Yle: Suomen kieli on maahanmuuttajalle vaikea mutta välttämätön 19.12.2013
Maahanmuuttajataustaisten työnhakijoiden on tärkeää saada työpaikkailmoitukset selkokielellä, jotta he voivat löytää työpaikan. Suomen kielen osaaminen ei ole edellytys töiden aloittamiseksi, mutta myöhemmän sopeutumisen kannalta kielitaito on tärkeää.
Pohjois-Pohjanmaalla on ollut marraskuun lopussa ilmestyneen ELY-keskuksen työllisyyskatsauksen mukaan 24 140 työtöntä työnhakijaa. Työttömistä työnhakijoista oli 903 ulkomaiden kansalaisia. Määrä oli 193 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Käytännössä joka kolmas maahanmuuttaja on vailla työtä.
ODL Työllistämispalvelujen projektikoordinaattori Sanna Laine kertoo, että juuri päättynyt, pari vuotta kestänyt Verkkotie-projekti on työllistänyt maahanmuuttajataustaisia työnhakijoita muun muassa Oulun keskuspesulassa.
- Projektin tulokset ovat tähän aikaan suhteutettuna olleet erittäin hyviä. Puolet osallistuneista on päässyt työhön tai koulutukseen, Laine kertoo.
Työpaikkailmoitukset selkokielellä
Maahanmuuttajataustaisille on tärkeää kääntää työpaikkailmoituksia selkokielelle, sillä niiden lukeminen on usein haastavaa.
- Olemme myös laittaneet työnhakuasiakirjoja kuntoon sekä markkinoineet asiakkaiden osaamista työnantajille.
Maahanmuuttajataustaisista työnhakijoista osalla koulutustausta on riittämätön suomalaisille työmarkkinoille, mutta heitä ohjataan koulutukseen. Toisaalta on myös huippukoulutettuja, joilla on toisenlaiset haasteet työllistymisestä.
Oulun Keskuspesulan tuotantopäällikkö Pekka Saari kertoo, että viiden vuoden kokemusten perusteella kokemukset maahanmuuttajista työntekijöinä ovat pääsääntöisesti positiivisia. Suomen kielen taito on haaste, mutta tässä työssä kielitaito ei ole niin hankala puute.
- Maahanmuuttajat ovat usein iloisia työssään. Suomessa on hieman erilaisia tapoja tehdä asiat, mutta yhteinen sävel löytyy, kun annetaan aikaa alussa.
Suomen oppii, jos haluaa
Tekstiilihuoltaja William Deng on kotoisin Etelä-Sudanista. Hän hoitaa pesukoneita ja kuivureita sekä pakkaa tavaroita.
- Pidän työstäni. Voin tehdä työtä eri työpisteissä.
Dengin mielestä suomen kielen taito on pakko oppia, jotta Suomessa voi työllistyä.
- Suomi on vaikea kieli, mutta kun sen haluaa oppia, sen oppii kyllä. Jos ei halua, niin se ei onnistu.
Etelä-Sudanissa työpäivät ovat pitkiä, sairauslomia ei voi pitää ja palkkaus voi olla huono.
- Suomessa on tärkeää saada työtä, jotta voi päästä sisään suomalaiseen kulttuuriin ja elää tavallisena kansalaisena. Tulevaisuuteni täällä näyttää hyvältä, olen menossa oikeaan suuntaan, Deng hymyilee.