Aamulehti: Puheenaihe: Terrorismin koulu? 21.12.2013
Tuovatko Suomesta Syyriaan lähteneet taistelijat tuliaisinaan terrorismitartunnan?
Syyrian sisällissodan pitkittyessä monet nuoret muslimit ovat löytäneet tiensä Euroopasta Syyrian taistelukentille. Viimeisten tutkimusten mukaan Euroopasta on lähtenyt vähintään 1 200 taistelijaa.
Eniten taistelijoita on lähtenyt Ranskasta, Britanniasta, Saksasta ja Belgiasta. Norjasta ja Ruotsista Syyriaan on uutisten mukaan lähtenyt 30–40, Tanskasta yli 60 ja Suomesta todennäköisesti yli 20.
Yksittäisistä lähtijöistä ei juuri ole julkista tietoa, mutta tiettävästi suurin osa Suomesta lähteneistä on nuoria muslimimiehiä.
Suojelupoliisin mukaan valtaosa lähtijöistä on ”jihadistimatkaajia”, joiden tarkoituksena on liittyä radikaali-islamistisiin ryhmiin Syyriassa.
Vain muutamia suomalaisia tai Suomessa asuneita muslimeja on osallistunut ulkomaisiin konflikteihin ennen Syyriaa.
Tiettävästi Suomesta ei menty Afganistaniin tai Irakiin 2000-luvun alkupuoliskolla, vaikka tuntematon määrä muslimeja lähtikin terroristileireille Pakistanin ja Afganistanin raja-alueelle. Virallisesti suomalaisia on vahvistettu olleen Somaliassa, minne lähti muutamia taistelijoita todennäköisesti vuosina 2007–2009.
Syyrian konflikti on ollut ennen näkemättömän suosittu radikalisoituneiden eurooppalaisten muslimien keskuudessa.
Norjalaisen tutkijan Thomas Hegghammerin mukaan Syyriaan on lähtenyt Euroopasta enemmän muslimitaistelijoita kuin muihin konflikteihin 1990–2010 yhteensä.
Syyriaan on ollut melko vaivatonta ja halpaa matkustaa verrattuna Jemeniin, Somaliaan, Afganistaniin tai Irakiin. Useimmat Euroopasta tulevat ovat matkustaneet Turkin kautta.
Se on alkanut huolestuttaa Turkkia, mikä johtanee pyrkimyksiin vähentää taistelijavirtaa Syyriaan.
Ilmiö liittyy myös Suomen radikalisoituneen muslimiyhteisön kasvuun. Terroristijärjestöihin yhteyksiä omaavien suomalaisten tai Suomessa asuvien muslimien määrä on kasvanut parissa vuodessa muutamasta kymmenestä kolminumeroiseksi.
Suomalaisten ja radikalisoituneiden ulkomaisten muslimiyhteisöjen yhteyksien lisääntyessä radikaalin islamin lieveilmiöt yleistyvät myös Suomessa.
Yksi lieveilmiöistä on Suomessa asuvien muslimien matkustaminen ulkomaille tarkoituksenaan osallistua konflikteihin islamististen tai jihadististen ryhmittymien riveissä.
Jokainen ulkomaille lähtevä taistelija ei ole radikalisoitunut ennen lähtöään eikä radikalisoidu ulkomailla. Hegghammerin mukaan mukaan keskimäärin vain joka yhdeksäs taistelija päätyy palattuaan terroritoiminnan pariin.
Toisaalta taistelukokemusta omaavien toteuttamat iskut ovat tuhovoimaisempia.
Syyriasta palaaviin tulee kiinnittää huomiota. Jokainen Suomesta lähtenyt taistelija ei ole mahdollinen terroristi, mutta heidän kohdallaan riski on muuta muslimiyhteisöä korkeampi. Se täytyy ottaa huomioon terrorismintorjunnassa.
Terrori-iskut eivät ole ainoa turvallisuusriski. On todennäköistä, että ulkomailla luodut yhteydet edesauttavat radikaalin Islamismin lieveilmiöiden esiintymistä Suomessa – esimerkiksi ulkomaisiin konflikteihin osallistumista islamististen tai jihadististen ryhmien riveissä.
Ulkomailta palanneet voivat yrittää radikalisoida muita, tai rekrytoida heitä taistelijoiksi ulkomaille tai länsimaissa toimiviin terroristiryhmiin.
Mikäli taistelijat jäävät ulkomaille, he voivat toimia esikuvina ja inspiroida suomalaisia radikaaleja.
Tiedon puute ehkäisee näiden uhkien julkista arviointia. Ennen kuin tiedämme enemmän lähteneistä taistelijoista ja taistelijailmiön syistä, Suomesta Syyriaan suuntautuvan taistelijavirran seurauksia on vaikea ennakoida.
Emme tiedä, kuinka moni Suomesta Syyriaan lähtenyt taistelija on päätynyt sellaisiin ryhmiin, joiden maailmankuva ja tavoitteet edistävät iskuja Syyrian ulkopuolella.
Erityisesti al-Qaidan tapauksessa uhka on merkittävä, ja ainakin yksi Suomesta lähtenyt taistelija on omien sanojensa mukaan päätynyt järjestön riveihin.
Syyrian sisällissotaan osallistuvat ovat mahdollinen turvallisuusuhka Suomelle, ja Syyriasta palaavia taistelijoita tulee seurata tarkasti.
Juha Saarinen
Kirjoittaja on Lähi-itään, poliittiseen väkivaltaan ja turvallisuuspolitiikkaan erikoistunut vapaa tutkija.