Kaleva, vieras: Liisa Jaakonsaari: EU-viha yhdistää rasisteja ja nationalisteja 10.1.2012
Ruotsissa populistisen ja muukalaisvastaisen Ruotsidemokraatit -puolueen kannatus on alkanut jyrkästi laskea, mutta Suomessa Perussuomalaisten kannatus on pysynyt vakaana. Median lellikkinä köllöttelevä Timo Soini saa mustan näyttämään valkoiselta myös kansainvälisissä suhteissaan.
Viimeksi presidenttikandidaatteja esitellessään Helsingin Sanomien toimittaja Juha-Pekka Raeste kirjoitti: "Soinin kyky verkottua samanmielisten euroskeptikkojen kanssa toi hänelle poliittista uskottavuutta kotimaassakin" (HS 8.1.2012).
Myös presidenttiehdokas Soini itse pitää lyhyen europarlamentaarikkouransa tärkeimpinä saavutuksina henkilökohtaisten kansainvälisten suhteiden luomista ja puolueensa kansainvälistämistä. Olisikohan jo aika katsoa, mitä ovat nämä Soinin kansainväliset suhteet, jotka mediassa ovat jääneet olemattomalle huomiolle? Soini kuului Euroopan parlamentissa Vapaa ja Demokraattinen Eurooppa -ryhmään (EFD).
Parlamentin pienimmässä ryhmässä on vajaa 30 jäsentä noin kymmenestä jäsenmaasta -- kokoonpano on vaihdellut koko ajan. Yhteistä ryhmän jäsenille on ennen kaikkea EU- ja muukalaisvastaisuus, mutta myös islam- ja homofobia sekä antisemitismi ovat monen agendalla.
Loppusyksystä ilmestyneessä kirjassaan "Euroopan häpeä -- rasistien voittokulku" ruotsalainen toimittaja Lisa Bjurwald on kartoittanut Euroopan parlamentissa olevan noin 40 äärioikeistoon ja muukalaisvastaisiin lukeutuvaa meppiä -- heistä siis valtaosa on EFD:n jäseniä.
Soinin ryhmän suurimmat puolueet ovat brittiläinen UK Independent Party (Ukip) ja italialainen Pohjoisen liitto. Alun perin puolueilla oli molemmilla 10 meppiä, mutta pari vuotta sitten Ukipin jäsen Nikki Sinclaire erosi ryhmästä syyttäen ryhmätovereitaan antisemitismistä ja väkivallan kannattamisesta.
EFD:n toinen puheenjohtaja, Lontoon Cityn entinen meklari Nigel Farage sai taannoin sakot ala-arvoisesta puheenvuorostaan parlamentin täysistunnossa. Hänen puolue- ja ryhmätoverinsa poistettiin istunnosta hänen nimiteltyään demariryhmän puheenjohtajaa Martin Schulzia natsiksi -- saksalainen kun on.
Ukip ei ole edustettuna Britannian parlamentissa, eikä esimerkiksi Farage ole onnistunut useista yrityksistä huolimatta nousemaan parlamenttiin. Liekö Faragen vaikutusta, kun Timo Soini on niin intohimoisesti Lontoon pankkimaailman asialla vastustaessaan kansainvälistä varainsiirtoveroa? EFD:n toinen valtapuolue Pohjoisen liitto sen sijaan on Italian parlamentissa. Puolue oli myös vahva vaikuttaja Silvio Berlusconin hallituksessa. Puoluetta on Italiassa kritisoitu laajasti rasismista. Europarlamentaarikko Matteo Salvini on yksi puolueen näkyvimmistä poliitikoista. Milanolainen Salvini on vaatinut, että tietyt paikat Milanon metrossa kiellettäisiin maahanmuuttajilta.
Suomessakin uutisoitiin taannoin Pohjoisen liiton puheenjohtajan Umberto Bossin vaatimus, että Italian rannikkovartioston tulisi ampua laittomat maahantulijat. Pohjoisen liiton perinteisillä kesäjuhlilla vieraillut Helsingin Sanomien toimittaja oli muutama vuosi sitten todistamassa, mitä mieltä väkijoukko oli maahanpyrkijöistä: Uuniin vaan ja poltetaan.
Yksi Pohjoisen liiton mepeistä, Mario Borghesio, on tuomittu maahanmuuttajien murhapoltosta. Tanskan kansanpuolueen kahdesta mepistä toinen on EFD:n jäsen, toinen ei. Morten Messerschmidt, joka on saanut tuomion kiihotuksesta kansanryhmää vastaan, vieraili viime kesänä perussuomalaisten puolueneuvoston kokouksessa. Kansanedustaja Jussi Niinistön blogimerkintä vierailusta: "Perussuomalaisten puoluehistorian ensimmäinen tervehdys koto-Suomen ulkopuolelta otettiin lämmöllä vastaan; EU-kriittisyys yhdistää."
Liettuasta EFD:ssä on kaksi meppiä, jotka kuuluvat kotimaassaan oikeistopopulistiseen Järjestys ja oikeus -puolueisiin. Toinen heistä on entinen pääministeri ja presidentti Rolandas Paksas. Liettuan parlamentti äänesti hänet viralta, koska Paksas oli myöntänyt Liettuan kansalaisuuden vaalikampanjaansa rahoittaneelle venäläiselle liikemiehelle. Paksasia syytettiin myös yhteydestä venäläiseen mafiaan. Kreikasta EFD-ryhmään kuuluu niin ikään kaksi edustajaa äärioikeistolaisesta, ortodoksikirkkoa lähellä olevasta Kansan ortodoksiliikkeestä.
Slovakiasta ryhmässä on yksi meppi, Jaroslaw Pashka, joka edustaa äärikansallista Slovakian kansallispuoluetta. Puolueen tähtäimessä ovat erityisesti maan romani- ja unkarilaisvähemmistöt. Puolueen puheenjohtaja on uhannut tuhota Budapestin tankein, jos unkarilaisvähemmistö ei lakkaa vaatimasta oikeuksia.Belgiasta EFD:ssä on niin ikään yksi edustaja, flaaminkielisen Belgian itsenäisyyttä ajavan Vlaams Belang, puolueen puheenjohtaja. Puolue toimi aiemmin nimellä Vlaams Blok, mutta se kiellettiin rasistisena. Ranskasta on mukana yksi meppi, gaullismia ja katolisuutta kannattavasta ja EU:ta vastustavasta Liike Ranskan puolesta -puolueesta.
Suomi ei ole poliittisessa tai aatteellisessa mielessä mikään erillinen saareke. Kovan linjan nationalismi, äärioikeisto ja muukalaisviha ovat jo pitkään olleet nousussa monissa Euroopan maissa. Suomeen liikehdintä tuli myöhästyneenä, mutta sitäkin voimakkaampana. Näille liikkeille on yhteistä voimakas EU-vastaisuus, minkä Soini sanoo olevan ainakin hänelle yllämainittuja puolueita eniten perussuomalaisiin yhdistävä tekijä. Varmasti niin onkin: Perussuomalaiset on ennen kaikkea populistinen puolue, jonka julkisuuskuva on pääosin koostunut erilaisista homo-, rotu- ja islamvastaisista lausunnoista.
Kirjoittaja on oululainen europarlamentaarikko.
Liisa Jaakonsaari