Helsingin Sanomat: Hallitus valmistelee pakkokeinoja maahanmuuttajien asuttamiseksi – lista kunnista puuttuu 29.9.2015
Hallitus kaavailee kunnille pakkokeinoja turvapaikanhakijoiden asuttamiseksi ympäri maata.
Sisäministeriön kriisityöryhmä on ryhtynyt valmistelemaan pikavauhtia asetusta vastaanottokeskusten perustamiseksi eri kuntiin. Uudella työkalulla valtio voisi vastedes pakottaa kunnat ottamaan turvapaikanhakijat vastaan.
Asetus velvoittaisi kunnat antamaan turvapaikanhakijoille tilat ja organisoimaan henkilöstön pyörittämään toimintaa. Valtio korvaisi kunnille kaikki vastaanottokeskuksesta aiheutuvat kulut.
Asetusluonnos on käytännössä jo valmis käännöksiä myöden.
Vain lista pakkokeinon kohteeksi kaavailluista kunnista puuttuu.
Asetus olisi HS:n tietojen mukaan määrä antaa valtioneuvoston istunnossa jo lähiaikoina.
Järeän keinon taustalla on sisäministeriön huoli turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta ja riittämättömiksi käyvistä majoitustiloista.
"Meille on tullut tänä vuonna jo 16 000 turvapaikanhakijaa, ja määrästä neljännes tuli yksin viime viikolla. Täydentävää asetusta kyllä tarvitaan, jos määrät kasvavat yhä voimakkaasti. Eihän asetus estä sitä, että ensisijaisesti pyritään järjestämään majoitus vapaaehtoisin keinoin", sanoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Jaana Vuorio.
Vuorion mukaan kuntien päätöskäsittely voi olla nopeasti muuttuvissa tilanteissa liian hidas. Asetus ei koskisi kuitenkaan kaikkia yli 300 kuntaa.
"Se, mihin kuntiin ja kuinka paljon turvapaikanhakijoita asetuksella sijoitetaan, on myös aluepoliittinen päätös", hän lisää.
Asetuksen valmistelu perustuu vastaanottolakiin. Valmistelutyö käynnistettiin vain viikko sitten.
Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan asetusteksti on jo valmis.
Nerg vetosi viime viikolla myös kunnanjohtajiin uusien vastaanottokeskustilojen löytämiseksi.
Kunnat omistavat esimerkiksi sairaaloita ja kouluja, jotka olisivat sopivia tiloja isoillekin ihmismäärille.
"Minulla on hyvä hytinä, että vapaaehtoisin keinoin pääsisimme etenemään. Jos vapaaehtoisuuden kautta ei tiloja kuitenkaan löydy ja kunnilla olisi hyviä tiloja, tämä asetus olisi viimeinen keino saada ne käyttöön."
"Nythän valtio voi mennä kuntien alueelle sellaisiin tiloihin, joita kunta ei omista. Mutta jos tilan omistaa kunta, sinne ei valtio voi pakolla mennä."
Asetuksen avulla valtio määräisi kuntaa osoittamaan tilat maahanmuuttokeskusta varten.
Nerg huomauttaa, että päätöstä asetuksen antamisesta ei vielä ole.
"Tekstiluonnos, muistiot ja käännöksetkin taitavat olla jo ihan valmiita. Tietysti, kun vapaaehtoisesti voidaan edetä, se on aina kaikille parempi tie", Nerg lisää.
Turvapaikanhakijoiden vastaanottoa hoitavat sisäministeriö ja Maahanmuuttovirasto. Myös ely-keskukset ovat mukana etsimässä tiloja.
Sisäministeriön ylijohtaja Jorma Vuorio painottaa niin ikään, että asetus on äärimmäinen ja viimeinen keino löytää tiloja.
"Nyt ely-keskukset ovat kartoittaneet tiloja eri puolilla Suomea ja tehneet joidenkin kuntien kanssa myös aiesopimuksia. Ensin siis etsitään tiloja vapaaehtoisilla keinoilla. Jos se ei riitä, viimeisenä keinona olisi sitten asetuksella määrätä kunnat perustamaan vastaanottokeskuksia", lisää ministeriön maahanmuutto-osastoa johtava Vuorio.
Kuntien etuja ajava Kuntaliitto suhtautuu pakkokeinoihin äärimmäisen kielteisesti.
Liiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväinen muistuttaa, että vapaaehtoisjärjestelyt ovat kaikkien etu, niin turvapaikanhakijoiden kuin vastaanottokuntien asukkaidenkin.
"Kuntatasolla asiat vain kärjistyisivät ja syntyisi turhaa vastakkainasettelua. Olisi kohtuutonta lähteä velvoittavan asetuksen tielle, kun kunnat ovat olleet itse aktiivisesti liikkeellä ja hoitaneet asiansa hyvin."