Yle: EU:n turvapaikanhakijoiden siirtojärjestely hyväksyttiin – Suomi jätti äänestämättä 22.9.2015
EU:n sisäministerien kokous joutui äänestämään suunnitelman hyväksymisestä. Suomi pidättäytyi äänestämästä. Puheenjohtajamaa Luxemburgin mukaan EU:ssa tullaan keskustelemaan pysyvästä turvapaikanhakijoiden sijoittamisjärjestelmästä.
EU:n sisäministerit ovat päättäneet 120 000 turvapaikanhakijan sijoittamisesta kahden vuoden aikana. Heistä 66 000 sijoitetaan ensimmäisen vuoden aikana Italiasta ja Kreikasta.
Komissio ehdotti alunperin, että Unkarista, Italiasta ja Kreikasta siirrettäisiin 120 000 turvapaikanhakijaa muihin EU-maihin. Sisäministeri Petteri Orpo vahvisti kuitenkin tiistaina, että Unkari on jäämässä EU:n kaavaileman turvapaikanhakijoiden siirtojärjestelyn ulkopuolelle.
Ministerien kokous joutui äänestämään asiasta. Tšekin tasavalta, Slovakia, Romania ja Unkari äänestivät suunnitelmaa vastaan. Suomi pidättäytyi ainoana maana äänestämästä. Suunnitelmaa aiemmin vastustanut Puola äänesti nyt sen puolesta.
EU:n jäsenmaiden pääministerien on vielä ratifioitava nyt syntynyt sopimus kokouksessaan Brysselissä keskiviikkona.
YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n mukaan nyt hyväksytty suunnitelma ei yksinään ole riittävä pakolaiskriisin ratkaisemiseksi. Sen mukaan sopimuksen piiriin kuuluvien turvapaikanhakijoiden määrää pitää todennäköisesti nostaa huomattavasti.
YK:n mukaan lähes 480 000 turvapaikanhakijaa on tänä vuonna saapunut Eurooppaan meren yli ja että heitä saapuu nyt lähes 6 000 ihmistä päivässä.
Slovakia ja Tšekki kritisoivat sopua
Slovakian pääministeri Robert Fico sanoi sovun julkistamisen jälkeen, että se on ennenkuulumatonta EU:n historiassa. Hän sanoi, että niin kauan kuin hän on pääministeri, Slovakia ei tule hyväksymään turvapaikanhakijoiden kiintiöitä. Hänen mukaansa he, jotka päättivät ajaa suunnitelman järjettömästi läpi, aiheuttivat syvän jakolinjan herkän asian ympärille.
Myös Tšekin sisäministeri Milan Chovanec kommentoi sopua saman tyylisesti. Hän sanoi, että sopimus on järjetön.
EU:n tämän hetkinen puheenjohtajamaa Luxemburg sanoi, että EU:ssa tullaan keskustelemaan pysyvästä turvapaikanhakijoiden sijoittamisjärjestelmästä.
Sopimuksen hyväksymistä enemmistöäänestyksen turvin on pidetty erityisen epätavallisena. Yleensä kansalliseen itsemääräämisoikeuteen puuttuvat sopimukset on pyritty hyväksymään yksimielisesti. Luxemburgin mukaan unionia on syytetty siitä, että siltä on kestänyt liian kauan päättää turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta, joten siksi lukkiutunut tilanne oli pakko ratkaista äänestyksellä.
Taloudellisia sanktioita maille, jotka eivät ota osaa ohjelmaan
Uudelleensijoitussuunnitelman mukaan Kreikasta ja Italiasta sijoitetaan muihin EU:n jäsenmaihin selvästi suojelun tarpeessa olevia turvapaikanhakijoita. Suunnitelmassa annetaan etusija Irakista, Syyriasta ja Eritreasta tulleille ihmisille. Turvapaikanhakijoiden ensimmäiset haastattelut tehtäisiin Kreikassa ja Italiassa.
Sijoitettavien turvapaikanhakijoiden määrä tiettyä maata kohden on päätetty kunkin maan väkiluvun, talouden koon ja keskimääräisen turvapaikkahakemusten määrän perusteella. Jos jokin maa ei suostu ottamaan osaa sijoitusohjelmaan, sen on maksettava EU:lle 0,002 prosenttia bruttokansantuotteestaan sanktioina.
Turvapaikanhakijoiden siirtämisen vastaanottajamaihin on tarkoitus alkaa kahden kuukauden kuluessa.