sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Ruotsalaislehti julkaisi poikkeuksellisesti suomenkielisen kolumnin – arvostelee Suomen turvapaikkapolitiikkaa

Ilta-Sanomat: Ruotsalaislehti julkaisi poikkeuksellisesti suomenkielisen kolumnin – arvostelee Suomen turvapaikkapolitiikkaa 20.9.2015
Helsingin Sanomat: "Mielenosoittaminen suoraan pakolaisia vastaan on syvästi vastenmielistä" – Tornion mielenosoitusta paheksutaan Ruotsissa
Expressen: Lotta Gröning: Meitä on useita, jotka ihmettelevät Suomen integraatiopolitiikkaa

Expressenin toimittaja Lotta Gröning kirjoittaa myös suomeksi.
– Meitä on useita, jotka ihmettelevät Suomen integraatiopolitiikkaa, Lotta Gröning tykittää Expressenin kolumnissaan.

Hänestä on tuntunut oudolta, että Suomi on ajautunut samaan kategoriaan Itä-Euroopan maiden kanssa, mitä tulee kansainväliseen solidaarisuuteen.

– Varsinkin ajatellen, että Suomella oli toisen maailmansodan aikana suuri tarve saada apua omille kansalaisilleen, joiden täytyi paeta sotaa, Gröning muistuttaa maamme lähihistoriasta.

Toimittaja ihmettelee, kuinka keskustelu pakolaisista on Suomessa paljon kovempaa, kuin Ruotsissa.

– Suomessa on vähän poliittista korrektiutta meihin verrattuna. Monella paikkakunnalla on ollut mielenosoituksia pakolaisia ​​vastaan. Useita satoja ihmisiä kokoontui Tornioon osoittaakseen mieltään. Heillä oli jopa julisteita, joissa luki ”Isis Go Home”, Gröning hämmästelee.

Toimittajan mukaan monet - erityisesti ruotsalaiset poliitikot - ovat jo pitemmän aikaa olleet ärsyyntyneitä Suomen turvapaikkapolitiikasta.

– Suomella on ollut rajoittava turvapaikkapolitiikka ja vuoden 2014 aikana Suomi otti vastaan vain 3 651 pakolaista. Ruotsin ministeri Kristina Persson, joka on vastuussa muun muassa Pohjolasta, kritisoi Suomen pakolaispolitiikkaa. Hän vaati, että Suomen pitäisi kantaa vastuuta nykyisestä pakolaistilanteesta samalla tavalla kuin muutkin EU-maat, Expressenin toimittaja kirjoittaa.

_____________________________________________


Helsingin Sanomat: "Mielenosoittaminen suoraan pakolaisia vastaan on syvästi vastenmielistä" – Tornion mielenosoitusta paheksutaan Ruotsissa

Suomi-kuva Ruotsissa on silti laajemmin katsottuna saanut uusia sävyjä pakolaiskriisin kärjistyttyä. Suomen maahanmuutto- ja pakolaispoliittisen linjan arvioidaan olevan muuttumassa aiempaa avoimemmaksi.

"Te idiootit, jotka rakennatte epäinhimillisen muurin pakolaisia vastaan Suomen rajalla – ei ole kauaa siitä, kun lapsemme saivat paeta Ruotsiin turvaan juuri siellä!"

Näin kirjoitti Mark Levengood, suosittu suomalaistaustainen juontaja ja kirjailija lauantaina Facebook-sivullaan. Sunnuntaiaamuun mennessä päivitys oli saanut 14 000 tykkäystä samoin ajattelevilta.

Ruotsissa sama ihmetys suomalaisten pakolaisvastaisesta mielenosoituksesta Tornion rajalla kuului viikonloppuna myös muualla sosiaalisessa ja perinteisessä mediassa.

"Mielenosoittaminen suoraan pakolaisia vastaan on syvästi vastenmielistä", kirjoitti Expressen-lehden kolumnisti Britta Svensson.

