torstai 19. joulukuuta 2013

HS: Ruotsi on ottanut Syyrian sodan pakolaisia paljon, Suomi vähän

Helsingin Sanomat: Ruotsi on ottanut Syyrian sodan pakolaisia paljon, Suomi vähän 19.12.2013
Helsingin Sanomat: Pensselisetä pakeni Ruotsiin, kun Suomi ei ottanut

Ei ole sattumaa, että Pensselisetänä tunnettu laulaja Abdo Mohamed päätyi Syyrian sodan keskeltä juuri Ruotsiin.

Ruotsi on ollut syyrialaisia kohtaan Euroopan vastaanottavaisin maa, jo­pa Saksaa edellä. Pelkästään tänä vuonna Ruotsiin on päässyt 15 000 syy­rialaispakolaista.

Suomesta turvapaikkaa sen sijaan on saanut haettua viitisenkymmentä syyrialaista.

Lisäksi Suomi on luvannut ottaa ensi vuonna vastaan 500 syyrialaista kiintiöpakolaista YK:n pakolaisjärjestön kautta. Suomi kasvatti pakolais­kiintiötään syyrialaisten vuoksi 300:lla.

"Tuo päätös on tietysti hieno asia, mutta Euroopan mittakaavassa luku on pieni", sanoo Suomen pakolaisavun tiedotuspäällikkö Kaisa Väkiparta.

Suuri ero Suomen ja Ruotsin välillä johtuu juuri Mohamedin kohtaamas­ta ongelmasta: hakeakseen Suomesta turvapaikkaa on päästävä Suo­meen, mutta Suomi ei myönnä viisumeita Syyriasta tuleville ihmisille.

Syyriasta Turkkiin paennut ei voi lentää Istanbulista Helsinkiin. Jos ei pääse kiintiöpakolaiseksi, voi Suomeen yrittää vain laittomasti esimer­kiksi Venäjän kautta.

Ruotsi sen sijaan on avannut ovensa myöntämällä syyrialaisille viisu­meita humanitaarisin perustein. Ruotsissa syyrialaisille on alettu myön­tää pysyviä oleskelulupia, jollaisen Mohamedkin sai.

Tulijoille on järjestetty myös väliaikaismajoitusta. Uutistoimisto AFP:lle puhuneen Ruotsin syyrialaisjärjestön mukaan niissä alkaa olla jo ahdas­ta.

Väkiparran mukaan Suomikin voisi alkaa halutessaan myöntää syyrialai­sille viisumeita humanitaarisin perustein.

"Mikään Suomen laki ei sitä estä, vaikka välillä niin annetaan ymmär­tää."

Leijonanosan Syyrian sodan pakolaistaakasta kantavat lopulta Syyrian naapurimaat Libanon, Jordania, Turkki ja Irak.

Niissä sinnittelee yli 90 prosenttia Syyrian sodan yli kahdesta miljoonas­ta pakolaisesta. Se luku taas kasvaa joka päivä. YK arvioi tällä viikolla, että ensi vuoden aikana syyrialaispakolaisten kokonaismäärä nousee nel­jään miljoonaan.