maanantai 21. syyskuuta 2015

Verkkouutiset: Petteri Orpo: Pakolaiskriisi huutaa eurooppalaista sopimusta – kiintiöistä ratkaisu rajapaineisiin

Verkkouutiset: Petteri Orpo: Pakolaiskriisi huutaa eurooppalaista sopimusta – kiintiöistä ratkaisu rajapaineisiin 21.9.2015
Helsingin Sanomat: Nyt ministeri Orpo väläyttääkin rajojen sulkemista – mitä se tarkoittaisi?
Iltalehti: Orpo väläyttää rajojen sulkemista
Ilta-Sanomat: Sisäministeri pakolaiskriisistä: ”Suomi on vakavan paikan edessä”
MTV: Orpo: Tämä on pakolaismallini heikko kohta

Sisäministeri Petteri Orpo sanoo Suomen kantokyvyn tulevan vastaan, jos ratkaisuja ei synny. Rajan sulkeminen on ministerin mukaan mahdollista.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on joutunut katselemaan virkansa puolesta massiivista kansanvaellusta, joka suuntautuu Eurooppaan ja nyt myös Suomeen. Ministeri on korostanut humanitaarista näkökulmaa pakolaisiin: heitä on autettava.

Toisella puolella on tosiasia, että turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa jo niin suureksi, että rajat tulevat jossakin kohdassa vastaan. Rajalla tarkoitetaan sitä, että Suomi ei enää onnistu hallitsemaan tilannetta. Nyt tilanne on otettu viranomaisten hallintaan, mutta määräänsä enempää Suomi kykene vastaanottamaan, auttamaan ja kotouttamaan.

Euroopan päämiehet kokoontuvat keskiviikkona huippukokoukseen ja Orpo pohtii nyt ääneen, mitä pakolaiskriisille olisi tehtävä. Sisäministerit ovat koolla tiistaina.

– Jos emme löydä eurooppalaista ratkaisua, niin olemme vakavan pohdinnan edessä. Nämä määrät ovat niin suuria ja tilanne on koko Euroopassa hallitsematon, Orpo sanoo Verkkouutisille.

Suomi voi edetä yksinkin

Tavoitteena tulisi ministerin mukaan olla hallitsemattoman muuttoliikkeen haltuunotto Euroopan sisällä. Sen jälkeen päästäisiin tilanteeseen, jossa turvapaikanhakijoita voitaisiin auttaa Etelä-Euroopan niin sanotuissa hotspoteissa ja myöhemmin pakolaisleireillä Euroopan ulkopuolella.

Orpo pohtii ratkaisuksi Euroopan tasoista sopimusta turvapaikkakiintiöistä.

– Olisi sovittava eurooppalainen ratkaisu, jossa päätettäisiin maakohtaisista kiintiöistä. Kun kiintiö täyttyy, maa ei enää sinä vuonna ottaisi turvapaikanhakijoita. Jotta ratkaisu olisi eurooppalainen ja humaani, niin kiintiön täyttymisen jälkeen maan tulisi olla valmis ottamaan pakolaisia Etelä-Euroopan hotspoteista.

Orpon mukaan ratkaisun etu olisi se, että Euroopan maat tietäisivät toistensa kiintiöt ja myös turvapaikanhakijat olisivat niistä tietoisia. Pakolaisvirta Euroopan sisällä vähenisi ja auttamisen painopiste siis siirtyisi Euroopan ulkorajoille hotspoteihin ja lopulta pakolaisleireille. Se myös hillitsisi vaarallista ihmissalakuljetusta.

Orpon mukaan pitäisi ennen kaikkea tavoitella eurooppalaista sopimusta. Jos tähän ei kuitenkaan päästä, Orpo on valmis siihen, että Suomi etenee joko muiden Pohjoismaiden kanssa yhdessä tai jopa yksin. Suomen rajan sulkeminen on ministerin mukaan mahdollista.

– Ellei löydetä eurooppalaista ratkaisua, meidän on itse piirrettävä rajat hallitsemattomalle maahanmuutolle.

– Se olisi raja, jossa Suomi voisi perustellusti sanoa kantavansa vastuunsa ja osuutensa, mutta jonka jälkeen Suomi voisi harkita rajojensa sulkemista. Tämänkin jälkeen Suomi siis kantaisi vastuunsa ottamalla kiintiöpakolaisia Etelä-Euroopan hotspoteista ja pakolaisleireiltä, ministeri painottaa.

