tiistai 29. syyskuuta 2015

Iltalehti: Turvapaikanhakijat työllistävät vartijoita ja kuljettajia

Iltalehti: Turvapaikanhakijat työllistävät vartijoita ja kuljettajia 29.9.2015

Turvallisuus- ja kuljetusyritykset ovat saaneet lisää työtä turvapaikanhakijoiden ansiosta. Tornion järjestelykeskuksen läheisyydessa sijaitsevan R-kioskin myynti on moninkertaistunut.

Esimerkiksi ISS Palvelut ovat rekrytoineet uusia vartijoita. Vartiointipalveluiden tuote- ja palvelujohtaja Mikko Leinonen ISS Palveluista kertoo, että turvapaikanhakijat ovat nyt työllistäneet huomattavasti kiinteistö- ja toimitilapalveluyrityksen turvallisuuspalveluita.

- Tekemistä riittää. Vartiointiyrityksille on tullut lisätarvetta hetkellisesti ja hyvin nopeasti. Eri tahot, kuten Maahanmuuttovirasto, kaupungit ja SPR, hankkivat vartiointia kilpailutuksen kautta ostopalveluna, sanoo Leinonen Iltalehdelle.

ISS Palveluiden haasteena on ollut ennakoimattomuus turvapaikanhakijoiden sijoittamisesta.

Uusia työntekijöitä rekrytoitu

Leinosen mukaan yrityksen resurssien suunnittelu on tällä hetkellä haastavaa, sillä ei voi tietää, kuinka kauan hätämajoitusta järjestetään ja pidetään yllä kussakin paikassa.

- Emme voi laittaa sellaisia työpaikkailmoituksia auki, että "tule meille kuukaudeksi töihin". Se ei ole oikein houkuttelevaa. Mutta yli kymmenen uutta työntekijää olemme jo saaneet rekrytoida.

Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu yllätti Leinosen.

- Rekrytoimme vartijoita lisää sen mukaan, kuinka suuri tarve on. Vartijat käyvät aina kunkin vastaanottokeskusten erityispiirteet läpi, Leinonen selvittää ja lisää:

- Yritämme löytää kultakin paikkakunnalta paikallisia vartijoita, joilla on elämänkokemusta eri kulttuureista tulevista ihmisistä. Niin he pystyvät paremmin kohtaamaan hyvin erilaisista ympäristöistä tulevia ihmisiä.

Leinonen korostaa, että vartijat pyrkivät pitämään turvallisuutta yllä vastaanottokeskuksissa.

- Jos vaikka tulee tulipalo yöllä, vartijat varmistavat, että kaikki pääsevät evakuoitumaan.

Lisää kuljetuksia

Myös Linja-autoliiton aluepäällikkö Jukka Haavikko iloitsee turvapaikanhakijoiden kuljetusten lisänneen kuljetusyritysten työtä.

- Kuljetusten lisääntyminen on hyvä asia kuljetusliikkeen näkökulmasta, Haavikko kommentoi.

Hän vastaa liiton Lapin ja Oulun sekä Itä-Suomen osastosta.

Eräästä kuljetusyrityksestä kommentoidaan nimettömästi, että yritys on hyötynyt taloudellisesti turvapaikanhakijoiden kuljetuksista, mutta saanut siitä melko paljon negatiivista palautetta suomalaisilta.

R-kioskin hyllyt tyhjinä

Turvapaikanhakijoiden määrän kasvu näkyy myös kaupan alalla. Esimerkiksi Tornion järjestelykeskuksen läheisyydessä sijaitsevan Hallituskadun R-kioskin myynti on moninkertaistunut keskuksen avaamisen myötä. Alueella on useita kauppoja, mutta ryysis on kasautunut heti nurkan takana sijaitsevaan R-kioskiin.

- Tämä tulee ensimmäisenä vastaan, niin tänne ihmiset pakkautuvat. Ei tällaista väkimäärää voi mitenkään ennakoida. Hyllyt notkottavat tyhjyyttään vähän väliä, kertoo kauppias Ari-Matti Finnberg.

Finnbergin mukaan etenkin puhelin- ja nettiliittymät loppuvat nopeasti. Myös makeisia menee reippaasti.

- Onhan se ollut tylyä näyttää asiakkaille, ettei hyllyssä ole paljon, mitä näyttää. Mutta tietysti positiivinen asia tämä on, että kauppa käy, Finnberg hymähtää.

R-kioski on isontanut tavaratilauksiaan, mutta uusia työntekijöitä ei ole ollut vielä tarpeen palkata.