maanantai 4. tammikuuta 2016

Uusi Suomi: Arvio: 2 tärkeää päätöstä voivat lisätä turvapaikanhakijoiden määrää Suomessa

Uusi Suomi: Arvio: 2 tärkeää päätöstä voivat lisätä turvapaikanhakijoiden määrää Suomessa 4.1.2016

Sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg arvioi, että Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä ei välttämättä laske, vaikka Ruotsi ja Tanska ovat tehostaneet henkilöllisyystarkastuksia rajoillaan. Hän korostaa, että rajatarkastusten lisäksi turvapaikanhakijamäärään vaikuttaa EU:n politiikka: mitä sovitaan yhteisestä taakanjaosta ja Turkin vastaisesta rajasta.

–On hirveän vaikea arvioida, mitä kevät tuo tullessaan kun Euroopan sisälle on viime vuonna tullut miljoona turvapaikanhakijaa. Euroopassa on nyt tämä kehitys, että jokainen maa laittaa vuorollaan rajatarkastuksia, ihmiset joutuvat nyt aikamoiseen tilanteeseen. He etsivät paikkaa, Nerg kommentoi Uudelle Suomelle.

–Kyllähän koko Euroopan kannalta olisi kaikkein tärkeintä, että löydettäisiin yhteinen ratkaisu, miten tämä miljoona pakolaista hoidetaan Euroopassa yhteisvastuullisesti, ettei ihmiset hae paikkaansa miten sattuu. Silloin joutuu menemään maasta toiseen ja kolmanteen, ja jokainen vuorollaan ajaa ulos. Se on ihan hirveä tilanne, hän lisää.

Vuonna 2015 Suomeen saapui noin 30 000 turvapaikanhakijaa. Syksyllä turvapaikanhakijoita saapui Suomeen suurimmillaan 600 päivässä. Loppuvuodesta turvapaikanhakijoita saapui vain 15-35 päivässä.

–Jos asiakirjat on kunnossa laivoilla ja lentokoneillakin voi tulla, mutta ne ovat erittäin hankalia ja kalliita väyliä tulla. On myös Balkanin väylä, mutta sieltäkin pitää tulla laivalta, Nerg sanoo Uudelle Suomelle.

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo arvioi tänään Uudelle Suomelle, että turvapaikanhakijoiden määrä voi laskea sen seurauksena, että Ruotsi ja Tanska tehostivat henkilöllisyystodistusten tarkastuksia rajoillaan. Lue koko haastattelu täältä.

EU:ssa on pohdittu turvapaikanhakijoiden jakamista tasaisemmin jäsenvaltioiden kesken.

–Jos löydetään ratkaisu, miten sitä yhteisvastuuta hoidetaan. Silloinhan se tarkoittaisi Suomelle suhteessa asukaslukuun tiettyä määrää turvapaikanhakijoita, Nerg sanoo.

Hän arvioi, että jos Suomi ei osallistu yhteiseen taakanjakoon, turvapaikanhakijoiden määrä todennäköisesti laskee.

–Kun Ruotsi pitää rajojaan kiinni, Suomi on aikalailla siitä näkökulmasta turvallisemmassa tilanteessa kuin moni muu maa kun ollaan täällä pussin perällä, hän toteaa.

Toinen tärkeä Suomeen vaikuttava asia on, mitä EU sopii Turkin kanssa. Jos EU:n ja Turkin välisen rajan ylitys vaikeutuu, voivat turvapaikanhakijat lähteä vaeltamaan Venäjän kautta.

–Lähteekö Turkista turvapaikanhakijoita Venäjän kautta EU-alueelle? Silloinhan Suomi on siinä ensimmäisenä vastassa, Nerg pohtii.

–En tiedä kuka uskaltaa ennustaa mitä tänä vuonna tapahtuu, hän toteaa.