Uusi Suomi: Karu työttömyysluku yllättää – ”Virosta tullaan ilman houkuttelua” 10.11.2010
Rakennusliitto: Rakennusalan työttömyys lähti kovaan nousuun 2.11.
Rakennusliiton mukaan jopa 15 000 alalla työskentelevää suomalaista voi olla ilman työtä sydäntalvella, kertoo liiton toinen puheenjohtaja Kyösti Suokas Uudelle Suomelle.
- Synkkä talvi on taas tulossa. Oletimme, että työllisyys paranee, kun rakentaminen on vilkastunut, Suokas sanoo.
Syy pahoihin työttömyyslukuihin on hänen mukaansa selvä.
- Ei yrityksillä ole varaa pitää suomalaisia työntekijöitä. Palkat eivät kaksisia ole, mutta suomalaista täytyy maksaa sivukulut.
Rakennusliiton mukaan alan työttömyys lähti lokakuun aikana kovaan nousuun kaikkialla Suomessa. Työttömyyskassan tietojen mukaan työttömyys kasvoi lokakuun aikana lähes prosenttiyksikön verran 12,7 prosenttiin. Rakennusliiton jäsenistä oli lokakuussa työttöminä yli 7300 rakentajaa.
Johtaja Tapio Kari Rakennusteollisuus ry:stä ihmettelee tuoreita työttömyyslukuja. Hänen mukaansa alan luonteeseen kuuluu, että talven tullessa rakentaminen hiljenee. Lisäksi työ- ja elinkeinoministeriön lokakuun lopulla julkistamissa luvuissa rakennusalan työttömyys näytti pienenevän.
Kari myös kiistää, että ulkomaisten työntekijöiden edullisuus olisi ainoa syy suomalaisten työttömyyteen.
- Yleensä suomalainen ammattimies on kuitenkin tuottavampi. Meillä on työttömiä työnhakijoita, joita ei vain saada työllistettyä.
Mistä se sitten johtuu?
- Osa työnhakijoista hakee työtä rakennusalalta vaikkeivät ole alan ammattilaisia. Osalla työkyky on heikentynyt. Osa taas on väärässä paikassa eli työ on eri paikkakunnalla kuin itse on, Kari erittelee.
- Virosta ollaan valmiita tulemaan ilman houkutteluja. Tässä on kaksi puolta: työnantaja tarjoaa työtä, mutta työntekijät myös myyvät osaamistaan. Virolaiset ovat erittäin aktiivisia tässä, Kari huomauttaa.
Alalla kiistellään myös siitä, vallitseeko työvoimapula vai ei. Karin mukaan työnjohtajista on ollut pulaa jo pitemmän aikaa. Rakennusliiton Suokas taas toteaa:
- Ei ole todellista työvoimapulaa, vaan se on halpatyövoimapulaa.