perjantai 18. kesäkuuta 2010

Kansan Uutiset: Vasemmisto on antirasistinen

Kansan Uutiset: Vasemmisto on antirasistinen 18.6.2010
Vasemmistoliiton puoluekokous - puheenjohtaja Paavo Arhinmäen puhe

– EU:n vapaa liikkuvuus tai maahanmuuttajat eivät luo ongelmia joista epärehelliset populistit syyllistävät jälkimmäisiä. Niitä luo järjestelmä, joka mahdollistaa harmaan talouden rehottamisen, totesi Arhinmäki ja korosti, ettei vasemmisto sorru tässä kysymyksessä halpojen halpojen irtopisteiden kalasteluun.

Hänen mukaansa huolen pitämisessä siirtotyöläisistä on kyse suomalaisen työntekijän edusta.

Rasismin lietsomisen sijasta nyt tarvitaan niin kantaväestöä kuin maahanmuuttajiakin tukevia muutoksia.

– Jokaisen rehellisen suomalaisen etu on se, että kaikilla työnantajilla ja työntekijöillä on samat oikeudet ja velvollisuudet, joita myös noudatetaan ja valvotaan, jatkoi Arhinmäki. Hän korosti vasemmiston olevan myös maahanmuuttajien puolue ja antirasistinen puolue.

---

Kansan Uutiset: RKP kelpaa vasemmistolle

Myös Ruotsalainen kansanpuolue olisi Vasemmistoliitolle mieluinen hallituskumppani. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki arvioi perjantaina puolueensa puoluekokouksen tiedotustilaisuudessa, että se voisi olla sopiva lisä punavihreässä hallituksessa.

- RKP:hän on sopinut kaikenlaisiin hallituksiin, hän irvaili.

Arhinmäki on aiemmin maalaillut hallitusyhteistyötä SDP:n ja Vihreiden kanssa ensi kevään eduskuntavaalien jälkeen, jos niiden yhteinen kannatus on riittävä.

-RKP on toiminut sangen liberaalilla linjalla ja ollut aktiivinen maahanmuuttajapolitiikassa. Se voisi sopia hyvin tällaiseen hallitukseen, Arhinmäki arvioi.

___________________________________________________

Vasemmistoliiton puoluekokous - puheenjohtaja Paavo Arhinmäen puhe

[...]
Hyvät toverit,

Ei riitä, että on työtä, jos se vie terveyden tai jos se ei turvaa toimeentuloa. Työtätekevien köyhien joukko Suomessa kasvaa, ja palkkojen ja työehtojen polkuhinnoittelu leviää yhä uusille aloille. Haluamme Suomesta edelläkävijän uudenlaisella yhdistelmämallilla, jossa yleissitovien työehtosopimusten rinnalle ja niitä tukemaan säädetään lakisääteinen vähimmäispalkka.

Suomessa alimmat työehtosopimukset turvaavat työntekijälle vain pikkuisen päälle seitsemän euron tuntipalkan. Jatkuvasti kasvava joukko on kokonaan sitovien työehtosopimusten ulkopuolella. Heidän palkkansa voi olla vielä huonompi. Näillä palkoilla ei elä etenkään korkeiden kustannusten ruuhkasuomessa.

Esityksemme lakisääteisestä indeksiin sidottavasta vähimmäispalkasta turvaa kaikille vähintään 10 euron tuntipalkan. Sen etuihin kuuluu köyhyyden vähenemisen lisäksi palkkojen polkumyynnin vaikeutuminen, kun kaikki tietävät vähintäänkin perälaudan, jonka alle ei saa mennä. Etenkin nuorten ja maahanmuuttajien hyväksikäyttö on nykyjärjestelmässä yleinen ongelma, johon minituntipalkalla päästään kiinni

Työelämässä on monenlaista epäreilua kilpailua. Riittämätön valvonta ja olemattomat sanktiot yhdistettynä EU:n vapaaseen liikkuvuuteen ovat aiheuttaneet ulkomaisen työvoiman härskin hyväksikäytön. Tästä kärsivät rehelliset yrittäjät, työttömiksi jäävät työntekijät ja koko yhteiskunta menetettyjen verotulojen muodossa.

Harmaa talous maksaa Suomelle ainakin 4 miljardia euroa joka vuosi menetettyinä verotuloina. Näitä verotuloja suomalainen yhteiskunta tarvitsee. Eläkeiän mekaaninen korottaminen tai opiskeluaikojen rajaaminen ovat tehottomia keinoja ja nappikauppaa harmaaseen talouteen verrattuna.

Hyvät toverit,

Epärehelliset populistit ovat syyllistäneet maahanmuuttajia kaikista mahdollisista ongelmista. EU:n vapaa liikkuvuus tai maahanmuuttajat eivät luo ongelmia. Niitä luovat järjestelmä, joka mahdollistaa harmaan talouden rehottamisen. Todellisuudessa maahanmuuttajien määrä on Suomessa niin pieni, ettei se edes voisi olla syy työttömyyteen tai verovarojen riittämättömyyteen. Järjestelmä pitää muuttaa, ei syyllistää järjestelmän uhreja.

Vasemmisto ei sorru halpojen irtopisteiden kalasteluun. On suomalaisen työntekijän etu, että siirtotyöläisten edusta pidetään huolta. Rasismin lietsominen kärjistää ongelmia. Nyt tarvitaan niin kantaväestöä kuin maahanmuuttajiakin tukevia muutoksia. Jokaisen rehellisen suomalaisen etu on se, että kaikilla työnantajilla ja työntekijöillä on samat oikeudet ja velvollisuudet, joita myös noudatetaan ja valvotaan.

Haluan sanoa tämän hyvin selvästi. Vasemmisto on myös maahanmuuttajien puolue ja olemme antirasistinen puolue.

Vähemmistöjen puolustaminen on vasemmistolaisuuden kovaa ydintä. Meidän on noustava puolustamaan aina niitä, jotka ovat heikommassa asemassa yhteiskunnassa. Jokaiselle pitää taata oikeus olla oma itsensä. Moninaisuuden kunnioittamisen ja tukemisen pitää näkyä kaikessa toiminnassamme.

Emme hyväksy kenenkään syrjimistä esimerkiksi sukupuolisen suuntautumisen, kielen, etnisen taustan, uskonnon tai sukupuolen perusteella. Meidän tehtävämme on taistella vähemmistöille samat oikeudet kuin muillekin. Vasemmiston pitää tunnistaa ja poistaa yhteiskunnassa ne rakenteet, jotka syrjivät ihmisiä.
[...]