lauantai 26. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijat kritisoivat AFP:lle Suomea tylyin sanakääntein – ”Liian kylmä, ei ole teetä...”

Ilta-Sanomat: Turvapaikanhakijat kritisoivat AFP:lle Suomea tylyin sanakääntein – ”Liian kylmä, ei ole teetä...” 26.9.2015

Tornioon saapui perjantaina ainakin 320 uutta turvapaikanhakijaa. Noin 20 henkilöä teki päivän aikana päätöksen palata takaisin Ruotsiin.

Poliisin tiedotteen mukaan Tornioon oli perjantaina alkuiltaan mennessä saapunut noin 320 uutta turvapaikanhakijaa. Ennakkotietojen mukaan Tornioon oli vielä perjantaina saapumassa kahdessa bussissa noin sata turvapaikanhakijaa.

Noin 20 henkilöä teki puolestaan päivän aikana päätöksen palata takaisin Ruotsiin. Syynä vaikuttaisi poliisin mukaan olevan se, että henkilöt ovat päätyneet hakemaan turvapaikkaa Ruotsista.

Uutistoimisto AFP:n haastattelema 22-vuotias Muhammed oli matkannut ensin 750 kilometriä Torniosta Helsinkiin, mutta palannut Tornioon päästäkseen takaisin Ruotsin puolelle.

– Voit kertoa maailmalle, että vihaan Suomea. On liian kylmä, ei ole teetä, ei ole ravintoloita tai baareja. Kaduilla ei ole ihmisiä, vaan ainoastaan autoja, nuori mies latasi AFP:lle Tornion harmaassa säässä ja noin 10 asteen lämpötilassa.

– Suomi ei ole hyvä paikka, kommentoivat myös 15 irakilaismiestä, jotka odottelivat bussia Torniosta Ruotsin puolelle.

Sadat odottavat rekisteröintiä

Rajavartiolaitoksen partiot ovat ohjanneet päivittäin satoja henkilöitä järjestelykeskuksen piiriin. Järjestelykeskuksessa parannettiin perjantaina tietoliikenneyhteyksiä, minkä vuoksi henkilöiden rekisteröinnissä oli aamupäivällä lyhyt katkos.

Tietoliikenneyhteydet ovat toimineet tämän jälkeen hyvin. Järjestelykeskuksessa oli perjantaina kello 17 mennessä rekisteröity noin 170 turvapaikanhakijaa. Putaan hallissa ja Yritystalossa rekisteröintiä odotti tuolloin noin 300 henkilöä.

Poliisilla ei ollut vielä perjantai-iltana arviota viikonloppuna saapuvien turvapaikanhakijoiden määrästä.