Helsingin Sanomat: Maahanmuuttajaäideille etsitään ystäviä kursseilla 4.11.2011
Pääkaupunkiseudun naiset ja maahanmuuttajaäidit ovat alkaneet löytää toisensa.
Ystävyyksien solmijaksi lähti Mannerheimin Lastensuojeluliiton MLL:n Uudenmaan piiri, joka on järjestänyt suomalaisnaisille jo kaksi Ystäväksi äidille -kurssia. Kolmas kurssi on suunnitteilla loppuvuodesta, neljäs alkuvuodesta.
Tavoitteena on parantaa maahanmuuttajaäitien suomen kieltä ja tukea heitä kotoutumisessa.
Le Wen muutti Kiinasta
Vantaalainen Miina Frisk ja helsinkiläinen, Kiinasta avioliiton myötä Suomeen muuttanut Le Wen ystävystyivät toukokuussa.
– Olin hoitovapaalla kotona lasten kanssa. Ajattelin, että olisi kiva tehdä myös vapaaehtoistyötä ja löysin tietoa ystäväkurssista netistä, kertoo Miina Frisk.
Le Wen muutti miehensä ja poikansa kanssa Kiinasta Suomeen viitisen vuotta sitten. Wen kuuli tuttavaltaan uudesta keinosta löytää suomalainen ystävä ja ilmoittautui kiinalaiselle ystävyysseuralle. MLL on seuran yhteistyökumppani.
Miina ja Wen tapasivat toukokuussa. Syksyyn mennessä he ovat tavanneet puolen tusinaa kertaa – ja haluavat jatkaa ystävyyttä.
MLL:n Uudenmaan piirin perhetoiminnan ohjaaja Jaana Ritola kertoo, että perehdyttämiskurssit ovat luoneet 15 yhä jatkuvaa ystävyyssuhdetta.
– En tiennyt, kuka tulee, ja varmasti minua alussa vähän jännitti, muistelee Wen ensitapaamistaan Miinan kanssa.
Juttelua suomalaisista miehistä
Wen puhuu melko hyvää suomea. Myös kotona englanti on alkanut vaihtua suomeen. Kuusivuotiaalle pojalleen Eetulle Wen puhuu kiinaa.
Tavatessaan Wen ja Miina ovat puhuneet lapsista, toistensa kulttuureista, tavoista ja elämästä.
– Olen kysynyt Miinalta asioita suomalaisesta miehestä, Wen paljastaa nauraen.
– Varmaan Kiinassa naisen rooli on aika erilainen kuin Suomessa. Sanotaan, että Kiinassa mies tekee perheessä päätökset, ja että Suomessa se on vähän luisunut naiselle, Miina pohtii.
– Mies ei päätä kaikkea, mutta miehen pitää tehdä kovasti töitä perheen vuoksi. Suomessa molemmat vanhemmat käyvät töissä. Ehkä Kiinassa naisella on enemmän äitirooli, Suomessa työrooli, lentokentällä lähtöselvitysvirkailijana työskentelevä Wen vertaa.
Wen suunnittelee pian kutsuvansa kylään Miinan koko perheen. Hän haluaa ehdottomasti tarjota kiinalaista ruokaa, lämmittävää hot potia.
Hot pot on liekin päällä kattilassa kiehuva mausteliemi, jossa kukin ruokailija kypsentää itse lihaa tai kasviksia.
– Tulemme kyllä, Miina ilmoittaa heti.
– Mieheni kysyy aina, miksi Suomessa ei ole ravintolaa, jossa saisi hot potia. Mieheni rakastaa sitä, Wen kertoo.