YLE Kymenlaakso: Rukoilun kieltäminen kouluaikana harmittaa muslimeja 27.1.2012
Osa muslimiopiskelijoista on suivaantunut Kymenlaakson Opiston päätöksestä kieltää rukoileminen kokonaan kouluaikana. Opiston mukaan rukoilulle ei pystytä tarjoamaan riittäviä tiloja, ja maahanmuuttajia halutaan myös sopeuttaa kohtaamaan suomalainen työelämä.
Vielä viime syksyyn asti rukoileminen oli Kymenlaakson Opistossa mahdollista aina tilanteen niin salliessa. Tilat eivät ole kuitenkaan kaikissa toimipisteissä yhtä suuret, ja seurauksena oli uusi linjaus, jonka mukaan kouluaikana rukoilu on kokonaan kielletty.
Rukoileminen oli koettu häiritseväksi muun muassa Kotkan Opiston tiloissa, joissa Kymenlaakson Opisto järjestää opetusta.
- Ongelmia tuli juuri tilanpuutteen takia. Rukouksia pidettiin luokissa ja käytävillä, ja se koettiin häiritseväksi tilojen muun toiminnan kannalta. Tuli sellaista viestiä, että voitaisiinko tällaisesta häiriöstä päästä eroon, sanoo Kymenlaakson Opiston rehtori Olli Laurila.
Laurilan mukaan rukouskielto ei aluksi aiheuttanut kovin voimakasta vastustusta, vaan tilanne on kärjistynyt vasta tämän vuoden puolella. Äänekkäiden vastustajien joukko on hänen mukaansa pieni.
Oppilaitosten suhtautuminen rukoiluun vaihtelee Kymenlaaksossa. Esimerkiksi Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston Malmingin toimipisteessä on oma tila rukoilulle. Opetushallitus ei ole antanut oppilaitoksille ohjeita uskontojen rukoilukäytännöistä.
Imaami: Muutaman minuutin rukous ei häiritse ketään
Rukouskielto koskettaa varsinkin muslimeja, joiden kuuluu rukoilla tiettyihin kellonaikoihin, yhteensä viisi kertaa päivässä. Yksi rukous osuu väkisinkin kouluaikaan.
Kymenlaakson Opiston Kouvolan toimipisteessä on joustettu sen verran, että perjantaisin päivä päättyy aiemmin, jotta muslimit pääsevät osallistumaan viikon tärkeimpään rukoukseen.
Perjantai-iltapäivänä Kouvolan keskustassa sijaitsevaan rukoushuoneeseen on kokoontunut kolmisenkymmentä muslimia. Imaami Mohamed Abdi muistuttaa, että säännöllinen rukoileminen on muslimille hyvin tärkeää. Rukouskielto onkin puhuttanut yhteisön sisällä.
- Tiedämme, että Suomessa noudatetaan kouluissa ja työpaikoilla tiettyjä sääntöjä ja aikatauluja. En kuitenkaan usko, että tauon aikana tapahtuva muutaman minuutin mittainen rukous häiritsee ketään, toteaa imaami Mohamed Abdi.
Opiskelijoita valmistetaan kohtaamaan työelämä
Oppilaitosten lisäksi rukoileminen puhuttaa myös työpaikoilla. Viime syksynä syrjintälautakunta totesi, että työnantajalla oli oikeus kieltää muslimityöntekijältä rukoushetki taukotiloissa.
Lautakunnan mielestä taukotiloissa järjestettävät rukoushetket johtaisivat siihen, että muut kuin islaminuskoiset työntekijät joutuisivat olemaan vastoin tahtoaan läsnä muun kuin oman uskontonsa harjoittamistilaisuudessa voidakseen käyttää taukotiloja lakisääteisiin taukoihinsa.
- Kun työpaikan ovi sulkeutuu, niin jokaisella ihmisellä on täysi oikeus toteuttaa omia uskonnollisia periaatteitaan. Työpaikalla noudatetaan kuitenkin työelämän sääntöjä ja koulunkäynti on meidän opiskelijoillemme työtä, toteaa rehtori Olli Laurila.