perjantai 20. joulukuuta 2013

Ilta-Sanomat: Työhelvetti paljastui Jyväskylässä: tuntipalkka 2,5€ - töitä 6 tuntia vapaapäivinäkin

Ilta-Sanomat: Työhelvetti paljastui Jyväskylässä: tuntipalkka 2,5€ - töitä 6 tuntia vapaapäivinäkin 20.12.2013
Keskisuomalainen: Ravintolayrittäjälle ehdollista sukulaisen työsyrjinnästä

2,5 euron tuntipalkkaa siskonpojalleen maksanut ravintoloitsija tuomittiin syrjinnästä.
Aasialaisravintolaa pyörittänyt 49-vuotias jyväskyläläismies on tuomittu yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen liiketoimiin liittyvistä lainrikkomuksista. Keski-Suomen käräjäoikeus katsoi miehen syylliseksi törkeään kirjanpitorikokseen, kiskonnantapaiseen työsyrjintään ja työaikasuojelurikokseen.

Verottajan lisäksi rikosten uhriksi joutui ravintoloitsijan siskonpoika, joka saapui ravintolaan töihin Malesiasta vuoden 2011 lopulla. Sukulaissuhde ei toiminut: siskonpoika pettyi kurjiin oloihinsa ja kehnoon palkkaansa ja haki lopulta oikeutta työsuojeluviranomaisten avulla.

Siskonpoika ehti olla töissä ravintolassa liki 11 kuukautta. Mies joutui tekemään töitä liki tuplasti sovitun verran. Vastaavasti palkka käytännössä puolittui sovitusta.

Kolmen viikon jaksossa mies teki töitä enolleen 206 tuntia eli liki 69 tuntia viikossa. Nettopalkkaa hän sai 700 euroa kuussa. Tuntipalkaksi muodostui siten noin 2,5 euroa.

”Vapaapäivinä” työtä oli kuusi tuntia. Oikeita vapaapäiviä mies sai viettää koko aikana viisi. Koko aikana ylityötunteja kertyi noin 1250.

Ravintoloitsija katsoi itse halunneensa tarjota sukulaiselleen paremmat olot kuin Malesiassa. Suomessa siskonpoika joutui asumaan enonsa kotona kaapin takana olevassa tilassa keittiön vieressä. Hän sai kuulla enoltaan myös, ettei Suomessa ole työlakia.

Oikeus katsoi enon laittaneen kielitaidottoman sukulaisensa huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväkseen tämän riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä.

Ravintoloitsija kiisti syrjinnän. Hän vetosi tietämättömyyteensä lainsäädännöstä. Oikeus katsoi, ettei Suomessa toimiva työnantaja voi vedota tietämättömyyteen.

Enon olisi pitänyt maksaa siskonpojalleen palkkoja noin 49 000 euroa, mutta tienestit jäivät 17 000:een. Niinpä oikeus määräsi ravintoloitsijan maksamaan korvauksia 32 000 euroa.

______________________________

Keskisuomalainen: Ravintolayrittäjälle ehdollista sukulaisen työsyrjinnästä

Jyväskyläläinen ravintolayrittäjä on tuomittu yhdeksän kuukauden ehdolliseen vankeuteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä, työaikasuojelurikoksesta sekä törkeästä kirjanpitorikoksesta. Lisäksi Peng Sun Tham määrättiin kolmen vuoden liiketoimintakieltoon.

Keski-Suomen käräjäoikeus antoi tuomion eilen torstaina.

Tuomion taustalla on sukulaismiehen työskentely Thamin ravintolassa. Nelikymppinen aasialaismies saapui vuonna 2010 Suomeen työskennelläkseen ravintolassa.

Kymmenen kuukautta kestäneen työsuhteen aikana työntekijällä oli vain viisi vapaapäivää ja ylityötunteja kertyi noin 1 250. Lisäksi mies työskenteli alipalkattuna 700 euron nettokuukausipalkalla.

Käräjäoikeus katsoi, että yrittäjä asetti työntekijänsä epäedulliseen asemaan tämän kansallisen alkuperän, kansalaisuuden, kielen ja perhesuhteiden perusteella ja huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi tämän riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä ja tietämättömyyttä.

Mies ei osannut suomen kieltä.

Tuomittu kiisti syytteen kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. Hänen mukaansa työsuhteen ehdoista oli sovittu ennen kuin työntekijä saapui Suomeen.

Lisäksi tuomittu vetosi tietämättömyyteensä koskien suomalaista työlainsäädäntöä ja työehtosopimuskäytäntöjä.

Käräjäoikeus ei pitänyt uskottavana sitä, että tuomittu ei tiennyt suomalaisesta työlainsäädännöstä ja työehdoista. Käräjäoikeus totesi myös, että Suomessa työnantajana toimiva ei voi rangaistusvastuusta vapautuakseen vedota siihen, ettei tuntisi suomalaista työlainsäädäntöä.

Tuomittu velvoitettiin korvaamaan maksamattomia palkkoja korkoineen yhteensä noin 31 000 euroa.