torstai 31. joulukuuta 2015

HS: Pilapiirtäjä ei pelkää nettivihaajia

Helsingin Sanomat: Pilapiirtäjä ei pelkää nettivihaajia 31.12.2015
Ville Ranta: Vuosi ilman vihaa – sarjakuvaessee alkavalle vuodelle 2016

Suomen ilmapiiri on muuttunut tänä vuonna. Polttopullot ovat lentäneet eri puolilla maata, ja sosiaalisessa mediassa on neuvottu, miten vastaanottokeskuksen saa tehokkaimmin syttymään tuleen. Ihmiset syytävät omilla nimillään ja kasvoillaan toisilleen toinen toistaan rajumpia törkeyksiä.

Elokuussa pääministeri Juha Sipilä (kesk) lausui, että turvapaikanhakijoista käytävässä keskustelussa ”ääripäät ovat kärjistyneet”.

Pilapiirtäjä Ville Ranta halusi pilailla aihepiiristä käytettävillä kiertoilmauksilla ja toisaalta haukkumasanoilla, joita hänestä itsestään on käytetty. Näin syntyi sarjakuvaessee vihapuheesta, jonka HS julkaisee uuden vuoden kynnyksellä.

Sarjakuvassa seikkailee Rannan alter ego, joka haluaa viettää vuoden ilman vihaa sovussa kuvitteellisen natsihahmon kanssa. Sarjakuva on Rannan mukaan kommentti vaatimuksiin siitä, että sovun ilmapiiriä pitäisi rakentaa tulemalla puoliväliin vastaan toinen toistaan, eri ääripäistä. Se ei hänen mielestään ole mahdollista, minkä osoittavat sarjakuvassa omaan mahdottomuuteensa kaatuvat keskusteluyritykset.

Sarjakuvassa ”Ranta” havahtuu siihen, että on itsekin toinen ”ääripää”. Tämä viittaa siihen, että tosielämässä hän kommentoi politiikkaa ja muun muassa vastustaa rasismia terävillä ja suorasukaisilla piirroksillaan Kirkko & Kaupunki -lehdessä ilmestyvissä kuvissaan. Hän on erikoistunut erityisesti perussuomalaisten poliitikkojen arvosteluun.

”Pariisin terrori-iskun jälkeen piirsin maahanmuuttokriittiskriittisen piirroksen, jonka jälkeen jouduin viikoksi myrskyn silmään”, hän sanoo.

Kaikista viestikanavista tulvi vihaa huokuvia nettilinkkejä, kuvia Isis-taistelijoiden tekemistä hirveyksistä ja muuta inhottavaa. Ihmisten käyttämiä haukkumasanoja Ranta luonnehtii ”hyvin kekseliäiksi”.

Rannan ohje on, että vihapuheen kanssa on vain opittava elämään, jos aikoo sanoa mielipiteitään ääneen. ”En usko, että se on häviämässä mihinkään.”

Hän ei valita saamastaan vihapalautteesta. ”Kohde on tietenkin oikea. Se kuuluu tähän, koska olen provosoiva. En halua vähimmässäkään määrin uhriutua.”

Hän ei myökään pelkää. ”Mielestäni nettirasistit eivät ole pelottavia ihmisiä. He ovat ihan tavallisia urpoja.”

Ranta vastaa usein palautteisiin ja sanoo käyvänsä keskusteluja erityisesti perussuomalaisten kannattajien kanssa.

”Ihmiset haluavat tietää, miksi en välitä suomalaisten tunteista. Olen korjannut väärinkäsityksiä.”

Ranta on piirtänyt muun muassa kansanedustaja Olli Immosen (ps) kirjoittamassa joulupukille. Kuvassa tämä toivoi ”kattavaa listaa Suomen romaneista, ruotsalaisista, muslimeista, juutalaisista, mustista, ruskeista ja vihreistä” ja seuraavana vuonna paljon tavarajunia.

Joulun alla hän piirsi kuvan, jossa hallituksen poliitikkoja muistuttavat tyypit perustelivat Raamatun Mariaa ja Joosefia muistuttaville hahmoille, miksi nämä eivät ole tervetulleita. ”Se on itsestä kiinni! Tsemiä!”, sanoo Sanni Grahn-Laasoselta (kok) näyttävä hahmo. ”Kansan oikeustajua loukataan, jos tuutte tänne”, linjaa kuvassa Timo Soinilta (ps) näyttävä mies.

Ville Ranta tuli tunnetuksi vuonna 2006, kun hänen tanskalaista Muhammed-pilapiirroskohua kommentoiva sarjakuvansa julkaistiin Kaltio-lehdessä. Rannan piirroksia pidettiin islam-kriittisinä. Sittemmin hän on saanut vastata maahanmuuttokriitikoille, onko muuttanut linjaansa paineen alla, kun ei enää keskity islamin arvosteluun.

”Ei tämä ole niin mustavalkoista. Voin arvostella sekä islamia että maahanmuuttokriitikoita”, hän sanoo.

Suomessa on hänen mielestään hyvin vahva pyrkimys sovittelevaan ilmapiiriin. Hän on itse ranskalaistyyppinen pilapiirtäjä ja tuntee sielujen sympatiaa terrori-iskun kohteeksi joutuneen Charlie Hebdon piirtäjien kanssa, joille mikään ei ole pyhää.

Suomessa ei ole samanlaista pilapiirroskulttuuria kuin Ranskassa, ja täällä kauhistutaan kaikesta helpommin. Ei välttämättä aina ymmärretä tai haluta ymmärtää pilapiirroksen lajityyppiin kuuluvaa liioittelua ja kärjistystä.

Suomi on kuitenkin muuttunut jonkin verran avarakatseisemmaksi kymmenessä vuodessa, Ranta arvioi. Siihen hän on tyytyväinen, sillä hymistely ei hänen mielestään toimi. Hän aikoo edelleen sanoa mielipiteensä suoraan.