keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Yle: Irakilaiset peruneet jonkin verran turvapaikkahakemuksia, keskustelu Suomesta käy Facebookissa kuumana

Yle: Irakilaiset peruneet jonkin verran turvapaikkahakemuksia, keskustelu Suomesta käy Facebookissa kuumana 23.9.2015

Osa irakilaisista turvapaikanhakijoista on pyytänyt vapaaehtoista paluuta, kun Suomi ei ole ollut sitä, mitä heille mainostettiin. Facebook-ryhmissä "huijarit" saavat maanmiehiltään myös haukkuja. Viranomaiset ihmettelevät, miksi Tornion rajalla jotkut kääntyvät takaisin Ruotsiin.

Irakilaisten ja muiden turvapaikanhakijoiden maahantulo jatkuu vilkkaana, mutta on pieniä merkkejä siitä, että joidenkin kiinnostus Suomea kohtaan horjuu.

Viime viikkoina turvapaikkahakemuksen perumiset ovat lisääntyneet, vaikka ne ovat edelleen murto-osa koko tulijamäärästä.

– Selkeästi on todettu, että peruutushakemuksia tulee irakilaisilta. Hankala suhteuttaa kokonaismäärään, koska normaalitilanteessakin niitä on. Nyt hakijoiden määrä on moninkertainen ja peruutustenkin määrä on moninkertainen, turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo Maahanmuuttovirastosta toteaa.

Myös Helsingin poliisissa on kiinnitetty huomiota siihen, että rekisteröintivaiheessa osa irakilaisista on luopunut turvapaikka-anomuksestaan.

– Jonkin verran tämäntyyppistä ilmiötä on, ylikomisario Hannu Pietilä Helsingistä kuvaa.

Tarkkoja, ajantasaisia tilastoja ei kuitenkaan ole.

Torniossa viranomaisten tietoon on tullut viime päivinä arviolta kymmeniä ihmisiä, jotka eivät olekaan halunneet rekisteröityä Suomessa törmättyään ulkomaalaisvalvojiin. Viikonloppuna kolmen turvapaikanhakijoita kuljettaneen bussin kerrottiin kääntyneen takaisin Luulajaan.

– Meillä ei ole käsitystä, miksi he palaavat. Ei ole haluttu rekisteröityä turvapaikanhakijoiksi, rikoskomisario Janne Koskela Lapin poliisilaitoksesta kertoo.

"Haluatko työtä? Suomi on huono"

Irakilaisten rauenneita turvapaikkahakemuksia oli kertynyt elokuun lopussa noin 50, mutta syyskuun puolivälissä jo noin 160. Kahdessa viikossa perumisia tuli siis sata lisää.

Kaikki perumiset eivät näy vielä tilastoissa ja muutenkin tilanne elää vauhdilla: yksin syyskuussa irakilaisten määrä kasvoi kolmessa viikossa 5 000:lla. He päätyvät viranomaisten eteen viiveellä.

Maahanmuuttovirastossa on huomattu, että näinä aikoina turvapaikanhakijat saattavat muuttaa suunnitelmiaan lennosta, koska kännyköiden ja netin ansiosta tieto liikkuu nopeasti.

Lukuisilla sosiaalisen median sivuilla vertaillaan, mihin maahan kannattaa mennä ja mihin ei. Suomesta esitetään sekä hyviä että huonoja arvioita.

Esimerkiksi maanantaina irakilaisten suositulla Facebook-sivustolla jaettiin tietoiskua, jossa heitä kehotettiin menemään Suomen sijaan Ruotsiin, Tanskaan tai Saksaan.

"Työllistyminen? Suomi on huono. Haluatko työtä? Mene Saksaan tai Tanskaan", kuvissa kirjoitetaan ja listataan Suomen työllistymisprosentteja.

"Suomi: Pitkä odotus isoihin kaupunkeihin. Nopeasti isoon kaupunkiin? Mene Ruotsiin tai Saksaan.

"Suomessa luvansaanti on hyvin hidasta. Tänä vuonna paljon pakolaisia – kaikki on kauhean hidasta."

"Miksi sitten hassasit rahaa ja tulit"

Yle uutisoi eilen, että jotkut Suomeen saapuneet irakilaiset kehottavat maanmiehiään olemaan tulematta tänne. Irakilaismiesten suosimilta Facebook-sivuilta löytyi useampia videoita ja päivityksiä aiheesta.

Yksi Kajaaniin päätynyt irakilainen sättii niitä, jotka tulevat "huvikseen" kokeilemaan onneaan.

– Hei kaverit, olen hämmentynyt. Nämä Euroopan maihin saapuneet: viisi päivää saapumisen ja sormenjälkien jälkeen ne ovat pyytäneet vapaaehtoista paluuta!!!!! Outoa, kun ovat kestäneet rankan pakomatkan ja päässeet päämääräänsä, mies päivittelee.

– Ajattelisit veli toisia, tulet tänne huviksesi, mutta joku toinen tulee perheenyhdistämisen ja lastensa tulevaisuuden takia. Kuulustelijat ovat nyt sitten sitä mieltä, että suurin osa niistä, jotka ovat tulleet Eurooppaan eivät tarvitse turvapaikkaa, vaan tulevat huvikseen, hän kirjoittaa.

Toinen Tampereella pelkää, että kaikkia irakilaisia luullaan nyt valehtelijoiksi.

– Ihmetytti tänään, ulkona oli väkeä ja ne sanoivat, että ovat anomassa palautusta Irakiin. Siis täh?

– Yksi sanoi, että oli luullut Suomea toisenlaiseksi ja 11 päivän jälkeen ei viihdykään täällä. Haloo!

– Miksi sitten hassasit niin paljon rahaa ja tulit tänne junien ja bussien tukkeeksi ja antamaan sormenjäljet ja vastaanottokeskukseen, kun joku toinen joutuu ehkä nukkumaan kadulla? Teette asiat hankalaksi toisille, hän kommentoi.

Suomi-mainokset salakuljettajien juoni?

Netissä jaetaan tarkkoja ohjeita siitä, miten Suomen viranomaisten edessä kannattaa käyttäytyä, mutta myös paljon suoranaisia valheita. Useilla arabiankielisillä sivuilla mainostetaan, että Suomesta saa helposti turvapaikan lisäksi rahakkaan työn ja asunnon.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo arvelee, että yksi harhaanjohtavan tiedon lähde ovat ihmissalakuljettajat.

– Tämä voi liittyä heidän bisneksensä markkinointiin. Näin saadaan ihmiset maksamaan. Jostainhan semmoinen harhauttava tieto on lähtenyt, Repo sanoo.