"Yli 70 000 suomalaista lasta evakuoitiin toisen maailmansodan aikana Ruotsiin. Tänään voi vain kysyä, osoittiko joku mieltänsä sitä vastaan?" hän kysyi lauantai-iltana julkaistussa kolumnissaan.

Tornion mielenosoitus ja Suomen kiristynyt linja rajalla huomioitiin Ruotsissa laajasti verrattuna liki mihin tahansa uutistapahtumaan Suomessa. Se nähtiin osoituksena Suomen epäinhimillisestä suhtautumisesta pakolaisiin, jotka estivät turvaa Pohjoismaista.

Silti – laajemmin katsottuna – viime viikkoina kärjistynyt pakolaiskriisi tuntuu pikemminkin kohentaneen Suomi-kuvaa Ruotsissa. Suomalainen on kärjistäen aina ruotsalaiselle hiukan takapajuinen ja hiukan rasisti, mutta nyt moni tuntuu näkevän uusia sävyjä naapurissa.

"Unohtakaa kaikki vanhat ennakkoluulot Suomesta. Itäisestä naapurimaastamme on tulossa pakolaisten uusi unelmamaa", kirjoitti Aftonbladet perjantaina.

Lehti huomioi, että Suomeen tulee ennusteiden mukaan tänä vuonna melkein saman verran turvapaikanhakijoita väkilukuun suhteutettuna kuin Ruotsiin.

Svenska Dagbladet puolestaan ruoti usean sivun reportaasissaan sitä, kuinka monen pakolaisen määränpää on nyt Ruotsin sijaan Suomi, ja kuinka Suomi selviää tulijoiden paineesta.

Myös Tornion mielenosoitusta vastenmielisenä pitävä Expressenin Svensson huomauttaa, että yleinen ilmapiiri Suomessa on viime aikoina muuttunut myönteisemmäksi pakolaisille ja turvapaikanhakijoille. Suomi on toiminut niiden eurooppalaisten maiden joukossa, jotka peräänkuuluttavat lisää avoimuutta.

"Toivon, että tämä kuva lopulta dominoi. Maan tulevaisuudelle on hyvä avata rajansa, sen ovat ne suomalaiset, jotka aikanaan tulivat Ruotsiin osoittaneet", hän kirjoittaa.

Myös toinen Expressenin kolumnisti Lotta Gröning ruotii Suomen maahanmuutto- ja pakolaispolitiikkaa. Lehti julkaisi hänen kolumninsa sunnuntaina poikkeuksellisesti myös suomeksi.

Gröning muistuttaa Suomen historiallisesti tiukasta maahanmuuttopolitiikasta verrattuna Ruotsiin, mutta näkee nyt muutoksen olevan tapahtumassa.

"Oli vapauttavaa kuulla uutinen, että Suomen pääministeri Juha Sipilä (kesk)  avasi oman talonsa oven pakolaisille. Hän kehottaa muita tekemään samoin ja toivoo, että ihmiset eri puolilla maata ottaisivat vastuun pakolaisista. Toisin sanoen, Suomi muuttaa suuntaa pakolaispolitiikassa. Se on suuri askel 3  651:sta viime vuodesta 30  000 pakolaiseen tänä vuonna", hän kirjoittaa viitaten turvapaikkahakemusten määrään.

Gröningin mielestä tämä on hyvä asia ajatellen poliittista kriisiä EU:ssa ja EU:n romahdusta mitä tulee pakolaisongelmaan.

"Mutta paljon on vielä tekemistä ja voi vain toivoa, että Suomen uusi pakolaispolitiikka kestää."