Kiintiömäärään ei vielä kantaa

Orpo ei halua ottaa tarkkaa numeraalista kantaa, mikä olisi Suomen kiintiö Euroopan tasoisessa sopimuksessa.

– Kiintiön pitää olla riittävä, jotta Suomi voi perustellusti sanoa hoitavansa vastuunsa, mutta se ei voi olla kantokykyä korkeampi.

Ministeri muistuttaa, että Euroopan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota myös pakolaisuuden syihin.

– Euroopan on toimittava paljon nykyistä voimakkaammin lähialueidensa kriisien ratkaisemiseksi ja ihmisten olojen parantamiseksi lähtömaissa.

Suomeen kaavaillaan täksi vuodeksi jopa 30 000 turvapaikanhakijaa. Dublinin sopimus ei käytännössä enää päde. Sen kokee Suomikin, kun pakolaisvirta kulkee Euroopan halki jatkaen Ruotsista Suomeen, joka on Euroopan "pussinperä”.

– Euroopan maat syyttelevät toisiaan ja tekevät itsenäisiä ratkaisuja, Orpo kuvaa nykyistä – kestämätöntä tilannetta.

________________________________________________

Helsingin Sanomat: Nyt ministeri Orpo väläyttääkin rajojen sulkemista – mitä se tarkoittaisi?

Sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoi maanantaina Verkkouutisten haastattelussa, että mikäli eurooppalaista ratkaisua pakolaiskriisiin ei synny, on mahdollista, että Suomi sulkee rajansa turvapaikanhakijoilta.

"Ellei löydetä eurooppalaista ratkaisua, meidän on itse piirrettävä rajat hallitsemattomalle maahanmuutolle."

"Se olisi raja, jossa Suomi voisi perustellusti sanoa kantavansa vastuunsa ja osuutensa, mutta jonka jälkeen Suomi voisi harkita rajojensa sulkemista", hän sanoi Verkkouutisille.

Vielä viime viikolla Helsingin Sanomien haastattelussa Orpo sanoi, että Suomi ei sulje rajojaan. Mikä on muuttunut?

Nyt Orpo kertoo huolestuneensa uutisista, joita kantautuu Unkarista, Serbiasta, Kroatiasta ja Itävallasta.

"Siellä on tilanne muuttunut, ja nyt pitää katsoa, mitkä ovat vaikutukset Suomeen. Suomen kantokyky tulee jossain vaiheessa vastaan."

Orpo ei halua kertoa, missä vaiheessa Suomen kantokyky tulee vastaan, mitä sen jälkeen tapahtuu tai mitä hän tarkoittaa sillä, että Suomen kantokyky tulee vastaan.

Jos Suomi haluaa pitää kiinni ihmisoikeussopimuksista, rajoja ei edes voi sulkea. Turvapaikkaa voi anoa rajaviranomaiselta, ja kansainvälisen pakolaissopimuksen eli niin sanotun Geneven sopimuksen mukaan Suomen on käsiteltävä turvapaikkahakemukset.

"Turvapaikkaa ei ole pakko myöntää, mutta hakemus on käsiteltävä. Ihmistä ei myöskään saa palauttaa maahan, jossa häntä odottaisi epäinhimillinen kohtelu", selventää kansainvälisen oikeuden emeritusprofessori Lauri Hannikainen.

Poikkeuksen voisi periaatteessa tehdä siinä tapauksessa, että ihmismäärät olisivat erittäin suuret ja Suomeen julistettaisiin kansainväliset kriteerit täyttävä hätätila.

"Aika teoreettista se kyllä on", Hannikainen sanoo. Esimerkiksi Kreikka tai Italia, jonne on tullut paljon enemmän turvapaikanhakijoita kuin Suomeen, eivät ole voineet tehdä sitä.

Rajoja ei voi sulkea, jos Suomi aikoo noudattaa sopimuksia. Aikooko Suomi irrottautua sopimuksista, sisäministeri Orpo?

"Ei tietenkään. Kaikki toimet tehdään niiden sopimusten puitteissa, joihin olemme sitoutuneet", Orpo sanoo.

