keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Iltalehti: Työttömät töihin vastaanottokeskuksiin?

Iltalehti: Työttömät töihin vastaanottokeskuksiin? 30.9.2015

Käynnissä on virkamiestason selvitys siitä, voitaisiinko työttömien työllistäminen vastaanottokeskuksiin toteuttaa valtakunnan tasolla.

Valtiota tarvittaisiin apuun työntekijöiden rekrytointiin, kun järjestöt eivät pysty vastaamaan jatkuvasti kasvavaan työntekijätarpeeseen. Samalla kohennettaisiin kuntien työttömyystilannetta.

Vastaanottokeskuksien lisäksi nyt on akuutti pula keskusten henkilökunnasta. Sisäministeriön kansliapäällikön Päivi Nergin mukaan on tarpeen ottaa käyttöön kaikki keinot tilanteen helpottamiseksi.

- Meidän pitäisi ottaa tässä huomioon työttömien reservi, miten heitä voitaisiin ottaa ammattilaisten tueksi pyörittämään vastaanottokeskuksia, Nerg sanoo.

Turun kaupunki ilmoitti juuri maksavansa 20 pitkäaikaistyöttömän palkat, jotta nämä voivat työskennellä SPR:n apuna turvapaikanhakijoiden vastaanotossa. Iltalehden tietojen mukaan virkamiestasolla selvitetään parhaillaan, voitaisiinko työttömien työllistäminen vastaanottokeskuksiin toteuttaa valtakunnan tasolla.

Tähän mennessä SPR ja muut toimintaa pyörittävät tahot ovat vastanneet rekrytoinnista.

- Kyllä tähän savottaan tarvitaan laajasti erilaisia voimia mukaan. Kapasiteetin nostamisvauhti on niin kova, ettei kellään yksittäisellä toimijalla ole siihen mahdollisuutta, toteaa pääministeri Juha Sipilän valtiosihteeri Paula Lehtomäki.

Lehtomäen mukaan nyt on keskusteltu yhteistyön tiivistämisestä työttömien yhdistysten kanssa.

- On monenlaisia työtehtäviä, millä tavalla työtä vailla olevia voitaisiin työllistää vastaanottokeskuksiin.

Osa kokonaisuutta

Työttömien työllistäminen vastaanottokeskuksiin on yksi toimenpiteistä, joita päättäjät parhaillaan haarukoivat.

- Se on osa kokonaisuutta, jolla on tarkoitus selvittää kaikki mahdollisuudet hoitaa turvapaikanhakijatilanteen tuomat haasteet kunnialla ja Suomen kannalta parhain päin, Nerg selventää.

Nergin mukaan malli olisi iso hyöty yhteiskunnalle.

- Kuntien alueella olevat työttömät saisivat järjellistä ja oikeaa tekemistä, kuitenkin niin, että siinä olisi ammattilaiset, jotka ovat vastuussa vastaanottokeskusten pyörittämisestä.

Työllisyysmäärärahat ovat kuitenkin hyvin tiukalla. Tukeeko valtio rahallisesti työttömien työllistämistä vastaanottokeskuksiin?

- Vastaanottokeskusten kustannukset kuuluvat valtiolle muutoinkin eli tämä on toimintaa, josta valtio kantaa kustannusvastuuta.

- Meillä on jo tälle vuodelle lisätty resursseja maahanmuuttotilanteen hoitamiseksi. Valmistelua tehdään myös jatkoon, millaisia resurssitarpeita tästä syntyy. Tietysti on toivottavaa, kun tämänkin teeman myötä syntyy paljon työpaikkoja, että mahdollisimman monet nyt työtä vailla olevat työllistyisivät näihin paikkoihin, Lehtomäki sanoo.

Monelle ovet auki työelämään

Sisäministeriön maahanmuutto-osaston ylijohtaja Jorma Vuorio huomauttaa, että valtio tekee nyt reippaita tulonsiirtoja kunnille ja tätä kautta siitä voitaisiin hyötyä.

- Ei niitä työpaikkoja niin vain löydy, tässähän niitä löytyy koko ajan kaikkialla Suomessa. Varsinkin, kun vastaanottokeskuksia on myös pienissä kunnissa, joissa työpaikkoja ei ole kauheasti.

Paljonko tätä kautta työttömiä voitaisiin työllistää?

- Ei tämä tietenkään ole ratkaisu Suomen työttömyysongelmaan. Vastaanottokeskuksissa on kuitenkin erilaisia ja senkaltaisia tehtäviä, jotka eivät vaadi korkeakoulutusta, vaan ovat monien ulottuvilla. Paikallisesti monelle avautuisi ovet työelämään tämän kautta, Lehtomäki arvioi.

Päätökset auki

Lehtomäen mukaan vielä ei ole selvitetty, tarvitseeko asiasta tehdä valtakunnallista ohjeistusta.

- Maahanmuuttotyöryhmä kokoontuu tällä viikolla ja valtionneuvosto ottaa omalta osaltaan kiinni tätä, millaisia päätöksiä tullaan tekemään, kansliapäällikkö Nerg sanoo.

Viime perjantaina (25.9.) perustettu maahanmuutosta vastaava ministerityöryhmä kokoontuu tulevana perjantaina. Ryhmään kuuluvat sisäministeri Petteri Orpo, pääministeri Juha Sipilä, ulkoministeri Timo Soini, valtiovarainministeri Alexander Stubb sekä useat muut ministerit.