lauantai 26. syyskuuta 2015

Verkkouutiset: Hjallis Harkimo: Turvapaikanhakijoita tulee yli 50 000 - "monen miljardin kustannukset"

Verkkouutiset: Hjallis Harkimo: Turvapaikanhakijoita tulee yli 50 000 - "monen miljardin kustannukset" 26.9.2015

Hallituksen säästöt ovat kansanedustajan mukaan lillukanvarsia tulijoiden aiheuttamien menojen rinnalla.

Kokoomuksen kansanedustaja Harry "Hjallis" Harkimo kirjoittaa Savon Sanomissa kolumnissaan seuranneensa turvapaikanhakijoiden liikettä ja sitä seurannutta keskustelua "jonkinlaisen epävarmuuden vallassa".

– Minulla ei ole yhtä ratkaisua, niin kuin tuskin kenelläkään, eikä muuta kuin yleisen tason mielipide: hädässä olevia pitää auttaa, mutta elintasoa nostamaan tulleet pitää palauttaa, Harkimo toteaa.

Hänen mukaansa on puhuttu parin sadan miljoonan euron kustannuksista, "mutta en usko että se on sinne päinkään".

Myös arvio 50 000 turvapaikanhakijasta vuodessa on hänen mielestään alakanttiin.

Harkimo laskee silti 50 000 hakijan mukaan, mitä kustannukset olisivat, kun sisäministeriö sanoo jokaisen maksavan 16 367 euroa per vuosi. Hän saa tästä 550 miljoonaa euroa. Jos puolet tulijoista jää Suomeen, tulee kustannuksia lisää 600 miljoonaa euroa. Tämäkään ei vielä sisällä tiloja, terveydenhuoltoa, tulkkeja ja niin edelleen.

– Eli puhumme monen miljardin kustannuksista. Siinä rinnalla hallituksen suunnittelemat säästöt ovat lillukanvarsia, hän kirjoittaa.

– Meidän systeemimme ei kestä tätä määrää ihmisiä, varsinkaan kun meillä ei ole palautussopimuksia esimerkiksi Irakiin. Niitä yritetään tehdä, mutta minkäs teet kun vastapuoli ei halua. Ruotsi on tällaisen saanut, niinpä meille tulee nyt sieltä irakilaisia.

Hjallis Harkimo sanoo olevansa ehdottomasti sitä mieltä, että turvapaikkaan oikeutettuja pitää auttaa.

– Mutta samalla pitää myös ihan realistisesti pystyä keskustelemaan vaikkapa nyt lähiajan kustannuksista. Se ei tarkoita, etteikö seuraavaksi voitaisi myös miettiä kaikkia niitä hyötyjä, jota maahan jäävistä työikäisistä ihmisistä on. Voi hyvin olla, että huoltosuhteellemme tämä tekee vain hyvää, Harkimo toteaa.

– Mutta joku tolkku touhussa pitää olla. Ihmisten liikkuvuutta emme voi sinänsä lopettaa, mutta voimme yrittää luoda ja parantaa järjestelmiä niin kotimaassa kuin kansainvälisesti, jotta kansalaiset voisivat luottaa systeemiin – olivat he sitten itse liikkumassa tai maassa, joka ottaa ihmisiä vastaan.