Verkkouutiset: Syyrialaispakolainen: Tulen Suomeen, koska saan perheeni maahan neljässä kuukaudessa - Ruotsissa neljässä vuodessa 25.9.2015
Turhautuneen syyrialaispakolaisen kertomus amerikkalaislehdelle paljastaa, millaisia käsityksiä turvapaikanhakijoiden parissa leviää Suomesta.
Yhdysvaltalaismedia Voice of America on tutustunut Ruotsin pakolaistilanteeseen. Lehti on haastatellut maahan saapuvia turvapaikanhakijoita ja heitä auttavia viranomaisia ja avustustyöntekijöitä.
Maahan tulleiden kertomukset paljastavat, millaisia odotuksia monilla on.
”Hän saapui Tukholmaan tällä viikolla toivoen, että häntä odottaisi oleskelulupa, päivittäinen raha-avustus, asunto ja työ. Näin ei kuitenkaan ollut”, lehti kirjoittaa Syyriasta saapuneesta Adnan Bazaasta.
Bazaa kertoo pyrkineensä kohti Pohjoismaita, koska oli kuullut sukulaisiltaan ja ystäviltään, että maissa on vahvat sosiaaliturvajärjestelmät, töitä kaikille ja pitkät perinteet pakolaisten hyväksymisestä maahan.
Ruotsin vastaanottojärjestelmä ei kuitenkaan enää toimi entisellä tahdilla tulijoiden suuren määrän vuoksi.
”Monet ovat shokissa ja sanovat, etteivät voi odottaa perheenyhdistämistä 10 kuukautta tai ehkä vuotta. Se on heistä liian pitkään. Tämä aiheuttaa turhautumista”, toteaa toiminnanjohtaja Mikael Ribbenvik Ruotsin maahanmuuttovirastosta.
Hän kertoo useimpien tulijoiden halajavan suuriin asutuskeskuksiin. Jotkut ovat Ribbenvikin mukaan kieltäytyneet nousemasta busseista, kun heille on selvinnyt, että heidät aiotaan sijoittaa syrjäseuduille.
Suomessa nopeampaa?
Malmön asemalla vapaaehtoistyötä tekevä Charlotta Didriksdotter on havainnut turvapaikanhakijoiden turhautuvan. Asema on Ruotsin vilkkain maahantulopaikka.
Didriksdotter sanoo, etteivät pakolaiset kaipaa tullessaan juurikaan ruokaa tai terveydenhoitoa.
”Pääasiassa he haluavat tietoa siitä, kuinka matkustaa Suomeen - siis valtaosa heistä. Jotkut sanovat, että he haluavat jäädä Ruotsiin ja ohjaamme heidät viranomaisten luokse”, hän kertoo.
Didriksdotterin mukaan on myös heitä, jotka haluavat miettiä päätöstään yön yli. Heidät ohjataan väliaikaisiin majoituspaikkoihin.
Yksi ratkaisuaan harkinneista on Adnan Bazaa. Hän yöpyi moskeijassa Tukholman keskustassa. Seuraavana aamuna hän on tehnyt päätöksensä.
“Menen Suomeen. En jää Ruotsiin, koska Suomessa saa oleskeluluvan nopeammin kuin Ruotsissa”, Bazaa toteaa.
”Suomessa se (perheenyhdistäminen) kestää ehkä neljä kuukautta. Perheeni saa tulla Suomeen neljässä kuukaudessa, kun taas Ruotsissa se veisi neljä vuotta”, hän jatkaa.
Myös Suomi voi olla Bazaalle Ruotsin tapaan pettymys. Maahanmuuttoviraston mukaan käsittelyaika perhesiteeseen perustuville oleskelulupahakemuksille on enintään 9 kuukautta. Perheenyhdistämistä ei voi kuitenkaan hakea ennen kuin myös hakijalla on oleskelulupa Suomeen.
Käytännössä tämä tarkoittaa, että Bazaan on ennen perheenyhdistämisen hakemista saatava turvapaikka Suomesta. Turvapaikkahakemusten käsittelyajat ovat puolestaan venyneet reippaasti suurien tulijamäärien vuoksi.
Tavallisesti hakemuksen käsittely on vienyt noin kuusi kuukautta. Torstaina uutisoitiin aikojen pidentyneen jo arviolta ainakin useilla kuukausilla.