset tulivat Turkuun, eikä vastaanotto ollut järin lämmin.

Vuosien saatossa elämä Turussa on asettunut, nyt Sagal Mohamud Ali viihtyy Turussa.

– Pidän itseäni yhtä turkulaisena kuin muutkin turkulaiset.

Vaikka aikaa on kulunut, silti suhtautuminen somalialaisiin on taas viime vuosina kärjistynyt. Ennakkoluulot istuvat lujasti, ja tämä näkyy somalialaisten työllistymisessä. Somalialaisten työllistymistä on pohdittu Turussa valtakunnallisen Somalialaiset Suomessa-konferenssin yhteydessä.

– Meillä on nuoria, jotka ovat syntyneet Suomessa ja heilläkin on seinä vastassa. Johtuuko se siitä, että he ovat somalitaustaisia? Johtuuko se tyttöjen huivien käytöstä? pohtii Sagal Mohamud Ali.

Toisen polven tulevaisuus huolestuttaa

Sagal Mohamud Ali on Länsi-Suomen Somaliseuran puheenjohtaja. Hän toimii pakolaisohjaajana ja tekee myös tulkin töitä. Hänelle työn saanti on ollut helppoa, mutta monelle somalialaiselle se ei ole.

Sagal Mohamud Alia huolestuttaa etenkin Suomessa syntyneiden, toisen polven somalialaisten tulevaisuus.

– Toivon, että meidän lapset pärjäävät ja saavat töitä siinä missä kantasuomalaisetkin.

Helsingin kaupungin erikoistutkija Pasi Saukkonen on samoilla linjoilla.

– Tällä hetkellä merkit eivät ole parhaat mahdolliset mitä tulee koulumenestykseen ja etenemiseen työmarkkinoilla.

Saukkosen mukaan on kiinnitettävä erityistä huomiota siihen, miten Suomessa syntyneet löytävät paikkansa. Viitteitä on siitä, että naiset työllistyvät paremmin kuin miehet.

Erikoistutkija Pasi Saukkosen mukaan työllistymisen esteet on selvitettävä perin pohjin.

Työttömyysaste liki 55 prosenttia

Maahanmuuttajataustaisten työllistyminen on vaikeaa Suomessa. Tilastot kertovat karua tietoa somalialaisten työttömyydestä.

Joka toinen työikäinen somalialainen on työtön. Somalialaisten työttömyysaste Suomessa on korkea, se on lähes 55 prosenttia.

Tilastokeskuksen vuoden 2015 tilaston mukaan somalia äidinkielenään puhuvia työvoimaan kuuluvia oli Suomessa 4 881. Heistä työttömiä oli 2 679 ja työllistyneitä 2 202.

Työvoiman ulkopuolella oli suuri määrä ihmisiä ja heistä suurin osa ala-ikäisiä, eli tulevaa työvoimaa. Viimeisimmän tilaston mukaan Suomessa on 19 059 somaliaa äidinkielenään puhuvaa henkilöä.

Luottamuspula vallitsee

Somaliyhteisön ja kantasuomalaisten välillä on luottamuspula, tätä mieltä on Helsingin kaupunginvaltuutettu Abdirahim "Husu" Hussein (sd.). Yhteenkuuluvuuden tunnetta pitää hänen mukaansa lisätä.

Hussein painottaa, että myös somaliyhteisön pitää osata kertoa omista haasteistaan ja ongelmistaan.

– Kyllä me voimme luottaa viranomaisiin Suomessa, ja kyllä me olemme osa tätä yhteiskuntaa.

Abdirahim "Husu" Hussein kertoo, että monet nuoret kertovat työllistymishuolistaan hänelle. Hän toivoo, että yritykset ottavat somalialaisia töihin.

– Vastakaikua pitää saada myös suomalaisilta yrityksiltä.