tiistai 22. syyskuuta 2015

Ilta-Sanomat: Ulkoministeri Timo Soini: Ruotsi tukee ihmissalakuljetusta ja terrorismia

Ilta-Sanomat: Ulkoministeri Timo Soini: Ruotsi tukee ihmissalakuljetusta ja terrorismia 22.9.2015

Ulkoministeri Timo Soinin (ps) mukaan Pohjois-Suomen pakolaiskriisi voi pahentuessaan huonontaa Suomen ja Ruotsin välisiä suhteita.

Pakolaiskriisiä on viime viikot ratkottu maaotteluhengessä, kun Suomi ja Ruotsi ovat lähteneet keskinäisen syyttelyn linjalle.

Ruotsi syyttää Suomea siitä, ettei Suomi hoida osuuttaan. Suomi puolestaan syyttää Ruotsia siitä, ettei Ruotsi pidä kiinni Dublinin sopimuksen velvoitteesta rekisteröidä Ruotsiin saapuvia turvapaikanhakijoita ja siirtää siten suuren osan pakolaisongelmastaan Suomeen.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) sanoo, että jos meno Suomen ja Ruotsin maarajalla jatkuu samanlaisena, se uhkaa huonontaa naapurusten suhteita.

– Tämä ei vielä ole hirveän vakavasti vaikuttanut, mutta jos tämä tilanne ei ratkea, niin sitten semmonen vaara voi olla olemassa, Soini kommentoi Ilta-Sanomille tiistaina.

”Tämä on saatava poikki”

Ruotsalaisten tulkinta on se, että kun maa on ottanut paljon pakolaisia ja ottaa tälläkin hetkellä paljon enemmän kuin Suomi, niin Suomen pitää kantaa vastuunsa.

– Näin voidaan tietysti ajatella. Mutta niin ei voida ajatella, että ei noudateta sääntöjä ja sallitaan kauttakuljettaminen, Soini sanoo.

Soinin mukaan näin toimiessaan Ruotsi mahdollistaa rikollisen toiminnan.

– Se, että annetaan ihmissalakuljettajille ja terrorismia rahoittaville ketjuille tällainen bisnes ja todetaan, että ei tälle mitään voi, että näitä nyt sitten tulee... Tämä on saatava poikki, Soini sanoo.

Kyse on Dublinin sopimuksesta. Sen mukaan turvapaikanhakijan sopimus pitää käsitellä siinä EU-maassa, johon turvapaikanhakija on ensimmäisenä tullut. Nyt sopimus vuotaa etelästä pohjoiseen, kun EU-maat siirtävät kilvan vastuuta toisilleen.

– Ruotsi ei ole ainoa maa. Tanska päästää Ruotsiin ja Saksa Tanskaan. Ainoa ratkaisu on se, että laitetaan rahaa pakolaisleireihin ja perustetaan hotspoteja (vastaanottotiloja maahantulijoiden nopeaa tunnistamista, rekisteröintiä ja sormenjälkien ottamista varten) Etelä-Eurooppaan, Pohjois-Afrikkaan ja lähialueille. Siellä tehdään sitten se seulonta ja katsotaan, keillä on oikeus tulla ja keillä ei.

– Siinä Suomen pitää tietysti olla mukana. Sehän on selvä asia. Jokaisen täytyy osallistua.

Mitä keinoja Suomella on vaikuttaa siihen, että Ruotsi toimisi toisin kuin se toimii?

– Se on EU:n yhteinen päätös. Sisäministerit ovat koolla tänään, huomenna päämiehet, että saadaan sellainen yhteinen järjestely, jolla tämä homma hoidetaan. Silloin kaikki maat mukaan lukien Ruotsi ryhtyvät noudattamaan Dublinin menettelyä.

Soinin mukaan pakolaiskriisi kertoo paljon EU:n toimimattomuudesta.

– EU:lle käy aina huonosti, kun se lähtee rikkomaan omia sääntöjään. Tässäkin säännöt olivat olemassa, mutta niitä ei noudatettu, Soini arvostelee.

