sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Yle: Kiintiöpakolaisena Suomeen tullut väittää: Turvapaikanhakijoiden jopa mahdotonta sopeutua tänne

Yle: Kiintiöpakolaisena Suomeen tullut väittää: Turvapaikanhakijoiden jopa mahdotonta sopeutua tänne 27.9.2015

Cyrus Jebraeil tuli Tornioon kiintiöpakolaisena yksitoista vuotta sitten kristinuskoon kääntymisen vuoksi. Nykyään hän kokee olevansa suomalaisempi kuin moni muu ja toimii kielipalveluyrityksen toimitusjohtajana, kääntäjänä ja tulkkina. Hän uskoo, että ison osan tänne tulevista turvapaikanhakijoista voi olla lähes mahdotonta kotoutua tänne.

Torniolaisen Polaris-kielipalvelun toimitusjohtajalla Cyrus Jebraeililla on ollut viime päivinä hirveä kiire. Hän tulkkaa darin ja persian kieltä, ja hänen yrityksensä välittää myös monen muun kielen tulkkeja.

Vaikka töitä on viime aikoina riittänyt, kristityllä Jebraeililla on voimakkaat mielipiteet turvapaikanhakijoiden määrän kasvusta.

Hän nimittäin on sitä mieltä, että isolla osalla tänne tulevista turvapaikanhakijoista on todella vaikeaa, ellei mahdotonta sopeutua tänne.

– Moni näkee, että tämä on se kriisi nyt. Tämä on vasta jäävuoren huippu. Silloin tulee olemaan hankalaa, kun halutaan kotouttaa heitä.

Jebraeilin mukaan Suomella on ollut kriisi maahanmuuttajien kanssa jo aiemmin.

– Tämä vain syvenee, ja se on pelottavaa. Suomalaiset ovat ihania, mutta auttaminen ei ole ollut järjenmukaista.

Kaiken tämän sanoo entinen kiintiöpakolainen, joka tuli Tornioon vuonna 2004.

Jebraeilin arvio kotoutumisestaan: iso syy kristinusko

Cyrus Jebraeilista tuli pakolainen, kun hänen alkoi olla liian vaikea elää kotimaassaan Iranissa. Syynä oli, että perhe oli kääntynyt islaminuskosta kristityiksi, kun Jebraeil oli 20-vuotias. Perhe oli aktiivisia kristittyjä, jotka halusivat levittää löytämäänsä iloa, ja kuusi ja puoli vuotta kääntymisen jälkeen elämä Iranissa alkoi olla liian vaikeaa.

Jebraeil tuli Suomeen 27-vuotiaana YK:n kautta Turkista.

– Yksitoista ja puoli vuotta täällä on mennyt omasta mielestäni erittäin hyvin. Olen oppinut kieltä, sopeutunut, kotiutunut.

Neljä viikkoa tänne tulonsa jälkeen Jebraeil oli miesten päivillä Iso-Syötteellä pilkkimässä ja hiihtämässä. Nykyään hänellä on eteläsuomalainen vaimo ja hän laskee Tornionjoen jään alle koukkuja mateenpyyntiä varten.

– Olen suomalaisempi kuin moni muu.

Jebraeil uskoo, että yksi iso syy hänen sopeutumiseensa on se, että häntä yhdisti suomalaiseen kulttuuriin kristinusko.

– Kun tänne tulin, tiesin minne mennä ja mistä saada kontakteja. Kenen kanssa voin oppia kieltä ja kulttuuria.

"Maailmat kaukana toisistaan"

Tänne sopeutumiseen tarvitaan jotain, mikä yhdistää Suomeen ja suomalaiseen kulttuuriin, Jebraeil uskoo. Kaikilla maahantulijoilla ei ole mitään sellaista, hän sanoo.

– Maailmat ovat kaukana tosistaan. Tämä tulee olemaan heille hirveän hankalaa. Monet heistä – en sano, että kaikki – ovat tulleet tänne huhujen perusteella. Heidän odotuksensa ja jossain vaiheessa vaatimuksensa eivät ole, mitä pitäisi olla. He tulevat pettymään.

Kieli on hyvin monimutkainen ja vaativa. Kulttuuri on hyvin erilainen. Sää, olosuhteet ja yhteiskunnan rakenne ovat erilaisia, Jebraeil luettelee.

– Tämä on aivan valtava haaste heille. Ja myös meille.

Hänen mukaansa suurin asia on, että arvot ovat erilaisia.

– Suomalaisille anteeksi antaminen on perusasia, mutta toisissa kulttuureissa sitä ei ymmärretä. Rehellisyys, läpinäkyvyys ja ahkeruus ovat suomalaisia arvoja. Ne ovat kristillisiä arvoja. Suomen kansasta pieni osa käy kirkossa, mutta arvojen pohja on Raamatussa, jossa on kehotettu tekemään työtä.

Kristinusko on selvästi tärkeää Jebraeilille, ja usko ohjaa hänen arvojaan. Kun hän haki eduskuntaan vuonna 2011, hänen vaaliteemansa rakentuivat paljon hänen kristillisiksi kuvailemilleen arvoille, kuten perhearvoille.

Tulijoissa niitä, joilla on hätä

Jebraeil on työskennellyt vastaanottokeskuksessa. Nykyään hän tapaa turvapaikanhakijoita työssään tulkkina. Millaisia ihmiset sitten ovat?

– Heissä on ihmisiä laidasta laitaan, ihan kuin Suomessakin on kaikenlaisia ihmisiä. On ihmisiä, joilla on todellinen hätä ja ihmisiä, jotka ovat tulleet tänne huhujen perusteella.

Jebraeilin mukaan Suomi voisi neuvotella kansainvälisissä yhteisöissä ja auttaa kriisien ratkaisemisessa muualla sen sijaan, että ottaa vastaan turvapaikanhakijoita.

– Toivon, että jos joku jää tänne, hän voisi kotoutua. Että hänestä voisi tulla uussuomalainen.