tiistai 15. kesäkuuta 2010

Savon Sanomat: Suomi vilisee halventavia paikannimiä

Savon Sanomat: Suomi vilisee halventavia paikannimiä 15.6.2010

Me suomalaiset olemme nimenneet isänmaamme kalleuksia aika lailla kieli poskessa. Metsiä, soita ja saaria on ristitty nimillä, joita tuskin saisi enää lausua ääneen.

Esimerkiksi ryssällä alkavia paikannimiä löytyy Kansalaisen karttapalvelun hakutoiminnolla hurjat 129 ja mustalais-alkuisia paikkoja 86 kappaletta. Neekeri-sana on livahtanut vain yhteen saareen Pohjois-Karjalan Liperissä.

Tällaisia nimiä ei vain moni huomaa, sillä ne ovat suurimmaksi osaksi kätkeytyneet epäviralliseen nimistöön maastokarttojen reunoille.

Jos kuitenkin Kielitoimisto on määritellyt sanat neekeri, mustalainen ja ryssä halventaviksi ilmaisuiksi, olisiko myös paikannimet syytä päivittää ajan tasalle?

- En osaa ikään kuin ottaa näitä rasistisina. Silloin kun nimet on annettu, ne olivat neutraalimpia. Sitä paitsi sanojen merkitys häviää nimissä, tutkija Tiina Manni Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta sanoo.

Vähemmistövaltuutetun toimiston ylitarkastaja Annika Parsons on toista mieltä. Hänen mielestään on hyvin kyseenalaista, että tällaisia nimiä on olemassa vielä vuonna 2010.

- Vaikka halventavan sanan käyttäjä ei tarkoittaisikaan sanalla mitään halventavaa, kyllä nämä syrjivät ilmaisut koetaan loukkaavina, Parsons sanoo.