maanantai 6. helmikuuta 2012

Kirkko&Kaupunki: Kirkot tukevat 
maasta karkotettavia

Kirkko&Kaupunki: Kirkot tukevat 
maasta karkotettavia 6.2.2012

Helsingissä on ollut julkisuudessa kaksi käännytystapausta, joissa kiistellään uskonnollisen vainon mahdollisuudesta käännytettävän kotimaassa.

Vapaa liikkuvuus -järjestö sekä joukko kirkkojen ja seurakuntien edustajia tukee ilman oleskelulupaa maassa olevaa Mariamia. Hän anoo uutta mahdollisuutta jättää turvapaikkahakemus ilman, että poliisi palauttaa hänet Pakistaniin.

– Odotamme vastausta lähiviikkoina. Toivomme, että Mariam voi saada asiansa uudestaan vireille. Toivomme, että hän voi korjata viranomaisten virheelliset käsitykset, toteaa Katja Tuominen Vapaa liikkuvuus -verkostosta.




Mariamia uhkaa Pakistanissa kuolema, koska hän on kristitty. Keski-ikäisen naisen vainoajat ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä yksityishenkilöitä. Aseistautuneet joukot ovat yrittäneet muun muassa tappaa Mariamin.

Mariam saapui Suomeen vuonna 2007, mutta maahanmuuttovirasto hylkäsi hänen turvapaikka-anomuksensa. Helsingin hallinto-oikeus ei muuttanut kielteistä turvapaikkapäätöstä. Korkein hallinto-oikeus ei ole antanut asiassa valituslupaa. Asiasta valitettiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimeen, mutta se ei antanut keskeytyspäätöstä käännytyksestä.

Kristittyjen on vaikeaa saada suojelua Pakistanin viranomaisilta, vaikka teoriassa maassa on uskonnonvapaus.

– Pakistanin jumalanpilkkalakia käytetään uskonnollisia vähemmistöjä vastaan. Tämä johtaa omankädenoikeuteen sekä väkivaltaan, kertoo kirkon maahanmuuttajatyön sihteeri Marja-Liisa Laihia.

– Maahanmuuttovirasto tilasi Pakistanissa toimivalta ulkopuoliselta taholta selvityksen koskien Mariamin oloja Pakistanissa. Selvitys on osoitettu kohta kohdalta virheelliseksi.

Siitä huolimatta hallinto-oikeus perusti siihen päätöksensä, ihmettelee Vanhankirkon kappalainen Arto Antturi, joka tukee yksityishenkilönä Mariamia.

– Kankea byrokraattinen suhtautuminen raportteihin uskonnonvapauden loukkauksista osoittaa mielenkiinnon puutetta. Onko asianomaisella taholla kompetenssia hoitaa tehtäväänsä? kommentoi Suomen Ekumeenisen Neuvoston pääsihteeri, isä Heikki Huttunen.



Turvapaikkaa hakenut iranilainen Basim on valittanut korkeimpaan hallinto-oikeuteen päätöksestä, jonka mukaan hänet voidaan palauttaa turvallisesti kotimaahansa. Toissa viikolla tuli oikeuden päätös, jonka mukaan poliisi ei voi enää tavattaessa viedä häntä maasta. Basim käy viikoittain ilmoittautumassa poliisille.

Vuonna 2009 maahan tulleella Basimilla on vakituinen työpaikka. Turvapaikanhakijana hänellä on oikeus tehdä työtä Suomessa. Basim on opiskellut Kansainvälisen seurakunnan (International Evangelical Church of Finland) opintoryhmässä ja aikuislukiossa suomea, jota hän puhuu työssään. Basim on kääntynyt kristityksi. Hän on varma, että Iranin uskonnollinen poliisi tietää hänestä.

– Jos minut palautetaan Iraniin, poliisi toimittaa minut Taivaaseen, Basim sanoo hiljaa.

Basim päätti paeta Iranista, kun uskonnollinen poliisi tunkeutui hänen poissa ollessaan hänen kotiinsa. Basim tiesi, että kuulustelu päättyisi vähintään kidutukseen. Uskonnollinen poliisi oli pahoinpidellyt häntä aiemmin. Basim on nähnyt paljon uskonnolla perusteltua väkivaltaa.

– Iranissa tuntemani islam ei voinut olla Jumalasta. Esimerkiksi aviorikoksen tehnyt nainen saatetaan kivittää, mistä uutisoidaan sanomalehdissä yleisesti.

Basim hakeutui Suomessa Kansainväliseen seurakuntaan.

– Halusin selvittää, miksi suomalaiset ovat niin ystävällisiä.

Basim osallistui kasteopetukseen, joka kestää kymmenen kuukautta. Hän tapasi viikoittain pastori Timo Keskitaloa ja osallistui myös messuun. Basim kääntyi kristityksi oltuaan ensin liki kaksi vuotta seurakunnan toiminnassa mukana. Keskitalo varoitti Basimia kääntymisen seurauksista.

– Maahanmuuttoviranomaiset epäilevät jokaista, joka kääntyy kristityksi. Kääntymisen ei pitäisi olla raskauttava vaan neutraali asia, Keskitalo sanoo.

Hallinto-oikeus ei vakuuttunut Basimin kääntymisen aitoudesta. Asiaa ei kuitenkaan ole tutkittu mitenkään oikeussalin ulkopuolella.

– Oikeudessa käyty kuuleminen oli hyvin pinnallinen. Asiaan ei ole perehdytty riittävästi, Timo Keskitalo sanoo.

Suomessa on saanut julkisuutta muslimista kristityksi kääntyneen iranilaisen papin Youcef Nadarkhanin tapaus. Hän odottaa parhaillaan kuolemantuomionsa käytäntöönpanoa.

Tommi Sarlin

Mariamin ja Basimin nimet on muutettu. Helsingissä on ollut julkisuudessa kaksi käännytystapausta, joissa kiistellään uskonnollisen vainon mahdollisuudesta käännytettävän kotimaassa.