– Tietysti silloin, kun tuli tämä paha tilanne, olisi pitänyt enemmän auttaa Kreikkaa, Italiaa ja Pohjois-Afrikkaa. Hotspotit ja järjestelykeskukset olisi pitänyt laittaa toimiaan, hän lisää.

– Nyt kun sopimuksia ei noudateta, ihmiset lähtevät liikkeelle. Se on vähän sama juttu kuin eurokriisissä. Ei noudatettu no bailout -sopimusta (EU-sopimuksen velkojen yhteisvastuun kieltävää lauseke), niin sitä juoksua on riittänyt, Soini tuhahtaa.

Soinin mukaan tärkeintä olisi nyt saada akuutti kriisi hallintaan niin, että ”kansainvaellus” saataisiin loppumaan. Aikaa on hänen mukaansa vähän.

– Epäonnistuminen siinä johtaa koko Euroopassa aika karmeaan tilanteeseen. Jos nyt ei kahden päivän aikana tule ratkaisua, niin sitten yksittäiset jäsenmaat alkavat tehdä omia ratkaisujaan.

Alkaako Suomi tehdä omia ratkaisujaan?

– Kyllä. On selvää, että jos yhteistä ratkaisua ei tule, niin sitten jokainen maa katsoo asiaa pelkästään omista näkökohdistaan. Parasta tulosta ei sillä tosin saavuteta, Soini sanoo.

– Tämä on niin iso ja koko EU:n laajuinen ongelma, että siihen on pakko saada pelisäännöt, sellaiset ettei voida luvata taivaspaikkaa Ruotsista eikä Suomesta.

Ihmiskauppiailla jättimäiset markkinat

Soini sanoo kuulleensa luvun, että ihmiskaupassa olisi jo 30 000 rikollista toimijaa.

Heitä on paljastunut Suomessakin?

– Kyllä. Ilmeisesti täällä asuvia irakilaisia ja taitaa olla ihan kantasuomalaisiakin. Aina on näitä, jotka hyötyvät ihmisten hädästä. Heiltä täytyy viedä rikollinen bisnes. Se on ainoa, mikä auttaa. Käärmeen pää on murskattava. Siinä ei kosteasilmäinen humanismi auta.

Aiotteko olla lähiaikoina yhteydessä Ruotsin ulkoministeriin Margot Wallströmiin?

– Tapaan Wallströmin ensi maanantaina New Yorkissa YK-viikolla, mutta sisä- ja pääministerit ovat tämän ongelman kanssa enemmän tekemisissä.

– Suomen linja on se, että Suomi voi osallistua vapaaehtoiselta pohjalta, mutta Ruotsi, Saksa ja Ranska ajavat pakollisia kiintiöitä ja se ei Suomelle sovi.

Suomessa ruotsalaisia on syytetty siitä, että he ovat aktiivisesti olleet ohjaamassa turvapaikanhakijoita Pohjois-Ruotsin kautta Suomeen. Mitä ajattelette siitä?

– Tällaisia huhuja on, mutta näyttöpuoli on sellainen, että en tohdi menemään sanomaan. Sellaista tietoa on, että väkeä on kuljetettu ja vuoroja on lisätty ja että (turvapaikanhakijoita) on myös rahastettu siellä junissa. Organisoituahan se on.

Soini muistuttaa, että vielä tärkeämpää kuin saada akuutti kriisi hallintaan on se, että Syyrian ja Irakin tilanteeseen saadaan kestävä ratkaisu.

– Ratkaisun avaimet ovat suurvalloilla, YK:n turvaneuvoston pysyvillä jäsenillä. Niiden on tehtävä asialle jotain.

– Bashar al-Assad ei voi jää paikalleen, mutta hänen hallintonsa kanssa on pakko neuvotella, koska ei tähän sotilaallista ratkaisua tule. Ja jos ei tule neuvotteluratkaisua, niin sen jälkeen siellä tapetaan sitten Assadin porukkaa ja alaviitteja.