Orpo sanoo, että kaikki riippuu siitä, saadaanko Euroopassa aikaan tyydyttävä ratkaisu pakolaiskriisiin. Orpo ja muut sisäministerit tapaavat tiistaina, Euroopan päämiehet keskiviikkona.

"Yhteisiä ratkaisuja on pakko löytyä. 120 000 turvapaikanhakijaa on jaettava EU-maihin, mutta se ei yksin riitä. On sanottava ääneen, että mikäli Euroopan kattavia ratkaisumalleja ei löydy, on Suomen ryhdyttävä miettimään omia ratkaisuja. Luotan kuitenkin siihen, että Eurooppa tulee järkiinsä ja riittävät päätökset saadaan aikaan."

Komission ehdotukset ovat hänen mielestään oikean suuntaisia. Niitä ovat esimerkiksi niin sanottujen hotspottien luominen, turvallisten maiden luettelon tekeminen, ihmissalakuljetuksen kitkeminen, lähtömaiden ja pakolaisleirien tilanteen parantaminen sekä tehokas palautusjärjestelmä.

Jos näistä ei saada sovittua, harkitseeko Suomi rajojen sulkemista?

"Ei se niinkään mene, katsotaan päivä kerrallaan", Orpo sanoo.

Orpo itse ehdottaa, että Euroopan maille sovittaisiin vuosittaiset maakohtaiset kiintiöt. Kun kiintiö täyttyy, maa ei enää ottaisi vastaan maahan saapuvia turvapaikanhakijoita. Maa voisi kuitenkin halutessaan ottaa vastaan ihmisiä pakolaisleireiltä tai Etelä-Eurooppaan perustettavista hotspoteista.

Kansainvälisten sopimusten mukaan turvapaikanhakijat on kuitenkin otettava vastaan ja hakemukset käsiteltävä.

Tällä hetkellä turvapaikanhakijatilanne on Suomessa oikein hyvin hallinnassa, Orpo korostaa.

"Suomella ei kuitenkaan ole varautumissuunnitelmaa siihen, mitä tapahtuu, jos meille tulee hyvin suuria määriä maahanmuuttajia. Tämä oli keskustelun avaus."

Orpo ei halua tarkentaa, mitä "hyvin suuri määrä" tarkoittaa. Vaikka kyseessä oli keskustelun avaus, Orpo ei toivo, että Suomessa alettaisiin laajalti keskustella rajojen sulkemisesta tai vaatia sitä. Muita keinoja olisi sen sijaan hyvä miettiä.

___________________________________

Iltalehti: Orpo väläyttää rajojen sulkemista

Suomi voisi harkita rajojensa sulkemista, jos pakolaiskriisiin ei löydetä eurooppalaista ratkaisua, sisäministeri Petteri Orpo (kok) sanoo.

Orpo otti asian esiin Verkkouutisten haastattelussa. Iltalehdelle Orpo sanoo, että rajojen sulkeminen olisi "suuri toimenpide, ja erittäin hankala toteuttaa".

- Kyse on kauhuskenaariosta, Orpo korostaa.

Orpon mukaan Suomen kantokyvyn rajat tulevat kuitenkin vastaan jossain vaiheessa.

- On vaikea ennustaa, mitä seuraavat viikot tuovat tullessaan. En olisi uskonut joitakin aikoja sitten, että Tornioon perustetaan järjestelykeskus ja että raja-alueiden tarkastuksia tehostetaan ulkomaalaislain keinoin.

- Pitää muistaa, että Suomi ei ole kauttakulkumaa, vaan bussinperä, jonne ihmiset jäävät. On tärkeää, että niiden taustat pystytään selvittämään, jotka tänne tulevat.

Orpo lisää, ettei hän halua lähteä Unkarin tielle.

- Aidat eivät auta. Ihmisiä täytyy kohdella sivistyneesti.

Unkari on vetänyt pakolaiskriisissä jyrkkää linjaa: unkarilaissotilaat alkoivat rakentaa turvapaikanhakijoiden takia maan Serbian-vastaiselle rajalle neljä metriä korkeaa aitaa jo heinäkuussa.

"Puomeja ei lasketa"

Tornion tullin johtaja Juha Heikkilä sanoo, että rajojen sulkeminen tarkoittaa käytännössä rajatarkastusten palauttamista.