_____________________________________________

Expressen: Lotta Gröning: Meitä on useita, jotka ihmettelevät Suomen integraatiopolitiikkaa

Monet, erityisesti poliitikot Ruotsissa, ovat jo pitemmän aikaa olleet ärsyyntyneitä Suomen turvapaikkapolitiikasta. Suomella on ollut rajoittava turvapaikkapolitiikka ja vuoden 2014 aikana Suomi otti vastaan vain 3 651 pakolaista. Ruotsin ministeri Kristina Persson, joka on vastuussa mm. Pohjolasta kritisoi Suomen pakolaispolitiikkaa. Hän vaati, että Suomen pitäisi kantaa vastuuta nykyisestä pakolaistilanteesta samalla tavalla kuin muutkin EU-maat.

Meitä on useita, jotka ihmettelevät Suomen integraatiopolitiikkaa. Suomi on aivan samoin kuin me pieni maa, jolla on suuria maa-alueita ja joka tarvitsee monimuotoisuutta sekä siirtolaisia voidakseen selviytyä maailmanlaajuisista haasteista. On tuntunut oudolta, että Suomi, joka muutoin on niin samankaltainen kuin me, on joutunut samaan kategoriaan kuin itäeuroopan maat mitä tulee kansainväliseen solidaarisuuteen. Tämä, varsinkin ajatellen, että Suomella toisen maailmansodan aikana oli suuri tarve saada apua omille kansalaisilleen, joiden täytyi paeta sotaa. Vielä oudompaa on ollut se, että Suomi on nostettu esimerkiksi Ruotsille keskusteluissa, jotka käsittelee siirtolaisuuden vähentämistä. Kuinka voivat maat, jotka ovat niin lähellä toisiaan, tulla niin erilaisiin johtopäätöksin mitä tulee kansainväliseen solidaarisuuteen.

Jotain on tapahtunut Suomessa! Silloin, kun suuri pakolaisvirta alkoi, Saksa otti vastaan 800 000 pakolaista ja Ruotsi 75 000. Samaan aikaan alkoi myös pakolaisvaellus Suomeen. Suurin osa pakolaisista, jotka tulevat Irakista, haluavat naapurimaahamme, koska siellä heillä on parempi mahdollisuus saada turvapaikka. Suomi on uusi unelmamaa. He tulevat Ruotsin läpi ja matkustavat Suomeen Haaparannan ja Tornion välisen rajan kautta. Nyt ei enää ole kysymys jostakin tuhannesta pakolaisesta. Suomen valtio arvioi, että maa tulee ottamaan vastaan noin 30 000 pakolaista tänä vuonna.

Keskustelu pakolaisista Suomessa on paljon kovempaa kuin Ruotsissa. Suomessa on vähän poliittista korrektisuutta meihin verrattuna. Monella paikkakunnalla on ollut mielenosoituksia pakolaisia vastaan. Useita satoja ihmisiä kokoontui Tornioon osoittaakseen mieltään ja heillä oli jopa julisteita, joissa luki ”Isis Go Home”. Perussuomalaisten argumentit saavat monet ruotsalaiset hämmästymään. On ilmiselvää, että naapurimaassa on vapaampi mielenilmaisuilmapiiri. Nyt alkavat kuitenkin jopa suomalaiset oikeistopoliitikot puolustaa pakolaisia eikä vähiten Suomen vastuuta tilanteesta. Oli vapauttavaa kuulla uutinen, että Suomen pääministeri Juha Sipilä avasi oman talonsa oven pakolaisille. Hän kehottaa muita tekemään samoin ja toivoo, että ihmiset eri puolilla maata ottasivat vastuun pakolaisista. Toisin sanoen, Suomi muuttaa suuntaa pakolaispolitiikassa. Se on suuri askel 3 651:sta viime vuodesta 30 000 pakolaiseen tänä vuonna.

Tämä on hyvä asia ajatellen poliittista kriisiä EU:ssa ja EU:n romahdusta mitä tulee pakolaisongelmaan. Mutta paljon on vielä tekemistä ja voi vain toivoa, että Suomen uusi pakolaispolitiikka kestää.