maanantai 1. marraskuuta 2010

YLE: Liki sadan ihmisen salakuljetus nyt käräjillä

YLE Uutiset: Liki sadan ihmisen salakuljetus nyt käräjillä 1.11.2010

Helsingin käräjäoikeus on aloittanut suuren ihmissalakuljetusjutun pääkäsittelyn. Neljää latvialaista syytetään kaikkiaan 87 ulkomaalaisen törkeästä laittomasta maahantuomisesta 31 eri kerralla.

Esitutkinnan mukaan vuosien 2008 ja 2009 aikana tehtyjen rikosten taustalla on järjestäytynyt ja kansainvälinen rikollisorganisaatio, jonka toimintaa on johdettu Moskovasta.

Pääasiassa afgaanien ja irakilaisten reitti on kulkenut Venäjältä Latvian ja Viron kautta Suomeen. Maahantuotujen mukaan kuljetuksen hinta on ollut keskimäärin 10 000 dollaria eli noin 8 000 euroa. Kaikki maahantuodut ovat hakeneet Suomesta turvapaikkaa.

Määräävässä asemassa olevalle tekijälle syyttäjät vaativat yhdeksän vuoden vankeusrangaistusta. Kolmelle muulle Latvian kansalaiselle syyttäjät vaativat kuuden vuoden, viiden vuoden sekä kahden vuoden ja 6 kuukauden vankeusrangaistuksia.

Lisäksi syyttäjät vaativat vastaajia menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yli 630 000 euroa. Vastaajista kolme on myöntänyt esitutkinnassa osan maahantuonneista.