YLE Uutiset: Suomi on käännyttänyt homoja ankarien rangaistusten maihin 9.1.2012
Seksuaalivähemmistöihin kuuluvia turvapaikanhakijoita kohdellaan Suomessa edelleen kansainvälisten sopimusten vastaisesti. Useassa maassa homoseksuaalisuudesta voi edelleen saada kuolemantuomion. Suomi on käännyttänyt hakijoita viime vuosina takaisin näihin maihin.
Suomesta on käännytetty takaisin kotimaahansa seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, vaikka heidän seksuaali-identiteettinsä on voinut tuoda heille kotona rangaistuksen. Asia käy ilmi Maahanmuuttoviraston, hallinto-oikeuden sekä Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksistä, joista kerättiin tietoja EU-rahoitteista tutkimusta varten.
- Se yllätti, että siellä oli päätöstekstejä, joissa oli yksityiskohtaista maatietoa, mutta sen vastaisesti oli päätetty, että voidaan käännyttää - että kyseisellä ihmisellä ei todennäköisesti ole suurta vaaraa, sanoo tutkija Outi Lepola.
Homoudesta jopa kuolemantuomio
Yli 70 maassa ympäri maailman homoseksuaalisuus on yhä rikos. Esimerkiksi useassa Afrikan ja Lähi-idän maassa homoseksuaalisuudesta voidaan tuomita kuolemaan. Lisäksi useassa maassa siitä saa edelleen sakkoja, pakkotyötä tai jopa yli kymmenen vuotta vankeutta. Tällaisia maita ovat muun muassa Nigeria, Iran, Etiopia, Ghana ja Tansania.
Juuri näihin maihin on Suomesta käännytetty seksuaalista vainoa pelkääviä.
Käännytykset ovat pääosin tapahtuneet vuosina 2008 - 2010. Saatujen tietojen perusteella ankarien rangaistusten maihin on lähetetty kymmenen ihmistä. Tapauksia on todennäköisesti enemmän.
Viranomaiset perustelevat päätöksiä sillä, että tapaukset ratkaistaan aina yksilökohtaisesti, eikä maan tilanteen perusteella.
- Turvapaikka myönnetään, jos ulkomaalaislain edellytykset täyttyvät ja jos hakemus on uskottava, sanoo Maahanmuuttoviraston ylitarkastaja Piia Pirkola-Mercier.
Homoja kehotettu palaamaan kaappiin
Käytännössä Suomen viranomaiset ovat muun muassa kehottaneet seksuaalivähemmistöihin kuuluvia muuttamaan kotimaassaan turvallisemmalle alueelle, salaamaan oman seksuaalisuutensa tai hakemaan paikallisilta viranomaisilta apua.
Tutkijan mukaan ongelmana on, että paikallisen maan oloihin ei voi täysin kuitenkaan luottaa. Suomen lakia päätökset eivät ehkä riko, mutta kansainvälisiä sopimuksia kyllä.
- Näistä monista on valitettu hallinto-oikeuteen ja hallinto-oikeus on hyväksynyt tulkinnat. Ilmeisesti Suomen oikeuslaitoksen mukaan ne eivät ole olleet varsinaisesti ulkomaalaislain vastaisia. Jos itse vertaan päätösten perusteluja UNHCR:n ohjeistukseen YK:n pakolaissopimuksen tulkinnassa, niin siihen verrattuna on tehty vääriä päätöksiä, sanoo tutkija Outi Lepola.