keskiviikko 1. helmikuuta 2012

HS: Raportti: Kymmeniätuhansia nuoria opintojen ja työelämän ulkopuolella

Helsingin Sanomat: Raportti: Kymmeniätuhansia nuoria opintojen ja työelämän ulkopuolella 1.2.2012
Hukassa – Keitä ovat syrjäytyneet nuoret? (pdf)

Koulutuksen ja työelämän ulkopuolelle pudonneiden nuorten löytämisellä on jo kiire, sanoo syrjäytyneistä nuorista analyysin kirjoittanut Pekka Myrskylä.

Raportti Hukassa – keitä ovat syrjäytyneet nuoret? on kansanpainos Myrskylän viime keväänä valmistuneesta tutkimuksesta, jossa syrjäytyneitä 15–29-vuotiaita nuoria löytyi toissa vuodelta yhteensä 51 300, mikä on noin viisi prosenttia ikäluokasta. Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva julkisti analyysin keskiviikkona

Syrjäytyneiksi Myrskylä luokittelee sellaiset työvoiman ja opintojen ulkopuoliset nuoret, joilla ei ole peruskoulun lisäksi muuta koulutusta.

Työttömiä työnhakijoita joukosta oli 18 800.

Syrjäytymisen "kovassa ytimessä" on Myrskylän mukaan 32 500 nuorta, jotka eivät ole rekisteröityneet edes työttömiksi työnhakijoiksi eivätkä siksi näy tilastoissa.

Ensisijainen keino nostaa nuoria takaisin työmarkkinoille on Myrskylän mukaan koulutus – ja mitä pikemmin, sen parempi.

Niistä peruskoulun päättäneistä nuorista, jotka ovat yhden vuoden syrjässä, enää 40 prosenttia suorittaa jonkin peruskoulua korkeamman tutkinnon.

Kolmen vuoden kuluttua osuus laskee 20 prosenttiin.

"Luppovuodet peruskoulun ja jatko-opintojen välissä ovat siis kohtalokkaita", Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Myrskylä muistuttaa.

Myrskylä myöntää myös, että ydinryhmäänkin kuuluu monenlaista porukkaa, joista kaikkia ei voi pitää varsinaisesti syrjäytyneinä.

Heitä ovat esimerkiksi oppilaitoksiin pyrkivät nuoret, valmentautuvat urheilijat, niin sanottua pimeää työtä tekevät, omaishoitajat, kolmannella sektorilla palkatta toimivat ja tulottomat taiteilijat.

Akuutein syrjäytymisongelma on niillä miehillä, jotka ovat vieraskielisiä ja perusasteen koulutuksen varassa.

Nuorten 15–29-vuotiaiden syrjäytyminen oli korkeimmillaan 1992, jolloin heitä oli yhdeksän prosenttia.

Viime vuosina osuus on pysynyt melko tasaisena, mutta henkilöt vaihtuvat.

Viiden vuoden kuluessa 60 prosenttia syrjäytyneistä nuorista siirtyy töihin tai opiskelemaan.

____________________________________________________

EVA Analyysi: Hukassa – Keitä ovat syrjäytyneet nuoret?

Syrjäytyneitä 15-29-vuotiaita nuoria oli vuonna 2010 yhteensä noin 51 300. Syrjäytymisen ytimessä oli 32 500 ulkopuolista nuorta, jotka eivät ole rekisteröityneet edes työttömiksi työnhakijoiksi. He ovat nuoria, jotka eivät näy missään tilastoissa. Kukaan ei tarkkaan tiedä keitä he ovat ja mitä he tekevät. Näin kertoo tänään julkaistu EVA Analyysi ”Hukassa – Keitä ovat syrjäytyneet nuoret?”. Analyysin on kirjoittanut Tilastokeskuksen kehittämispäällikkö Pekka Myrskylä.

Analyysi esittää, että ulkopuolisten nuorten paikantamisella on kiire. Ensisijainen keino ehkäistä syrjäytymistä on koulutus. Ulkopuolisiksi tai työttömiksi päätyneistä nuorista 80 % ei myöhemminkään suorita perusastetta korkeampaa tutkintoa.

Myrskylän analyysistä selviää, että syrjäytyneitä nuorista lähes neljännes on maahanmuuttajataustaisia. Vieraskielisistä kouluttamattomista nuorista joka kolmas on syrjäytynyt – kantaväestöön kuuluvista syrjässä on joka kahdeksas. Syrjäytyminen on siis läheisesti myös maahanmuuttoon ja kotouttamiseen liittyvä ongelma, johon on tartuttava pikaisesti.

Analyysi kertoo, että syrjäytyneitä 15-29-vuotiaita nuoria oli vuonna 2010 yhteensä noin 51 300. Tämä on noin 5% kaikista tämänikäisistä nuorista. Syrjäytyneistä nuorista työttömiä työnhakijoita oli 18 800 ja muita työvoiman ulkopuolisia 32 500. Syrjäytyneiksi luokitellaan sellaiset työvoiman ja opiskelun ulkopuoliset nuoret, joilla ei ole peruskoulun lisäksi muuta koulutusta.

Yleisestä mielikuvasta poiketen nuorten syrjäytyminen on lisääntynyt viime vuosina vain vähän. On myös huomioitava, että vaikka syrjäytyneiden määrä on pysynyt suhteellisen tasaisena, eivät syrjäytyneet ole vuodesta toiseen samoja henkilöitä. Viiden vuoden kuluessa 60 % syrjäytyneistä nuorista siirtyy töihin tai opiskelemaan, 40 % pysyy syrjäytyneenä.

Nuorten syrjäytyminen on todellinen ja vakava ongelma. Jotta ongelmaan pystytään puuttumaan tehokkaasti, on tiedettävä mahdollisimman tarkasti, keitä syrjäytyneet nuoret ovat. Tätä tarkoitusta varten Pekka Myrskylän Tilastokeskuksen työssäkäyntitilastoon perustuva EVA Analyysi tarjoaa napakan tietopaketin.