maanantai 4. tammikuuta 2016

Yle: Joukko asikkalalaisia perusti katupartion: "Väkivalta ei liity toimintatapoihimme"

Yle: Joukko asikkalalaisia perusti katupartion: "Väkivalta ei liity toimintatapoihimme" 4.1.2016
Yle: Vastaanottokeskuksen Facebook-sivu jäädytettiin – "asiatonta sisältöä"

Asikkalassa on perustettu yhdistys organisoimaan katupartiontia. Puheenjohtajan mukaan yhdistystä ei perustettu pelkästään vastaanottokeskuksen takia, vaikka keskuksen tulo lisääkin jännitteitä.

Joukko asikkalalaisia aloittaa katupartioinnin Vääksyssä, jossa avattiin vastaanottokeskus joulun alla.

Katupartioinnin taustalle on perustettu 4.1. Asikkalan Turva -niminen yhdistys, joka kertoo tavoitteekseen varmistaa "turvallinen liikkuminen Vääksyn kaduilla". Yhdistyksen Facebook-sivuilla kerrotaan, että jäsenet ovat huolissaan erityisesti lasten, naisten ja vanhusten turvallisuudesta.

Yhdistyksen puheenjohtaja Toni Filppula sanoo, ettei vastaanottokeskus ei ollut ainoa syy katupartioinnin aloittamiseen.

– Yhdistystä ei ole perustettu vain vastaanottokeskuksen takia. Tätä lähdettiin ajamaan eteenpäin jo viime talvena. Mutta jännitteitä on siitäkin,mihin suuntaan Vääksy muuttuu vastaanottokeskuksen myötä, kertoo Filppula.

Yhdistyksen tarkoitus on sen sääntöjen mukaan edistää turvallisuutta ja yhteistyötä vastaanottokeskuksen, viranomaisten ja asikkalalaisten kesken. Filppula korostaa, että katupartioinnissa toimitaan rauhanomaisesti.

– Väkivalta ei liity toimintatapoihimme, mutta käytämme tarvittaessa kansalaisen kiinniotto-oikeutta, ja kaikista asioista otamme yhteyden poliisiin.

– Tarkoitus on luoda turvallisuudentunnetta sekä vastaanottokeskuksen asukkaiden että vääksyläisten välille, sanoo Filppula.

Poliisi: Turvallisuutta edistävät toimet tervetulleita

Pekka Kokkonen Hämeen poliisista ei ollut kuullut Vääksyn katupartiosta ennen toimittajan soittoa. Kokkosen mukaan partioinnille ei ole periaatteessa estettä ja lailliset turvallisuutta edistävät toimet ovat tervetulleita.

– Korostan, että yleisen järjestyksen ja turvallisuuden valvonta kuuluu Suomessa poliisille. Katupartioiden tulisi ilmoittaa mahdollisista tapauksista aina välittömästi poliisille.

Kokkosen mukaan kaduilla saa kuka tahansa partioida, mutta mahdollisiin levottomuuksiin pitäisi puuttua ilmoittamalla niistä välittömästi hätäkeskukseen ja esimerkiksi kiinniottoa hän ei ensisijaisena keinona suosittele.

Hätävarjelutapaukset ovat asia erikseen, jokainen saa puolustaa itseään tai toista oikeudettomalta hyökkäykseltä.

– Täytyy varmistaa, ettei mennä ylilyönteihin.

___________________________________


Yle: Vastaanottokeskuksen Facebook-sivu jäädytettiin – "asiatonta sisältöä"


Vääksyn vastaanottokeskuksen johtaja on tapauksesta harmissaan ja pitää syynä tahallista trollausta. Hänen mukaansa keskuksen asioista ei ole voitu tiedottaa kuntalaisille normaalisti sivun jäädytyksen vuoksi.

Entisen hotelli Tallukan tiloissa toimivan Vääksyn vastaanottokeskuksen toimintaa on haitannut yksikön Facebook-sivun jäädyttäminen. Facebook jäädytti sivun siellä olevia asiattomuuksien vuoksi.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.

– Sivulla oli ollut asiatonta sisältöä. Yhdelläkin naisella oli viisi feikkiprofiilia, joilla hän provosoi keskustelua. Teimme mokan, ettemme eliminoineet valeprofiileja, keskuksen johtaja Marko Lehto sanoo.

Hänen mukaansa vastaanottokeskuksen sivu on ollut jumissa viime perjantaista alkaen. Lehto on ollut yhteydessä Facebookiin, joka on luvannut sivun toiminnan palautuvan normaaliksi mahdollisesti tiistaina 5.1.

– Sivuilla on ihmisiä, jotka käyvät tahallaan provosoimassa. Samat ihmiset ovat kaataneet sivuja muissakin vastaanottokeskuksissa.

Lehto luonnehtii asiattomuuksia nimittelyksi, kyseenalaisten linkkien jakamiseksi ja rasistiseksi sisällöksi.

"Noloa, ettemme pääse tiedottamaan"

Eniten Lehtoa harmittaa tapauksessa se, että koska vastaanottokeskuksen tärkein tiedotuskanava, Facebook-sivu, on ollut jäädytettynä, keskuksen asioista ei ole voitu tiedottaa. Esimerkiksi maanantaina keskukseen saapui 49 uutta turvapaikanhakijaa, joista 35 on aikuisia ja loput lapsia.

Uusien asukkaiden saapumisesta olisi kerrottu kuntalaisille, jos Facebook-tili toimisi normaalisti, Lehto sanoo.

– On noloa, ettemme pääse tiedottamaan. Se harmittaa. Olen yrittänyt selittää, ettei ole ollut tarkoitus olla informoimatta. Jotkut luulevat, että yritämme pimittää asioita.

Lehdon mukaan ilmapiiri Vääksyssä on ollut viime päivinä paranemaan päin. Joulukuussa vastaanottokeskuksen perustaminen otettiin Asikkalassa vastaan ristiriitaisesti, ja keskus yritettiin jopa polttaa. Tänään Yle Lahti uutisoi, että alueelle on perustettu Asikkalan turva -katupartio.

Lehdon mukaan asiat ovat kuitenkin sujuneet koko ajan paremmassa yhteistyössä.