Yle: 3-vuotias poika käännytettiin uimahallista – syynä naisten uimavuoro 5.12.2013
Joensuun Rantakylän uimahallissa järjestettävät naisten uimavuorot herättävät hämmennystä pikkulasten vanhemmissa. Joensuulaisäiti pyrki hiljattain uimaan naisten vuorolle kolmivuotiaan poikansa kanssa, mutta heidät käännytettiin pois lippuluukulta. Perusteena oli, että sisään otetaan ainoastaan naispuolisia.
Joensuun Rantakylän uimahallissa on järjestetty naisten uimavuoroja reilun vuoden ajan. Lauantaiaamuisin kahden tunnin ajan järjestettävän vuoron aikana uimahallissa ja kuntosalilla työskentelee ainoastaan naisia.
- Se liittyy maahanmuuttajien kotouttamiseen ja on saanut hyvän vastaanoton. Kahden tunnin aikana vuorolla käy viikoittain 50-70 asiakasta, mikä on melkein puolet päivän kokonaiskävijämäärästä, kertoo Joensuun kaupungin laitospäällikkö Pentti Ryhänen.
Ei pikkupoikiakaan sisälle
Suosittu vuoro herättää kuitenkin myös ihmetystä. Osan mielestä kunnan ei pidä erotella uimahallivuoroja sukupuolen mukaan. Joensuulainen äiti hämmentyi vuoron tiukasta sukupuolijaosta yrittäessään sisään kolmivuotiaan poikansa kanssa.
- Ajattelin ettei se haittaa, koska kyse on niin pienestä pojasta. Lipputiskillä kuitenkin kysyttiin, onko lapseni tyttö vai poika ja meidät käännytettiin pois. Tietysti närkästyin tilanteesta, äiti kertoo.
"Ikkunoita ei peitetä"
Laitospäällikkö Pentti Ryhäsen mukaan negatiivista palautetta vuorosta kuulee harvoin. Ryhäsen mukaan on myös selvää, ettei vuorolle oteta poikia, vaikka kyse olisi kuinka pienestä lapsesta.
- Vanhemmat voivat tulla vuoroille poikalasten kanssa vapaasti muina aikoina, Ryhänen muistuttaa.
Naisten uimavuorot ovat tuoneet Ryhäsen mukaan kaupungille positiivista palautetta maahanmuuttajilta. Kehittämisehdotuksiakin on tullut.
- Yksi ehdotus oli, että uimahallin ikkunat pitäisi peittää vuoron ajaksi niin, ettei sinne näy sisälle. Siihen me emme lähde, Ryhänen linjaa.
Mistä on kyse?
- Joensuun Rantakylän uimahallissa järjestetään viikoittain naisten uimavuoro
- Vuorolla halutaan tukea maahanmuuttajien kotoutumista
- Kahden tunnin vuorolla käy viikoittain 50-70 maahanmuuttajanaista