lauantai 14. tammikuuta 2012

Kainuun Sanomat: Soini ratsastaa rasismilla

Kainuun Sanomat, kolumni: Pekka Vasala: Soini ratsastaa rasismilla 14.1.2012

Presidentinvaalitentti Järvenpään lukiossa oli tähänastisista onnistunein. Siinä päästiin jo vähän ehdokkaiden arvomaailmaan.

Timo Soini sai moitteita siitä, että hän ei riittävän selvästi irtisanoudu eduskuntaryhmänsä jäsenten rasismi- ja vihapuheista.

Tentissä Soini päästettiin liian helpolla puhdistautumaan väitteellä: - En hyväksy minkäänlaista sortamista ja vihaa.

Soini oli pitänyt ottaa valheestaan kiinni. Hän on hyväksynyt sortamisen ja vihan, käyttänyt hyväkseen uskonrauhan rikkomista ja kiihottamista kansanryhmää kohtaan.

Soini pyrkii presidentiksi rasistisen rahan tukemana.

Pitänee perustella.

* * *

Soini on nostanut suurimmaksi johtamismeriitikseen puolueensa kannatuksen nostamisen alle prosentista yli 20 prosenttiin. Hän on sanonut, että hän ottaa vaalivoitosta omaksi ansiokseen eritoten ehdokasasettelun:

– Nuppi nupilta täytettiin listat.

Noille listoille Soinin tarkan harkinnan jälkeen otettiin mm. Jussi Halla-aho, joka oli tuomittu uskonrauhan rikkomisesta ja James Hirvisaari, jonka blogi johti tuomioon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Kannatusta keräämään Soini seuloi kutakuinkin jokaiseen vaalipiiriin kannatusta keräämään noiden edellä mainittujen hengenheimolaisia.

Populistin aisteillaan hän oli huomannut ulkomaalaisvastaisuuden nousseen muoti-ilmiöksi, jota voisi käyttää vaaleissa hyväksi.

Itse vaaleissa Soini sai ehdokkaansa pitämään puheensa lain mukaisissa rajoissa. He olivat jo tulleet mielipiteillään tunnetuiksi. Vaaleissa riitti vain ”maahanmuuttokritiikki”.

Myöhemmätkin lipsahdukset hän on antanut olla kutakuinkin edustajien omina asioina.

* * *

Tällaisesta puolueen johtamisesta Soini ottaa nyt kunnian. Eikä vaan kunniaa vaan rahallista hyötyä.

Perussuomalaisten nousu minipuolueesta suurten joukkoon tiesi puoluetuen nousua 900 000 eurosta 7 000 000 euroon.

Soini taitaa olla presidenttiehdokkaista ainoa, joka rahoittaa kampanjansa pelkällä puolueen rahalla. Suuri osa siitä on vihapuheilla hankittua.

* * *

Eduskunnassa Soini on palkinnut varainhankkijoitaan merkittävillä valiokuntapaikoilla. Presidenttitentissä hän ”syyllisti” kuitenkin koko eduskunnan, jonka yksimielisellä päätöksellä valinnat tehtiin. Kansa kuitenkin tietää, että puolueen paikoille valitaan aina puolueen oma ehdokas, joka perustuslaillisissa ei voi olla muu kuin Soinin ehdokas.

Valitettavasti rasismi ja viha on niin yleistä, että Soinin harjoittamalle arvojohtamiselle riittää kannatusta myös presidentinvaaleissa.