Lapin Kansa: Onko maahanmuuttajan uskonnolla suomalaisille väliä? 10.1.2012
Kristitty David Caceres Del Castillo tuli Suomeen El Salvadorista 5,5 vuotta sitten ja löysi paikkansa kirkosta.
– Kirkon toiminta on tuonut minulle paljon ymmärrystä Suomesta, suomalaisista ja elämästä täällä. Kirkko on avannut minulle ”suomalaisen maailman”, mutta ei varsinaisesti integroi minua siihen. Minä vain tutkiskelen millaista elämä on täällä. Ja hyväksyn sen.
Caceres on luonut hyvät sosiaaliset verkostot ympäri Suomea kirkon kautta. Hän on mukana nuorisotyössä, kansainvälisessä työssä ja diakoniatyössä.
– Alkuun oli vaikeaa tutustua suomalaisiin, mutta pitää olla tarpeeksi avoin ymmärtämään erilaisia tapoja mitä suomalaisilla on.
Muslimiksi kääntynyt suomalainen Isra Lehtinen näkee muslimeihin kohdistuvan asenteita ja muslimi-maahanmuuttajalla voi olla Suomessa muita maahanmuuttajia hankalampaa noiden asenteiden takia.
Lehtisen mielestä kuitenkin rasismi kohdistuukin uskontoa useammin ihonväriin ja kansallisuuteen.
– Afrikkalaisista ei näy aina ulospäin mihin uskontoon he kuuluvat. Huivia käyttävistä muslimeista sen tietysti näkee.
Caceresin kristinusko ei näy ulospäin.
– En halua käyttää koruja, joten en käytä ristiäkään kaulassa. Jos aihe nousee esiin, en salaile uskoani, mutta ei sitä tarvitse ylikorostaa kenellekään.
Caceresin mielestä Suomessa erilaiset sosiaaliset ympyrät ovat kaukana toisistaan.
– Jos pyörit kristillisissä ympyröissä, kelpaat kristillisenä sinne heti sellaisena kuin olet. Luulen, että kristillisten piirien ulkopuolella ei ole väliä mikä uskonnollinen taustasi on. Voi olla, että kristityt maahanmuuttajat saattavat kokea olevansa enemmän hyväksyttyjä tänne. Oikea ero on siinä, että oletko suomalainen vai ulkomaalainen.
Lehtinen on samoilla linjoilla.
– Ihmisen itsensä kannalta ajatellen, jos se kulttuuri mistä on lähtenyt on erilainen kuin se kulttuuri mihin tulee, niin ei se uskonto ei ole ratkaiseva.