keskiviikko 10. marraskuuta 2010

YLE: Suomea voi oppia jalkapalloa pelaten

YLE: Suomea voi oppia jalkapalloa pelaten 10.11.2010

Jalkapallojoukkue Vierasjoukkueen pelaajat ovat kesän ja syksyn aikana opiskelleet suomen kieltä ja demokratia-tietoutta Maailman Kieli -projektissa. Liikkukaa ry:n ja Vierasjoukkueen yhteistyönä toteuttaman projektin kokemukset ovat lupaavia

Tampereella edistetään maahanmuuttajien sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan jalkapallon avulla. Jalkapallojoukkue Vierasjoukkueen pelaajat ovat kesän ja syksyn aikana opiskelleet suomen kieltä ja demokratia-tietoutta Maailman Kieli -projektissa.

Vierasjoukkue on pääosin maahanmuuttajista koostuva joukkue, joka on pelannut jalkapalloa jo viisi vuotta. Liikkukaa ry:n ja Vierasjoukkueen yhteistyönä toteuttaman projektin kokemukset ovat lupaavia.

Valmentaja Arto Huilla kuvailee joukkuettaan vilkkaaksi.

- He ovat selkeästi eläväisempiä kuin suomalaiset pelaajat. He ottavat myös jotkut asiat tosissaan ja puhuvat paljon enemmän kentällä kuin suomalaiset pelaajat.

Vierasjoukkue on tänä vuonna osallistunut Maailman Kieli -projektiin, jossa opetellaan suomen kieltä jalkapallon kautta. Joukkue on kokoontunut Tampereella oppitunneille keskustelemaan suomeksi jalkapalloon liittyvistä aiheista. Opetuksessa on käsitelty myös kansalaisten oikeuksia ja velvollisuuksia.

- Melkein kaikki suomen kieli, mitä olen oppinut, on tullut jalkapallon kautta. On luontevampaa opiskella asioita, joista on jo kiinnostunut, Egan Richardson kertoo.

Osallistujilla on selkeä motivaatio kielen oppimiseen.

- Lähdin mukaan, koska asun täällä. Minun pitäisi oppia suomea, jos haluan saada töitä ja jatkaa täällä. Jos puhutaan tulevaisuudesta, jos mä asun täällä koko mun elämän, Ossama Ayari pohtii.

Vaikka EU:n nuorisotoimintaohjelman rahoitus päättyykin tällä erää, into kieliopintojen jatkamiseen on kova.

- Olemme saaneet loistavaa palautetta kaikilta tästä projektista. Meillä on nyt materiaalit, verkkosivut ja innokkaita ihmisiä - haluamme jatkaa, Richardson sanoo.