maanantai 21. kesäkuuta 2010

YLE: Romanijärjestöt eivät hyväksy kerjäämisen kieltämistä lailla

YLE Helsinki: Romanijärjestöt eivät hyväksy kerjäämisen kieltämistä lailla 21.6.2010
Svenska YLE: Romer motsätter sig tiggeriförbud (teksti, video, audio)

Järjestöt luovuttavat tänään sisäministeri Anne Holmlundille julkilausuman, jossa ne katsovat, että lakialoite on EU-lainsäädännön vastainen. Järjestöjen mukaan romaneja ei ole myöskään kuultu lakialoitteen valmistelussa.

Julkilausuman takana on 21 eri romanijärjestöä. Järjestöjen mukaan Helsingin kaupungin ja poliisilaitoksen koollekutsumaan kerjäläisasioita koskevaan keskustelufoorumiin ei kutsuttu yhtään suomalaista romanijärjestöä eikä Romaniasiain neuvottelukuntaa.

Romanijärjestöt muistuttavat että Suomi on painottanut viimeisen kymmenen vuoden ajan, että romaneja itseään pitää kuulla heitä koskevissa asioissa.

Sisäministeri Anne Holmlund asetti toukokuun lopulla työryhmän selvittämään kerjäämisen kieltämistä. Työryhmän on tarkoitus jättää väliraportti ennen juhannusta ja lopullinen selvitys syyskuun loppuun mennessä.

_________________________________________________-

MTV3: Romanijärjestöt kritisoivat kerjäläistyöryhmän kokoonpanoa

Suomen romanijärjestöt arvostelevat kerjäläistyöryhmän kokoonpanoa. Järjestöjen mukaan sisäministeri Anne Holmlundin asettamassa työryhmässä ei ole kuultu romanien edustajia.

Romanijärjestöjen luovuttamassa julkilausumassa vaaditaan, että ryhmä kuulee romanijärjestöjä, kuten Euroopan neuvoston romaneita koskeva yleissuositus edellyttää, kertoo sosiaalineuvos Väinö Lindberg.

- Suosituksen mukaan meitä tulee kuulla säännönmukaisesti kaikessa Euroopan romaneita koskevassa viranomaisten hallintotyössä ja eduskunnan lainsäädäntötyössä. Tässä työryhmässä meidät on kuitenkin täysin sivuutettu.

"Kerjäämisen kriminalisointi EU-lakien vastaista"

Suomen romanijärjestöt eivät hyväksy kerjäämisen kieltävää lakialoitetta, joka kieltäisi kerjäämisen. Lakimuutosaloite liittyy pääosin Suomeen tulleisiin kadulla kerjääviin romanialaisiin tai romanitaustaisiin köyhyyssiirtolaisiin ja se on järjestöjen mielestä syrjivä.

- Asioihin pitää puuttua niissä maissa, joista ihmiset joutuvat lähtemään etsimään parempaa elämää muualta. On käsittämätöntä edes ajatella, että lainsäädännöllä kuviteltaisiin poistettavan tämä ongelma. Nyt tarvitaan yhteistä eurooppalaista tahtoa.

Uusilta EU:n jäsenvaltioilta kuten Romanialta on vaadittu vähemmistöjen, muun muassa romanien, olojen korjaamista. Maiden toimenpiteet eivät ole olleet kuitenkaan riittäviä. Romanijärjestöt vaativat, että kieltojen sijaan Eurooppaan luodaan yhteistä romanipolitiikkaa sekä perustetaan romaniväestön asemaa koskeva kehittämisrahasto.

________________________________________________________

HBL: Romer i protest mot tiggarförbud

Lagförslaget om tiggeri är diskriminerande och oacceptabelt. Det anser Finlands organiserade romer.

På måndagen överlämnade de en protestskrivelse till inrikesminister Anne Holmlund (Saml).

- Vi kan inte acceptera det här, säger socialrådet Väinö Lindberg som tillhör den romska minoriteten i Finland.

Tiggeri är redan reglerat i lagstiftningen i dag, och förbjuder aktivt tiggeri medan passivt tiggeri är tillåtet.

Det var inget problem fram tills nyår 2007 när Rumänien blev EU-medlem. Plötsligt blev det mycket enklare för det relativt fattiga landets romer att röra sig fritt i Europa.

Det är de till synes lidande romerna som man nu vill få bort från stadsbilden i Helsingfors och andra städer.

- Här har Anne Holmlund satt ihop en arbetsgrupp utan att ta med romrepresentanter. Det är mycket illa, påpekar Väinö Lindberg som hänvisar till ett direktiv från Europeiska rådet.

- Enligt det ska romerna höras i frågor som gäller dem.

Lindberg menar att Holmlund försökt kringgå direktivet genom att aldrig nämna romerna i förarbetet.

- Men vi vet ju alla att det är romerna det handlar om, att det är deras tiggeri man vill komma åt.

Det var i maj som Holmlund meddelade att en grupp ska utreda en skärpning av ordningslagen. Som skäl angav man allt mer aggressiva metoder och människohandel.