torstai 2. lokakuuta 2014

Yle: Maahanmuuttaja-aikuisten peruskoulun käyntiä halutaan helpottaa

Yle: Maahanmuuttaja-aikuisten peruskoulun käyntiä halutaan helpottaa 2.10.2014

Opetusministeriön työryhmä luovutti esityksensä opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurulle.

Aikuisten maahanmuuttajien mahdollisuuksia suorittaa peruskoulu oppivelvollisuusiän ylittämisen jälkeen esitetään parannettavaksi.

Opetusministeriön työryhmä luovutti torstaina ministeri Krista Kiurulle (sd.) esityksensä aiheesta. Sen mukaan aikuisten perusopetus tulisi järjestää uuden mallin mukaan kaksivaiheisesti.

Aikuisten perusopetus halutaan myös muuttaa kokonaan valtiorahoitteiseksi. Samalla työryhmä ehdottaa, että työ- ja elinkeinohallinnolta siirtyisi opetus- ja kulttuuriministeriölle noin 4–5 mijoonan euron määräraha, jolla rahoitetaan aikuisten maahanmuuttajien luku- ja kirjoitustaidon opetusta.

Työryhmä myös pidentäisi nykyisestä kaksinkertaiseksi kotoutumistuella tuettavien omaehtoisten opintojen enimmäistukiaikaa. Ehdotuksen mukaan se olisi jatkossa 48 kuukautta, kun nyt määrä on 24 kuukautta. Tuki edellyttäisi opinnoissa edistymistä.

Jos ehdotus toteutuu, voisi myös opintotukea saada päätoimisiin peruskouluopintoihin, joita suoritetaan aikuislukioissa ja muissa oppilaitoksissa.