keskiviikko 23. kesäkuuta 2010

Sisäasiainministeriö: Turvapaikkaa hakevien EU-kansalaisten oikeutta vastaanoton palveluihin rajoitetaan

Sisäasiainministeriön tiedote: Turvapaikkaa hakevien EU-kansalaisten oikeutta vastaanoton palveluihin rajoitetaan 23.6.2010

Turvapaikkaa hakevien EU-kansalaisten oikeutta vastaanoton palveluihin rajoitetaan. Turvapaikkaa hakeva EU-maan kansalainen saa jatkossa olla vastaanottokeskuksessa vain siihen saakka, kun hän saa tiedoksi Maahanmuuttoviraston kielteisen päätöksen. Hallitus esitti lakimuutoksen vahvistamista tänään ja tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki huomenna.

Poliisi ja Maahanmuuttovirasto ovat tehostaneet toimintaansa niin, että kielteiset päätökset EU-kansalaisille annetaan muutamassa päivässä. Lakimuutos tarkoittaa käytännössä sitä, että turvapaikkaa hakevat EU-kansalaiset ovat vastaanottokeskuksissa hyvin lyhyen ajan. Turvapaikanhakijalle myönnettävää alennettua toimeentulotukea saa vain niiltä päiviltä, kun on vastaanottokeskuksessa.

Lakimuutos astuu voimaan 1. heinäkuuta 2010.

Muutoksen taustalla ovat EU-maiden kansalaisten lisääntyneet turvapaikkahakemukset. Suomi pitää EU-maita turvallisina alkuperämaina ja ratkaisee EU-kansalaisten jättämät turvapaikkahakemukset nopeutetussa menettelyssä.