- Eihän puomeja lasketa alas, vaan liikenteen sisältö pyrittäisiin tarkastamaan maahan saapumisen yhteydessä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk) hallitus voisi halutessaan palauttaa rajatarkastukset, jos se katsoisi, että turvapaikanhakijoista on muodostunut vakava, yleiseen järjestykseen liittyvä uhka.

Kontrolli tiukentuisi, eikä maahan pääsisi ilman papereita, Heikkilä sanoo. Resurssit eivät silti riittäisi Heikkilän mukaan "totaalivalvontaan", vaikka Suomi palaisi Schengen-sopimusta edeltäneeseen aikaan rajatarkastukset palauttamalla.

- Valvontatasoa olisi erittäin vaikea nostaa sille tasolle, että kaikki tarkastettaisiin. Puhuttaisiin pistokoemaisesta valvonnasta.

Suomen ja Ruotsin ja Suomen ja Norjan rajoilla on yhteensä 12 rajanylityspaikkaa, jotka pitäisi miehittää, jos rajatarkastukset palautettaisiin.

- Yksinomaan Torniossa rajanylitystapahtumia on vuosittain 14 miljoonaa, Heikkilä suhteuttaa.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen Rajavartiolaitoksen apulaisosastopäällikkö Matti Sarasmaa ja Orpo kertoivat viime viikon lopulla Ruotsin vastaisella raja-alueella aloitettavasta poliisioperaatiosta, jonka on määrä vastata teholtaan sisärajatarkastusten palauttamista.

___________________________________

Ilta-Sanomat: Sisäministeri pakolaiskriisistä: ”Suomi on vakavan paikan edessä”

Sisäministeri Petteri Orpon mukaan Suomen pitää varautua tarvittaessa jopa rajojen sulkemiseen.

PITÄISIKÖ Suomen varautua sulkemaan rajansa jos maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrä kasvaa rajusti nykyisestä? Tällaista mahdollisuutta väläytti sisäministeri Petteri Orpo (kok) tänään Verkkouutisten haastattelussa.

– Jos pysyvää ratkaisua ei löydy niin Suomi on vakavan paikan edessä. Tämä voi johtaa jopa siihen, että joudumme pohtimaan tällaisia järeitä keinoja tilanteessa, jossa ollaan hallitsemattoman muuttoliikkeen edessä, Orpo toteaa Ilta-Sanomille.

Pysyvällä ratkaisulla hän viittaa vaihtoehtoon, että eteläiset EU-maat saavat rajavalvontansa kuntoon ja paperittomien tulijoiden määrä saadaan hallintaan. Sitä odotellessa on järkevää varautua tilanteen pahenemiseen.

– Meillähän ei ole yhteiskunnassa varautumissuunnitelmaa tällaiseen todella laajaan maahanmuuttoon ja siihen, miten silloin toimitaan ja mikä on mahdollista, Orpo huomauttaa.

– Selvää on, että jossain tulee se raja vastaan jonka Suomi kestää ja kantaa. Silloin pitää miettiä, mikä on mahdollista niiden sopimusten puitteissa ja niillä toimivaltuuksilla mitä meillä on.

Rajojen sulkemisesta tulee mieleen Unkari, joka on rakentanut pakolaisten vuoksi piikkilanka-aidan Serbian vastaiselle rajalleen. Tästäkö on kyse?

– Lienee selvää että Suomi ei halua sellaista. Nämä pitäisi tehdä eurooppalaisina ja pohjoismaisina ratkaisuina ja vähintään sopia naapurimaiden kanssa, Orpo vastaa.

– Ensinnäkin tilanteessa olisi ihan omat juridiset haasteensa. Rajan sulkeminen kokonaan ei ole tätä päivää, siellä liikkuu paljon ihmisiä joka on oleellista työelämälle, liike-elämälle ja normaalille kanssakäymiselle.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) totesi eilen, että Puolustusvoimat voisi tarpeen tullen auttaa rajavalvonnassa.

– Tätäkään vaihtoehtoa ei voi pitää poissuljettuna. Tämä on asia, joka sisäministeriössä pitää päättää, Niinistö sanoi maanpuolustuskurssin avajaistilaisuudessa.

