keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Maahanmuuttovirasto pikakouluttaa väkeä turvapaikkahakemusten käsittelyyn – vaaditaanko vainosta todisteita?

Ilta-Sanomat: Maahanmuuttovirasto pikakouluttaa väkeä turvapaikkahakemusten käsittelyyn – vaaditaanko vainosta todisteita? 30.9.2015

Turvapaikanhakijoiden vastaanoton kuluihin on budjetoitu 118 miljoonaa euroa vuodelle 2016.
Vastaava määrä vuodelle 2015 oli 34 miljoonaa, mutta luku nousi jo vuoden 2015 lisäbudjetissa 54 miljoonaan.

Ensi vuotta koskeva alibudjetointia johtuu siitä, että sisäministeriön ensi vuoden määrärahatarve perustuu aiempaan arvioon, jonka mukaan Suomeen tulisi noin 15 000 turvapaikanhakijaa vuodessa.

Pelkästään tänä vuonna Suomeen arvioidaan tulevan 25 000 – 30 000 turvapaikanhakijaa.

Maahanmuuttovirasto onkin jo nyt palkannut lisää käsiä hakijoiden asioiden käsittelyyn.

– Kyllä tästä selvitään, maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo Ilta-Sanomille.

– Nyt on palkattu 30 henkeä. Syyskuun alussa meillä oli haku päällä ja ilmoituksessa haettiin 70 henkilöä. Tässä tilanteessa rekrytoimme kuitenkin 130 henkilöä ennen vuodenvaihdetta, Repo kertoo.

Suomeen on tähän mennessä saapunut yli 17 000 turvapaikanhakijaa.

– Viisinumeroinen luku turvapaikanhakijoita on jonossa odottamassa käsittelyä. Tekijöitä tarvitaan mahdollisimman nopeasti, Repo painottaa.

– Meidän täytyy harkita tarkkaan toimenpiteemme. Hakijoita tulee, sille ei voi mitään. On laajemman pohdinnan paikka, miten tulijoihin reagoidaan, maahanmuuttovirastolla on kuitenkin käsittelypakko. Meidän on saatava riittävän nopeasti riittävä resurssi ja käsittelyprosessi haltuun. Vie pitkään, ennen kuin se on hallussa, mutta se saadaan hallintaan. Kollegat Euroopassa ovat myös tehneet massiivisia rekrytointeja.

Repo kertaa turvapaikanhakuprosessin kulun.

– Hakijoita tulee, heidät on kyettävä rekisteröimään ja sijoittamaan. Toimivalta ja alkututkinta on poliisilla ja heillä on oltava resurssit siihen. Sen jälkeen asia siirtyy maahanmuuttovirastolle. Me teemme puhuttelun, arvioimme vainon perusteet ja teemme päätöksen.

Tällä hetkellä työtä on tarjolla monenlaiselle osaamiselle.

– Valtaosa uusista rekrytoijista työskentelee nimikkeellä ylitarkastaja. Heidän tehtävänsä on puhutella hakija ja valmistella päätös. Etsimme juristeja tai ihmisiä, joilla on työkokemusta hallintomenettelystä. Täytyy olla myös valmis kohtaamaan ihmisiä.

Uudet työntekijät tuleen lähes kylmiltään

– Perehdytys työhön tapahtuu Maltalla sijaitsevan turvapaikka-asioiden tukiviraston koulutusmoduuleja käyttämällä. Koulutus on itseopiskelua verkkoympäristössä. Koulutusta saa esimerkiksi puhutteluun ja näytön arviointiin. Peruskoulutus tapahtuu kuitenkin työssä oppimalla. Meillä on trainereita ja esimiehiä mentoreina, jotka tukevat uusia työntekijöitä. Tähän työhön ei ole valmista tutkintoa.

Täytyykö hakijan todistaa kokeneensa vainoa?

– Bagdadin ja Mogadishun osalta näkemykseni on jo nyt se, että sieltä tulleen pitää osoittaa kokeneensa vainoa tai epäinhimillistä kohtelua, jotta hän saa kansainvälistä suojelua, maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio sanoi tänään Yleisradiolle.

Hän täsmensi lausuntoaan iltapäivällä Ilta-Sanomille.

– Emme voi edellyttää, että kaikilla on mustaa valkoisella taustastaan. Uskottavuus on juuri sitä, että kertomus on yleisesti ja hakijan osalta uskottava. Kovaa näyttöä ei tarvitse olla, uskottavuus kyllä arvioidaan keskusteluissa, Vuorio tarkensi.

Turvapaikkayksikön johtaja Esko Repon viesti Ilta-Sanomille on samalla linjalla.

– Hakijan ei tarvitse antaa näyttöä, eikä esittää todisteita kohtaamastaan vainosta. Asia käydään läpi, meillä on omat taustatietomme ja niiden perusteella suoritamme uskottavuusarvion. Jos hakijan kertomus tuntuu loogiselta ja vastaa tiedossamme olevia faktoja, se lähtökohtaisesti riittää, Repo luettelee.