keskiviikko 25. tammikuuta 2012

Aamulehti: Tampere asutti nuoria maahanmuuttajia hometalossa

Aamulehti: Tampere asutti nuoria maahanmuuttajia hometalossa 25.1.2012

Tampereen kaupunki on asuttanut nuoria maahanmuuttajia Härmälän perheryhmäkodissa, vaikka talosta löydettiin hometta jo vuosi sitten. Asiasta kertoi Tampereen yliopiston tiedotusopin opiskelijoiden Utain-lehti. Talossa asuneet 14–18-vuotiaat nuoret ovat sairastelleet lehden mukaan poikkeuksellisen paljon.

Aluehallintovirasto on määrännyt, että talo on tyhjennettävä asukkaista helmikuun loppuun mennessä.

Mikä on tilanne, perheryhmäkodin johtaja Pekka Ihalainen?

– Kolme tyttöä on jo muuttanut. Me loputkin muutamme väliaikaisiin tiloihin kuukauden sisään. Meille luvattiin ennen vuoden vaihdetta uudet tilat, joita kävin katsomassa viikko sitten. Aikataulu on vielä auki, koska tilat vaativat remonttia.

1960-luvulla rakennetun, käytöstä poistumassa olleen asuinrakennuksen vuokrasi kaupungille Kiinteistö Oy Opintanner. Tiedettiinkö home-ongelmasta vuokraushetkellä, toimitusjohtaja Matti Halmetoja Opintannerista?

– Ei. Rakennuksessa tehtiin silloin perusteellinen remontti. Suihkuhuoneet ovat käsittääkseni olleet nuorisolla kovassa käytössä. Kosteus on käsittääkseni suihkuista peräisin.

_____________________________________________________

Utain: Tampere piti nuoria maahanmuuttajia hometalossa oireista huolimatta

Tampereen kaupunki on asuttanut nuoria maahanmuuttajia Härmälän perheryhmäkodissa, vaikka talosta on löydetty hometta.

Perheryhmäkodin johtajan Pekka Ihalaisen mukaan työntekijät ja asukkaat ovat sairastelleet poikkeuksellisen paljon. Moni talossa asuvista 14–18-vuotiaista nuorista on kärsinyt hengitysvaikeuksista. Asukkaat ovat altistuneet homeelle ympäri vuorokauden.

Kosteusvauriot huomattiin vuosi sitten.

– Jos itseensä menee, minunkin olisi pitänyt toimia enemmän ja voimakkaammin, Ihalainen toteaa.

Aluehallintovirasto (avi) määräsi 13. tammikuuta, että asukkaat täytyy siirtää talosta helmikuun loppuun mennessä. Myös ympäristöviranomaiset ovat aiemmin huomauttaneet talon aiheuttamasta terveysriskistä.

Kaupunki on äskettäin siirtänyt osan nuorista väliaikaiseen asuntoon. Asuntolasta ovat muuttaneet nuorimmat, pahiten homeelle altistuneet ja ne, joiden asunnoissa kosteusvauriot ovat pahimmat. Ihalaisen mukaan kaikkien alaikäisten siirtäminen ei ole ollut mahdollista, koska täysi-ikäisen valvojan täytyy olla läsnä ympäri vuorokauden.

Asukkaat siirtyvät Hatanpäälle uuteen perheryhmätaloon, koska alaikäiset eivät voi vuokrata asuntoja itsenäisesti.

Ongelmia uuden tilan löytämisessä

Uuden perheryhmäkodin etsiminen on ollut Tampereen kaupungin tilakeskuksen vastuulla. Ihalaisen mukaan uuden tilan löytäminen on ollut vaikeaa.

– Vuokranantajat ovat usein peruneet sopimuksen uudesta tilasta viime hetkellä. Jokainen voi varmasti arvailla vaikeuksien syitä mielessään.

Ryhmä- ja perheryhmäkodissa asuu itsenäisesti Suomeen muuttaneita maahanmuuttajanuoria, jotka ovat joko saaneet oleskeluluvan tai odottavat sitä. Nuoret ovat pääosin irakilaisia, kurdeja ja afgaaneja.