torstai 24. syyskuuta 2015

MTV: Sipilä: Suomi saattaa kohta siirtää turvapaikanhakijoita muualle

MTV: Sipilä: Suomi saattaa kohta siirtää turvapaikanhakijoita muualle 24.9.2015

Jos pysyvä mekanismi pakolaiskriisin vastuunjaosta tulee EU:ssa voimaan, Suomi olisi todennäköisesti siirtämässä turvapaikanhakijoita muihin maihin, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Sipilän mukaan Suomen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on niin kovassa kasvussa, että väkilukuun suhteutettuna Suomeen kohdistuva paine voi olla vuoden lopussa jo lähellä Saksan tasoa. Nykyvauhdilla Suomeen voi Sipilän mukaan saapua kuluvan vuoden aikana jopa 50000 turvapaikanhakijaa.

Toistaiseksi EU-maat ovat sopineet väliaikaisista järjestelyistä, joissa turvapaikanhakijoita siirretään muihin jäsenmaihin vain Kreikasta ja Italiasta. Saksa on jo toivonut, että maahan kohdistuvaa painetta purettaisiin samalla tavalla.

Saksa ajaa voimakkaasti pysyvää mekanismia turvapaikanhakijoiden siirtoihin. Pääministeri Sipilä korostaa, että Suomen hallitus suhtautuu pysyvään mekanismiin edelleen kielteisesti. Hallitus hyväksyy siirrot vain väliaikaisina poikkeustoimina, joista jokaisesta sovitaan erikseen.

-Tästä ei ole hallituksen sisällä käyty nyt mitään uutta keskustelua, Sipilä sanoi suomalaistoimittajille Brysselissä EU-huippukokouksen jälkeen.

"Henki muuttunut totaalisesti"

Sipilän mukaan EU-maiden johtajat keskustelivat pakolaiskriisin hoidosta rauhallisessa ja hyvässä hengessä, vaikka jäsenmaat joutuivat kokouksen alla rivejä repivään äänestykseen vastuunjaosta.

-Itse odotin, että tässä olisi jotain samantyyppistä kuin kesällä oli, mutta kyllä se henki oli nyt muuttunut ihan totaalisesti.

EU-maiden johtajat kokoustivat pakolaiskriisistä viimeksi kesäkuussa, jolloin käyty kiistely lähenteli avointa konfliktia. Sipilän mukaan tällä kertaa moitteita esitettiin "rakentavassa hengessä". Sananvaihtoa käytiin muun muassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin ja Unkarin pääministerin Viktor Orbanin välillä.

Orban syytti kokouksen alla Saksaa "moraalisesta imperialismista" pakolaiskriisin hoidossa.

Sipilä sanoi käyneensä ulkoministeri Timo Soinin (ps.) pyynnöstä lyhyen keskustelun Ruotsin kollegansa Stefan Löfvenin kanssa.

- Hän sanoi, että hän tietää kyllä, mikä on otsikon ja sisällön välinen ero.

Soinin lausunnot ovat herättäneet huomiota ruotsalaismediassa. Soini sanoi Ilta-Sanomille Ruotsin mahdollistavan rikollisen toiminnan, kun se ei rekisteröi turvapaikanhakijoita. Soinin mukaan haastattelu oli aluksi otsikoitu väärin.