maanantai 1. marraskuuta 2010

Verkkouutiset: Ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen valmistaudutaan rekrytointioppaalla

Verkkouutiset: Ulkomaisen työvoiman palkkaamiseen valmistaudutaan rekrytointioppaalla 1.11.2010

Suomessa valmistaudutaan työntekijöiden palkkaamiseen ulkomailta.

Rekrytoimisen kynnystä madaltaa maanantaina julkaistu opas työnantajille ja maahan tuleville työntekijöille.

Työperäistä maahanmuuttoa koskeva tieto on ollut tähän asti sirpaleista. Tampereella julkaistu Suomeen töihin -opas kokoaa nyt yhteen konkreettisia neuvoja maahanmuutosta. Tulijoille selvitetään esimerkiksi maamme asumisolosuhteita, verotusta, Kelan etuuksia ja työpaikan taukokäytäntöjä.

Oppaan ovat laatineet Tampereen kauppakamari ja henkilöstöpalveluyritys Opteam.

Ennusteiden mukaan Suomea uhkaa työvoimapula, sillä työikäisten määrä vähenee voimakkaasti tämän vuoden jälkeen.



_____________________________________________

Tampereen kauppakamari: Suomeen töihin: Kansainvälisen rekrytoinnin ja Suomeen asettautumisen käytännön opas työnantajalle ja työntekijälle

Valtakunnallinen opas on kirjoitettu käytännön työelämän tueksi niin ulkomailta työntekijöitä rekrytoivalle työnantajalle kuin ulkomailta Suomeen töihin tulevalle työntekijälle. Maahanmuutossa arjen tukena toimivan oppaan tarkoitus on auttaa kohtaamaan ne väistämättömät haasteet, joita ulkomailta rekrytoiminen ja toisaalta Suomeen töihin tuleminen tuovat tullessaan.

Työperusteisen maahanmuuton merkitys näkyy esimerkiksi siten, että maahanmuuttajat ovat Suomelle yhä tärkeämpi kilpailutekijä sekä he lisäävät Suomen innovaatiokykyä ja osaamista tuomalla oman kulttuurinsa vahvuuksia osaksi suomalaista yhteiskuntaa. Työvoiman maahanmuuton avulla voidaan lisätä työikäisten määrää, joka Suomessa vähenee voimakkaasti vuoden 2010 jälkeen.

- Ennusteiden mukaan vuonna 2030 sataa työikäistä suomalaista kohden on jo runsaat 40 yli 64-vuotiasta! Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY) maahanmuuttopäällikkö Pirjo Pajunen muistuttaa.

Suomessa on työttömyyttä, mutta työvoimapula on otettava huomioon myös.

- Jo nyt on tietyillä aloilla pulaa työvoimasta, ja tulemme tarvitsemaan lisätyövoimaa ulkomailta. Ja kun tänne tullaan on kaikkien etu että tulijoilla on mahdollisimman hyvät eväät sopeutua suomalaiseen yhteiskuntaan, Tampereen kauppakamarin toimitusjohtaja Tommi Rasila toteaa.

Opteam on toiminut sekä EU:n sisältä että EU:n ulkopuolelta Suomeen suuntautuvassa kansainvälisessä rekrytoinnissa vuodesta 2007 useilla eri toimialoilla. Toimintaa hankaloitti erityisesti aluksi, että työperusteista maahanmuuttoa ja siihen liittyviä prosesseja koskeva tieto on sirpaleista ja hajaantunut eri viranomaisille. On tärkeää dokumentoida kaikki kokemuksista kertynyt tieto toiminnan sujuvoittamiseksi jatkossa. Ei riitä, että työntekijät ”tuodaan” Suomeen, vaan kansainvälisessä rekrytoinnissa on kyse hyvin laajojen asiakokonaisuuksien hallinnasta. Siihen liittyvät yhtä lailla työsuhdeasiat ja niiden kieltä osaamattomalle työntekijälle ymmärrettäväksi saattaminen, ulkomaisten tutkintojen pätevöittäminen, asumisen ja liikkumisen järjestäminen Suomessa, suomen kielen koulutus sekä suomalaiseen kulttuuriin ja yhteiskuntaan kotouttaminen. Opteamilla on ollut käytössään erikielistä opastusta työntekijöitä varten. Nyt julkaistulla oppaalla tuodaan tietoa muidenkin käyttöön.

- Uskon, että tiedon ja kokemuksien jakaminen myös muille yhtenäistää toimintatapoja kansainvälisessä rekrytoinnissa. Yhtenäiset ja toimivat prosessit puolestaan edesauttavat Suomen houkuttelevuutta työperusteisen maahanmuuton kohdemaana sekä vähentävät heikosti eettisiä ja lainmukaisia pelisääntöjä noudattavien yritysten toimintamahdollisuuksia, Opteamin toimitusjohtaja Mika Eskola vakuuttaa.

Pirkanmaan ELY-keskuksen mukaan opastusjärjestelmän kehittäminen on käynnissä, esimerkiksi sisäasiainministeriön kotouttamislain kokonaisuudistuksen on tarkoitus tulla voimaan 2011. Opetus- ja kulttuuriministeriöissä on ollut käynnissä kielenopetuksen kehittäminen vapaan sivistystyön kehittämisohjelman toimeenpanona 2009-2011 sekä maahanmuuttajille suunnatun koulutustarjonnan edistäminen osana aikuiskoulutusta. Työ- ja elinkeinoministeriö puolestaan selvittää koulutustarjonnan kattavuutta.