Mitä mieltä olette Niinistön ehdotuksesta, että varusmiehet tulisivat rajaa valvomaan?

– Poliisi voi pyytää virka-apua puolustusvoimilta, tämä on ihan normaali tapa toimia. Apua tullaan varmasti pyytämään rauhanomaiseen toimintaan jos tilanne sitä vaatii.

Sisäministeri Orpo matkustaa huomenna Brysseliin EU-ministeritapaamiseen, jossa keskustellaan ratkaisusta pakolaistilanteeseen. Orpon mukaan yksi vaihtoehto olivat EU-tasolla sovitut maakohtaiset kiintiöt suoraan pakolaisleireiltä valittaville turvapaikanhakijoille. Tämä olisi vaihtoehto nykyiseen tilanteeseen, jossa Euroopassa vaeltaa satojatuhansia paperittomia ihmisiä.

– Luotan ja uskon edelleen siihen, että näitä eurooppalaisia ratkaisuja löydetään, Orpo sanoo.

___________________________________


MTV: Orpo: Tämä on pakolaismallini heikko kohta

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) aikoo käydä ministerikollegoidensa kanssa huomenna käytäväkeskusteluja esittämästään mallista turvapaikanhakijatilanteen ratkaisemiseksi.

EU:n sisäministerit kokoontuvat Brysseliin pohtimaan ratkaisuja.

Orpo muistuttaa, että Suomen hallituksella ei ole asiaan vielä virallista kantaa, vaan kyse on hänen ja sisäministeriön keskustelunavauksesta. Ministeri kertoo tunnustelevansa huomenna muun muassa pohjoismaisten kollegojen kesken, löytyykö kaavaillulle mallille kannatusta.

- Nämä ovat samansuuntaisia kuin komission omat toimet. Ajatuksenani on käydä kokouksen kulisseissa keskustelua tästä mallista ja kehittää sitä eteenpäin.

Orpo myöntää, että mallissa on omat ongelmansakin. Tarkoituksena olisi keskittää turvapaikanhakijoita ns. hotspoteihin EU:n ulkorajojen tuntumaan.

- Heikoin lenkki tässä on se, miten Eurooppaan hakeutuvat ihmiset saada tavoitettua ja kerättyä näihin hotspoteihin. Niiden täytyy toimia, Orpo sanoo.

Orpo: Emme ole Unkarin leirissä

Orpo kiistää kritiikin, että Suomi olisi asemoimassa itseään Itä-Euroopan maiden kovan linjan vetäjien, kuten Unkarin joukkoon.

- Ei, me emme ole siellä. Olemme ensimmäisten joukossa ilmoittaneet, että olemme valmiita kantamaan vastuumme sisäisissä siirroissa komission esittämän avaimen mukaan.

Orpon mukaan hallitus ei kuitenkaan hyväksy sitä, että nyt taakanjaosta tehtäisiin pysyvä käytäntö.

- Emme usko, että ilman muita ratkaisuja voi tehdä pysyvää taakanjakomekanismia.

Orpon malli

- Sisäministeriössä hahmoteltu malli lähtee siitä, että kaikille EU-maille määriteltäisiin kiintiöt turvapaikanhakijoiden vastaanottamiselle.

- EU:n sisärajoilla otettaisiin rajatarkastukset ainakin väliaikaisesti käyttöön. EU-kansalaiset pääsisivät rajatarkastusten aikaan mahdollisesti nopeutettua reittiä rajan yli.

- Mallissa turvapaikanhakijat käännytettäisiin Dublin-säännön mukaan ensimmäiseen sisääntulomaahan ja tulijat pyrittäisiin keskittämään EU:n ulkorajojen tuntumaan hotspotteihin ja pakolaisleireillä. Näistä paikoista Suomi voisi ottaa pakolaisia myös yli maakohtaisen kiintiön.

- Komission omiin ehdotuksiin kuuluvat pakolaisten sisäiset siirrot, hotspotien perustaminen, turvallisten maiden lista, tehokkaat palautussopimukset lähtömaihin ja niiden olojen parantaminen. Lisäksi on määrä työskennellä ihmissalakuljetusta vastaan, lisätä rajavartiointia ja ylipäätään vahvistaa rajavalvontavirasto Frontexin roolia.