maanantai 1. marraskuuta 2010

YLE: Äärioikeistolaiset aiheuttivat järjestyshäiriöitä Turussa

YLE Turku: Äärioikeistolaiset aiheuttivat järjestyshäiriöitä Turussa 1.11.2010

Kahdenkymmenen äärioikeistolaisen ns. skinheadin ryhmä aiheutti lauantain ja sunnuntain välisenä yönä järjestyshäiriöitä Turussa. Poliisi seurasi ryhmän liikkeitä ja otti lopulta kiinni kymmenen ryhmän jäsentä.

Ryhmän jäsenet mm. menivät etniseen ravintolaan huutelemaan äärioikeistolaisia iskulauseita. Myös muita järjestyshäiriöitä sekä pahoinpitelyjä tapahtui.

Rikosilmoituksia pahoinpitelytapauksista kirjattiin muutama. Pahoinpitelyt eivät olleet vakavia.

Lisäksi poliisi takavarikoi luvattoman kaasusumuttimen sekä teleskooppipatukan. Skinheadit olivat kaikki noin 20-vuotiaita Turun seudulta kotoisin olevia miehiä.

______________________________________________________________

Aamulehti: Kymmenen skiniä otettiin kiinni Turussa

Parikymmenen nuoren miehen joukko rasistisia mielipiteitä esittäneitä skinheadejä työllisti Turun poliisia sunnuntain vastaisensa yönä. Ryhmä halusi kertomansa mukaana herättää huomiota kaupungilla. Poliisi seurasi joukkion liikkeitä.

- Jotkut menivät sisään yhteen etniseen ravintolaan, jossa he huutelivat räikeitä rasistisia mielipiteitä, kertoo poliisi.

Lisäksi joukko liikkui kaupungilla välillä hajaantuneena ja yritti haastaa riitaa maahanmuuttajilta näyttävien ihmisten kanssa. Poliisi kirjasi muutamia lieviä pahoinpitelyjä.

Aamuun mennessä poliisi otti kiinni kymmenen ryhmän jäsentä. Miehiltä takavarikoitiin luvaton kaasusumutin ja teleskooppipatukka.

Poliisi oli yllättynyt, sillä näin suurella joukolla skinit eivät ole olleet liikkeellä viime vuosina.

Kaikki miehet ovat noin 20-vuotiaita ja kotoisin Turun seudulta.


______________________________________________________________

Turun Sanomat: Skinhead-joukkio riehui Turussa läpi yön – poliisi otti kiinni 10

Turun keskustaan kerääntyi lauantai-iltana Turusta ja naapurikunnista 20 skinheadia. Pian poliisi alkoi saada ilmoituksia tappeluista ja rasistisesta käyttäytymisestä. Aamuun mennessä poliisilla oli putkassa kymmenen noin 20-vuotiasta miestä, joiden hallusta oli takavarikoitu luvaton kaasusumutin ja teleskooppipamppu.

Komisario Stephan Sundqvist kertoo, että poliisi asetti joukon erityistarkkailuun heti, kun heidän liikkeistään alkoi tulla ilmoituksia noin kello 22. Monta kertaa poliisi pystyikin estämään alkavat kahakat, mutta kaikkeen partiot eivät riittäneet.

Ryhmä muun muassa provosoi tappeluita vastaan tulleiden maahanmuuttajien kanssa ja tunkeutui etniseen ravintolaan huutelemaan äärioikeistolaisia iskulauseita. Lisäksi he pyrkivät sisään toisiin ravintoloihin.

Poliisin mukaan ryhmä oli pukeutunut varsikenkiin ja pilottitakkeihin. Tätä pidetään kaljun pään ohella skinheadien tunnuksena. Ainakin jotkut miehistä olivat kaljuja ja joillakin oli hihassaan Suomen lippu.

Oman ilmoituksensa mukaan he olivat tulleet Turkuun herättämään huomiota.

Poliisin mukaan lauantainen joukkio liikkui lähinnä keskustassa, mutta ilmoituksia järjestyshäiriöistä tuli myös laitakaupungilta. Rähinöinti rauhoittui poliisin mukaan kuuteen mennessä aamulla.

Kiinniotettuja epäillään muun muassa pahoinpitelyistä. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut yön aikana vakavasti. Kenelläkään miehistä ei ole ennestään merkintöjä vakavista rikoksista. Heidät laskettiin putkasta kuulustelujen jälkeen.

Miehet ovat kotoisin monesta eri kunnasta Turun seudulta. Poliisilla ei maanantaina ollut vielä tietoa siitä, kuka on haalinut ryhmän kokoon ja miten.

---

Turun Sanomat: Kebab-yrittäjä torjui skinien hyökkäyksen asiakkaan avulla

Turussa viikonloppuna riehunut skinijoukkio tunkeutui yhteen maahanmuuttajan pitämään ravintolaan huutelemaan maahanmuuttajavastaisia iskulauseita. Lisäksi parikymppisten miesten joukkio yritti tunkeutua muutamaan muuhun ravintolaan.

Yksi ryhmän vihan kohteeksi joutuneista oli itäisessä Turussa kebab-ravintolaa pitävä Mohammadi . Hän ei halua sukunimeään julkisuuteen.

– Minä pelkään heitä, koska he tietävät minut, mutta minä en tiedä, keitä he ovat.

Kahdenkymmenen skinheadin joukko ilmestyi lauantai-iltana Mohammadin ravintolan eteen. Yrittäjän mukaan mukaan joukkio hakkasi ravintolan ikkunaa, näytti keskisormea ja kaatoi mainostaulun. Ravintolassa ollut asiakas esti joukon sisäänpääsyn sulkemalla oven.

Tällöin Mohammadi soitti poliisin paikalle, jolloin tilanne rauhoittui.

Mohammadi kertoo törmänneensä samanlaiseen porukkaan myös kolme viikkoa aikaisemmin. Hän osoittaa autonsa sivupeiliä, joka on korjattu ruskealla teipillä.

– Yksi miehistä potkaisi sen rikki. Tulin ulos autosta, jolloin porukka kävi päälleni.

– Olen asunut Suomessa 15 vuotta, ja tämä oli ensimmäinen kerta, kun jotain tällaista tapahtuu, Mohammadi sanoo.

Myös komisario Stephan Sundqvistin mukaan tapahtuma on harvinainen. Varsinais-Suomessa ei ole tullut poliisin tietoon näin suuria skinijoukkioita vuosiin.

Joukkio riehui Turussa lauantaina noin kello 22 alkaen. Poliisin mukaan tilanne rauhoittui kello kuuteen mennessä sunnuntaiaamuna. Skineistä kymmenen otettiin kiinni. Heiltä löydettiin teleskooppipamppu ja kaasusumutin.

Noin 20-vuotiaita miehiä epäillään muun muassa pahoinpitelyistä.