keskiviikko 16. kesäkuuta 2010

Suomen Kuvalehti: Suomen kansalainen Faisal Ali Farah pyrkii Somalimaan presidentiksi

Suomen Kuvalehti: Suomen kansalainen Faisal Ali Farah pyrkii Somalimaan presidentiksi 16.6.2010

Pommi-iskujen uhka kiristää vaalitunnelmaa Somalimaassa, joka irtatui Somaliasta 1991 sisällissodan alussa.

Tämänkertaiset presidentinvaalit ovat suomalaisittain poikkeuksellisen kiinnostavat, sillä yksi kolmesta ehdokkaasta on Espoossa vuosikausia asunut Faisal Ali Farah, 62.

Faisal pakeni Moskovan kautta Suomeen Somalian sodan alkuvaiheessa 1990. Hän sai Suomen kansalaisuuden 1999, ja hänen perheensä asuu edelleen Leppävaarassa.

Faisal syyttää Somalimaan nykyistä hallitusta korruptiosta ja vaatii muutosta.

”80 prosenttia somalimaalaisista elää köyhyysrajan alapuolella, eikä hallitus tee mitään asian korjaamiseksi, Faisal sanoo hargeisalaisessa hotellissa.

Somalialla ja Somalimaalla on yhteinen historia - Pohjoinen Somalimaa kuului yli 70 vuotta Britannialle ja eteläinen Italialle. Maat itsenäistyivät 1960 ja yhdistyivät Somaliaksi, josta piti tulla kehittyvä afrikkalainen monen puolueen demokratia.

Mutta toisin kävi. Demokratia päättyi lyhyeen ja Somaliasta tuli sotilaiden hallitsema sosialistinen diktatuuri, joka kuului kylmän sodan aikana Neuvostoliiton leiriin.

Diktaattori Siad Barre hallitsi maata kovaotteisen turvallisuuspalvelun avulla ja suosi häpeämättömästi omaa klaaniaan.

Pitkään kytenyt kapina purkautui väkivaltaisesti sisällissodassa, joka jatkuu edelleen Etelä-Somaliassa.

Somalimaata ei ole tunnustettu

Somalimaassa on ollut rauha jo yli 13 vuotta, mutta mikään valtio ei ole toistaiseksi tunnustanut sitä, vaikka se täyttää itsenäisen valtion tunnusmerkit. Faisalin mukaan kansainvälinen tunnustus on välttämätön, jotta Somalimaa saisi investointeja.

Somalimaan demokratisoituminen on edennyt vähitellen. Perustuslaista järjestettiin kansanäänestys 2001. Ensimmäiset paikallisvaalit pidettiin 2002 ja monipuoluejärjestelmään siirryttiin 2003.

Somalimaan nykyisen presidentin Dahir Rayale Kahin valtakausi on ylittynyt jo kolme kertaa, kun vaaleja on siirretty rekisteröitymisongelmien ja levottomuuksien takia.

Taustalla on myös Ryalen haluttomuus mittauttaa kannatustaan vaaleissa. Hän voitti edellisissä, vuoden 2003 vaaleissa erittäin niukasti vastaehdokkaansa, oppositiossa olevaa Kulmiye-puoluetta edustavan veteraanipoliitikon Ahmed Mohamed Silanyon.

Kamppailu on tälläkin kertaa erittäin tiukka. Silanyo on jälleen ehdokkaana, mutta Suomen Kuvalehden Hargeisan ja Buraon kaduilla tekemä pikakysely paljastaa, että Faisalilla on erinomaiset mahdollisuudet voittoon. Hän sai edellisissä vaaleissa runsaat 15 prosenttia äänistä, mutta puolueen kannatus on lisääntynyt sen jälkeen selvästi ja vaalitilaisuuksissa on käynyt kymmeniä tuhansia ihmisiä.

”Faisal on nuorten suosikki, sillä hän ajaa myös meidän asioitamme”, parikymppinen nuorukainen sanoo Hargeisan markkinatorin vieressä sijaitsevassa teekuppilassa.


Faisalia pidetään rehellisenä uuden aikakauden poliitikkona. Hän on myös monien eri puolilla maailmaa asuvien ulkosomalien suosikki. He eivät voi äänestää kotimaansa vaaleissa, mutta heillä on vaikutusvaltaa ja he kampanjoivat muutoksen puolesta.

Faisal edustaa oppositiossa olevaa Oikeudenmukaisuuden ja hyvinvoinnin puoluetta (UCID), joka kannattaa pohjoismaista hyvinvointimallia. Puolue perustettiin Hargeisassa 2001, mutta Faisalin mukaan alkuperäinen idea syntyi sodan aikana kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä.

Faisalin ajatusmaailma on saanut paljon vaikutteita Suomesta. Hän opiskeli Helsingin yliopistossa valtiotieteitä 1996-2001 ja perusti Suomen sosiaalidemokraattisen puolueen sisälle somalien oman puolueosaston, joka toimii edelleen.

Tällä hetkellä Faisalin puolueella on 21 paikkaa Somalimaan 82-paikkaisessa parlamentissa. Silanyon johtamalla Kulmiyella on 28 paikkaa ja hallitsevalla UDUB:lla 33 paikkaa.

Jännittynyt tunnelma vaalien alla

Presidentinvaalit pidetään juhannuspäivänä 26. kesäkuuta.

Vaalikampanjat ovat sujuneet tähän asti rauhallisesti. Tunnelma on kuitenkin jännittynyt. Eteläistä Somaliaa hallitseva islamistijärjestö al-Shabab on uhannut sabotoida vaaleja pommi-iskuilla.

Viime viikolla poliisi sai vihiä Buraon kaupunkiin majoittuneesta 11-henkisestä terroristiryhmästä, jonka epäiltiin suunnitelleen pommi-iskua vaalipäiväksi. Poliisit piirittivät seitsemän miestä ja neljä naista ja saivat heidät pidätetyksi lyhyen laukaustenvaihdon jälkeen. Yhteenotossa kuoli yksi poliisi ja kaksi haavoittui.

Myöhemmin poliisi pidätti vielä kolme terroristia buraolaisesta hotellista. Pidätetyiltä takavarikoitiin käsiaseita, käsikranaatteja ja räjähteitä.

Viime sunnuntaina poliisi pidätti kaksi miestä ja kaksi naista, jotka olivat matkalla Etiopiasta Hargeisaan. Myös heitä epäillään yhteyksistä al-Shababiin.

Vaalikampanjan pituus rajattiin alun pitäen kolmeen viikkoon turvallisuussyistä. Kansainvälisille avustustyöntekijöille on asetettu ulkonaliikkumiskielto auringonlaskun jälkeen.

Somalimaan hallitus suhtautuu väkivallan uhkaan erittäin vakavasti.

Maanteiden varsilla on tiesulkuja, ja kaikki kaupunkeihin saapuvat autot tutkitaan. Hotellien ulkopuolella on betoniesteitä ja kaikki vieraat tarkastetaan perusteellisesti.